Provjerili smo što se najviše traži kad je tjestenina u pitanju, te donosimo 10 jednostavnih recepata sličnih okusa koje možete pripremiti sami
Hrvati obožavaju tjesteninu, jedu je najmanje dva puta tjedno, tjestenina je omiljeni prilog uz mnoga jela, a rado se naručuje i u restoranima. Nazvali smo 20 restorana širom Hrvatske, provjerili što se najviše traži kad je tjestenina u pitanju, te donosimo 10 sličnih jednostavnih recepata sličnih okusa koje možete pripremiti sami
Široki rezanci, špageti i fuži najpopularnija su tjestenina u domaćim restoranima, pokazala je anketa među 20 restorana diljem Hrvatske. Anketirali smo restorane Boban, RougeMarin, Lari&Penati, Alegriu, Casual Urban Eatery, Vinodol, Okrugljak, Baltazar, Pod zidom, Plavi podrum, Pelegrini, Agavu, Nokturno, Vodnjanku, Laganini, Olivu, Kascheta, Capuciner, Zeleni papar i A posto. U većini su nam rekli kako dobra tjestenina uvijek prolazi i da je gosti radu naručuju, i to bez obzira jesu li stranci ili domaći.
Evo najpopularnijih jela s tjesteninom u anketiranim restoranima:
Boban: Tjestenina sa škampima ili piletinom
RougeMarin: Wok nudl rezanci s ramstekom
Lari&Penati: Lazanje alla bolognese
Casual Urban Eatery: Tagliatelle s lososom
Alegria: Školjkice s pestom, cherry rajčicama i lukom
Vinodol: Domaći špageti s dagnjama i kozicama
Okrugljak: Fuži s tartufima
Baltazar: Domaća tjestenina sa škampima
Pod zidom: Domaći ravioli s raguom od patke
Plavi podrum: Domaća tjestenina u tri boje sa škampima, kozicama, breskvicama i crnim tartufima
Pelegrini: Jastog šuta
Agava: Ravioli sa hlapom
Nokturno: Taglieatelle s gamberima
Vodnjanka: Ravioli sa šparogama
Kascheta: Pljukanci s bolonjezom
Capuciner: Spaghetti alla bolognese
Istarski restoran Laganini: Pljukanci s pršutom i tartufima
Oliva: Fuži u bijelom umaku od tartufa s komadićima bifteka
Zeleni papar (Samobor): Tjestenina s kozicama
A posto: Frefine s lisičarkama, piletinom i kremom od tartufa
U finoj pašti uživati možete i kod kuće
Znamo da je divno uživati u finoj pašti u restoranima, no ukusna jela s tjesteninom, možete pripremiti i sami. Najvažnije je imati dobar recept, kvalitetnu tjesteninu i ostale namirnice te malo dobre volje. U nastavku smo odabrali 10 recepata koji imaju sličan okus kao u restoranima. Možete ih napraviti s tjesteninom koja se predlaže u receptima, ali nikada ne možete pogriješiti koristeći rezance.
Valjani rezanci od kvalitenog duruma i s dodatkom jaja savršen su izbor za svakodnevna jela, kao i gastro delicije. Gotovi su u samo pet minuta, a svaka će kombinacija biti ukusna, bilo da ih servirate s nekim bogatijim umakom ili jednostavnijim dodacima poput finog ulja i začina.
Valjani rezanci s špinatom obrok će učiniti punovrijednim. Osim što su dobili na hranjivosti, špinat im je dao i specifično ugodan miris, ali ono što ih zaista ističe jest privlačan izgled. Posebna zelena boja doći će do izražaja ako ih kombinirate s bijelim umacima, npr. od vrhnja ili češnjaka.
10 jednostavnih recepata s tjesteninom da biste mogli uživati u okusima koji su najpopularniji u restoranima
- 1. Tjestenina bolognese iz pećnice. Klikni za recept ovdje
2. Špageti s umakom od rajčice, filetima skuše i slanutkom. Klikni za recept ovdje
3. Špageti s pestom genovese. Klikni za recept za ovdje.
4. Zapečena tjestenina s plodovima mora. Klikni za recept ovdje
5. Iz srca mora. Klikni za recept za ovdje
6. Tjestenina sa šparogama i pršutom. Klikni za recept ovdje
7. Penne u maxi umaku. Klikni za recept ovdje
8. Cartoccio od morskih plodova. Klikni za recept ovdje
9. Reznaci po toskanskom. Klikni za recept ovdje
10. Tjestenina s lososom i limunom. Klikni za recept ovdje
Za svoja savršena jela birajte tjesteninu Zlato polje. Napravljena od najboljeg zrna durum pšenice, ne raskuhava se, nije ljepljiva i ostaje čvrsta na ugriz. Valjani rezanci s jajima i valjani rezanci od špinata oduševit će i najzahtjevnija nepca.
Sadržaj donosimo u suradnji s Podravkom