GASTRO

Nastasja Chiara Petrić izdala je kuharicu s Petrom Jelenić. Kuhali smo s njima, pričali i probali recepte

FOTO: Aleksandar Selak

Poznata food blogerica i vjerojatno najcjenjenija domaća slastičarka udružile su snage u novom projektu

Nastasja Chiara Petrić ovih dana radi punom parom. Prošli smo tjedan pisali o njezinoj liniji pregača koje izgledaju kao haljine, a odmah nakon toga predstavila je i svoj posljednji projekt, kuharicu Slano i slatko koju je napravila u suradnji s dm-om, i na kojoj je ugostila vjerojatno najcjenjeniju domaću slastičarku, Petru Jelenić. Podsjećamo, prije točno godina s njom smo se našli kako bismo popričali o njezinoj prvoj kuharici, Kuhaj drugačije, kroz koju je ljude htjela potaknuti da napokon krenu kuhati, ali i srušiti mitove da zdrava i ukusna hrana nužno mora biti komplicirana.

Njezini kreativni slani recepti u kombinaciji s Petrinom slatkim već na papiru zvuče genijalno, a iz prve vam ruke možemo reći da ih se isplati probati napraviti. Naime, na eventu predstavljanja za medije i food blogere imali smo priliku s autoricama kuhati po receptima iz kuharice. Radili smo rižoto od cikle, s tostiranim pinjolima i zelenim uljem (čiji ćemo recept uskoro podijeliti i s vama!), odnosno hrskave keksiće s bademima i makom – i oduševili se kako okusima i teksturama, tako i izgledom jela.

Opušteni stil kuhanja sa svježim i šarenim namirnicama

Aleksandar Selak

Osim toga, Nastasja Chiara nam je ispričala i priču iz nastanke kuharice. “Kao i s prvom, želja mi je bila približiti ljudima recepte koji su drugačiji, a i dalje vrlo jednostavni, koristeći dmBio asortiman i tako upoznati ljude sa svojim stilom kuhanja koji je opušten, s puno svježih i šarenih namirnica. Ono po čemu je druga kuharica posebna je što sam ovoga puta ugostila našu najbolju slastičarku Petru Jelenić koja je odradila slatki dio kuharice, te svojim znanjem i iskustvom kreirala recepte u kojima će se svi pronaći, a opet su stilski njeni, što ih čini zaista posebnim”, započela je.

Doznajemo i da su cijeli projekt, ubacivši u, kako kaže, šestu brzinu, uspjeli završiti u samo devet tjedana; od kreiranja recepata, fotografija, obrade, grafičkog slaganja cijele kuharice, lekture, ilustracija i korekcija. “Iznimno sam ponosna na to što smo svojim ozbiljnim pristupom, ali i srcem, uspjeli u kratkom roku realizirati ovako nešto. Razlika je u već spomenutim slatkim receptima poznate slastičarke, ali i u nekoliko noviteta kao što su originalne ilustracije Aleksandre Gavrilović sezonskih namirnica po godišnjim dobima, te puno kuharskih savjeta; Petrinih slastičarskih, te mojih koje sam uglavnom bazirala na tome da ljudima olakšam s trikovima za svakodnevno kuhanje i iskorištavanje namirnica”, otkriva Nastasja Chiara.

Aleksandar Selak

Na pitanje o tome što joj je najveća želja kad je u pitanju ova, druga kuharica iskreno odgovara da se nada će biti prihvaćena poput prve – fenomenalno. Dan danas, kaže, nakon godinu dana, dobiva upite gdje je se može nabaviti, kao i pohvale za recepte koji su ljudima olakšali život, odnosno svakodnevno kuhanje. “I to mi je zaista najdraži dio izdavanja kuharica, jer želim ljudima te posebne, ali nekad naporne, životne trenutke uljepšati svojim kreativnim i praktičnim receptima”, zaključuje s osmijehom.

