Nekad je nužno odabrati stranu
GASTRO

Nastasja Chiara Petrić izdala je svoju prvu kuharicu. Ispričala nam je zašto je važno kuhati drugačije

FOTO: Aleksandar Selak

Gastro blogerica najavila je i da joj je ova kuharica, koja se bavi svakodnevnim jelima u nešto drugačijim inačicama, tek prva u nizu

Rad Nastasje Chiare Petrić, kuharice i gastro blogerice koja se krije iza bloga i Instagram profila Chiarin tanjurić, pratimo već zbilja dugo. Njezini su recepti mahom jednostavni, izvedivi, puni povrća i zanimljivi, a osim njih, u svoj sadržaj često uklapa i savjete za bolju prehranu djece, ili načine na koji se njihov odnos prema hrani može unaprijediti. Zbog svega smo nabrojanog i više nego sretni što je upravo objavila svoju prvu kuharicu, jednostavnog naziva Kuhaj drugačije, a koja je nastala u suradnji s dm-om. Na više od 100 stranica, moći ćete tako pronaći 50 inspirativnih recepata.

“Kuharicu sam tako nazvala jer mi je upravo to bila nit vodilja oko glavne tematike. Svakodnevna jela na malo drugačiji način. Koristim vrlo raznoliku paletu sastojaka, volim da je sve sezonsko i šareno, pa upravo to možete očekivati i od recepata. Namijenjena je doslovno svima. Znam da većina od mene očekuje striktno dječju kuharicu (pssst, i ona je u planu!), ali ovo je stvarno za cijelu obitelj, za ljude koji su gurmani, za one koji vole i vode zdravi život, pa tako se svaki recept može pripremiti i za djecu”, objašnjava Petrić.

Recepti koji se mogu pripremiti brzo i jednostavno

Aleksandar Selak

Kako nam je ispričala, oduvijek joj je bila želja imati svoju kuharicu. Dapače, njih barem pet, pa je ovu slobodna najaviti kao tek prvu od mnogih. Ovaj je projekt, priča, nastao spontano. Nakon dugogodišnje suradnje s dm-om putem snimanja emisija za njihovu Bebecedu, predložila im je da naprave još nešto od recepata koji će do ljudi koji vole kuhati moći doći i u tiskanom obliku.

“Kad pišem recepte uvijek mi je bitno da se jednostavno i relativno brzo naprave. Svjesna sam da je to velika prednost danas kad je život previše užurban i ljudi ne znaju otkuda krenuti ili odustanu od kuhanja jer smatraju da je komplicirano. Iako doma koristim svakakve namirnice, volim svojim pratiteljima pružiti više recepata sa sastojcima koji su im bliski. U kuharici se nalazi i takvih recepata, a i onih s nesvakidašnjim sastojcima kako bi bilo za svakog po nešto”, priča.

Odnos prema hrani razvija se u djetinjstvu

Aleksandar Selak

A kuharica nije jedini novi projekt na kojem je ovih dana radila. Na svom je Instagram profilu pokrenula i Znam više, jedem bolje, potaknuta činjenicom da se danas veliki broj ljudi susreće s nekim oblikom traume s hranom iz djetinjstva ili vrlo lošim odnosom s prehranom u odrasloj sobi iz nekog drugog razloga.

“Na svojem profilu Chiarin tanjurić prvenstveno pišem o dječjoj prehrani, kako ju učiniti kvalitetnijom i opuštenim pristupom djeci graditi dobar odnos, ali puno je i odraslih koji se bore s istim problemom i projektom Znam više, jedem bolje htjela sam pružiti svakome priliku da se suoči s određenom problematikom i za istu dati rješenje. A to se najbolje postiže pisanjem, činjenicama, tuđim iskustvima i odgovorima od stručnjaka. Pa će tako u projektu sudjelovati i liječnici, psiholozi, nutricionisti, treneri, te mnogi drugi koji svojim iskustvom mogu udijeliti dobar savjet”, pojašnjava.

Koristim vrlo raznoliku paletu sastojaka, volim da je sve sezonsko i šareno, pa upravo to možete očekivati i od recepata

A ideja je nastala nakon što je svoje pratitelje zamolila da se prisjete svih onih traumatičnih načina na koje su ih roditelji (ili tete u vrtiću) tjerali da jedu hranu koje ne vole, u količinama koje im nisu uvijek bile prihvatljive. Od doslovnog šopanja žlicom u na silu otvorena usta, pa do prijetnji policijom ako se ne pojede sve što je na tanjuru, priče su redom bile nevjerojatno potresne. I baš zato nastoji, objašnjava, da se o tim temama govori, da stručnjaci kažu svoje stavove, znanstvene činjenice, da daju rješenja i utjehu kome treba, odnosno da se o hrani priča na ispravan način i da ljudi napokon poslože svoje prioritete.

Problem odlaska iz krajnosti u krajnost

Aleksandar Selak

Kad razgovaramo o tome misli li da se kod nas dovoljno priča o važnosti zdrave i raznolike prehrane i na čemu bismo još, u tom smislu, mogli poraditi, priču ponovno usmjerava prema dječjoj prehrani. “Ljudi su uglavnom koncentrirani na to kako riješiti problem u odrasloj dobi, a rijetki se zapitaju kada je problem nastao. Najčešće nastaje baš u toj dobi, kad djeca najviše uče. Iako je već dovoljno jak pritisak na modernog roditelja koji ima puno više obaveza i briga od generacija prije nas, zaista imamo veliku odgovornost prema djecu, u smislu kakve im prehrambene navike usađujemo. Problem je što se ide iz jedne u drugu krajnosti. Ljudi su se pogubili u pojmovima zdravo i nezdravo. A iz toga proizlazi veliki strah od hrane što se reflektira na djecu, nerijetko vrlo loše”, kaže.

Ljudi su se pogubili u pojmovima zdravo i nezdravo

Danas će, dodaje, roditelj radije danima tragati za bio tikvicom usred zime, a bojati se običnog keksa i misliti da time praktički truje svoje dijete. I jedno i drugo je, ističe, potpuno besmisleno. “Naravno da beba nema potrebu ni za previše slatkog ni slanog, naravno da bebi treba kvalitetna hrana, ali roditelji su zbunjeni od količine informacija koje pročitaju u Facebook grupama umjesto da se u većini slučajeva oslone na vlastiti osjećaj i zdrav razum”, naglašava.

Što uvijek ima u svom hladnjaku i smočnici

Aleksandar Selak

Kod njih se doma, priča, u hladnjaku i smočnici, s obzirom na to da se kuha baš svaki dan, doista može pronaći svega. Prvenstveno, kaže, ne može zamisliti da u kući nema svježeg povrća i voća, ali za svaki slučaj u zamrzivaču uvijek drži barem smrznuti grašak i bobičasto voće ako zagusti. Bitni su joj i kvalitetni mliječni proizvodi; maslac, jogurt, kefir, zatim domaća jaja, kvalitetno brašno, orašasti plodovi i maslaci, odlična maslinova ulja, svi mogući azijski začini i dodaci, te puno vrsta tjestenine, riže i ostalih žitarica. Jedu se i meso i riba, kad uspiju nabaviti kvalitetno. Tad namirnice, ističe, obradi i zamrzne da za njima može lako posegnuti kad ih zatreba, a često radi i veće količine dugo kuhanih temeljaca za puno raznovrsnih jela, poput rižota, variva, juha i umaka.

No, za razliku od mnogih kolega gastro blogera i kuhara, Petrić priznaje da kuhanje traži izdvajanje vremena, trud i organizaciju, te nipošto ne osuđuje one koji tvrde da to jednostavno ne stignu. Umjesto lekcija s visoka, radije će im ponuditi jednostavne recepte u kojima se možda nekad odluče okušati.

“Nije na meni da nekom kažem da su to samo isprike, da kuhanje nije tako strašno, i da je potrebna samo dobra organizacija. To bi bilo vrlo licemjerno od osobe koja se profesionalno bavi kuhanjem. Znači, ne samo da mi je posao, nego to jako volim, a mnogim ljudima je kuhanje teret. I kako ne bi bilo! Zahtjeva i pripremu i pospremanje iza. Ako na sve to dodate još koje dijete u kući, kuhanje može postati stresno. I zato najviše volim pisati brze i jednostavne recepte na kojima su mi ljudi zahvalni. Ja nama doma radim svakakva čudesa, no većinu objava prilagodim svojim pratiteljima. I uvijek odlično reagiraju na upravo takve recepte”, zaključuje.

*Kuharicu možete nabaviti u svim dm poslovnicama, uz kupnju održivih proizvoda u vrijednosti od minimalno 200 kuna.