Recept iz kuharice koji među prvima sugerira isprobati

Aleksandar Selak

Zamolili smo je i da nam otkrije najdraži recept iz kuharice, a ona nam skromno odgovara da su njoj hit svi Petrini recepti, dok s druge strane, pak, Petra kaže da redovito kuha prema njezinim receptima. Ne skriva, kaže, ponos što ima podršku od takve veličine hrvatske gastronomske scene. No, svejedno smo je uspjeli nagovoriti da odabere jedan posebno joj drag recept. “Izdvojila bih jedan od meni dražih Petrinih recepata koji sam imala prilike isprobati, a to je pogača s rajčicama i maslinama. U tijestu za pogaču je i krumpir, što tijesto čini nevjerojatno mekanim i danima nakon. Baš me oduševio. Da, osim svih slatkih recepata, Petra je napravila i četiri slana, ali u slastičarskom duhu, znači od ručno rađenih tijesta. Naravno, tu je i njena famozna babka”, priča.

Pričali smo i o tome kakav je osjećaj biti potpisana na sad već dvije kuharice, a ona nam odmah odgovara da nema mira i već kreće razmišljati o trećoj. “Znam, možda malo pretjerujem, ali zaista se vidim u tome, kao jedan od životnih poziva. Kreiranje recepata moj je posao i ljubav, pa kako onda ne bih voljela sve pretvoriti i u tiskani oblik? Uzet ću pauzu od nove, naravno, ali zaista od mene možete očekivati barem još jednu”, poručuje. A kako na svom Instagram profilu često dijeli pozitivne primjere iz prakse, iz škola, vrtića i pekarnica u kojima se o hrani počinje više promišljati, pitali smo je i čini li joj se situacija, kad je zdrava hrana u pitanju, u Hrvatskoj kreće u pozitivnom smjeru.

Aleksandar Selak

Još je uvijek oprezna pa kaže da situacija ide na bolje, ali vrlo polako, što opet smatra boljim nego da pomaka nema. “I dalje je to vrlo spor proces kod nas, ali dok god ima ljudi koji se žele time baviti, bez obzira na često nailaženje na čvrsti zid, dokle imamo šanse za bolju budućnost, barem u pogledu dječje prehrane u školama i ostalim sustavima, a i mijenjanju svijesti oko pravilne prehrane. Mislim da smo stvarno po pitanju pekarnica malo pretjerali, na svakom kutu je jedna i ne s baš bajnim proizvodima, pa bi bilo fer da barem svaka treća ima barem jednu zdraviju opciju, a ne da si skoro pa primoran ili nositi od doma obroke ili ipak na kraju pojesti burek ili kiflu jer ne postoji drugi izbor”, priča nam.

O važnosti kuhanja kod kuće i planovima

Aleksandar Selak

Razgovor nam prirodno odlazi u smjeru važnosti kuhanja kod kuće, pa Nastasja Chiara kaže kako bi glavni argument za početi mogao biti taj što je financijski povoljnije. “Daleko od toga da mi ne jedemo u restoranima, to nam je i velika ljubav, a i posao, ali ne radimo to svaki dan. Ima toliko dobrih proizvođača hrane koju bih rado isprobala kakva je u nekim mojim receptima koje kreiram. Zato i takve proizvođače često preporučujem na profilu; ne samo da ih tako podržavamo, već kvalitetom njihovih proizvoda podržavamo i zdravlje svojeg organizam”, ističe.

Kuhani obroci, dodaje, ne moraju biti komplicirani, pa nam daje primjer kuhanog povrća, salate od kiselog kupusa i konzerve sardina.”To je vrlo kvalitetan obrok za koji sam izdvojila 15 minuta. A imam takvih ideja najmanje sto. Samo zavirite na moj profil Chiarin tanjurić”, priča s osmijehom. Kako je naš razgovor došao do kraja, tako je pitamo i da nam otkrije još neke planove uz spomenute pregače, koje su joj bile velika želja, kaže da radi na realizaciji još nekoliko korisnih i simpatičnih proizvoda. Osim toga, tu je i još jedna njezina velika želja.

“Ona je doslovno još uvijek samo jedna nerealizirana ideja i ne znam kada ću ju uopće započeti, a to je da sa svoje dvije totalno opičene kćerkice imam kuharsku TV emisiju, u kojoj bismo bile opuštene kao i na mom profilu, zajedno kuhale i zafrkavale se”, otkriva nam, a mi ćemo dodati samo da uopće ne sumnjamo da će joj se i to ostvariti.

 

*Kuharicu možete nabaviti u svim dm poslovnicama, uz kupnju proizvoda iz asortimana prehrane i prirodne kozmetike.