VIKEND RECEPT

Za vikend se počastite ovom divnom marokanskom juhom s lećom. Imamo recept

Pronašli smo ga na Instagram profilu Nataše Rajčević (@burbon_i_borovnice)

FOTO: nataša rajčević

Recept za marokansku juhu od leće smo pronašli na Instagram profilu Nataše Rajčević (@burbon_i_borovnice)

Siječanj mnogima u svijetu sve češće podrazumijeva mjesec u kojem ne konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla. Sve o pokretu Veganuary možete pročitati ovdje. a danas vas želimo ohrabriti da si za ručak pripremiti jednu divnu vegansku juhu od leće. Recept smo pronašli na Instagram profilu Nataše Rajčević (@burbon_i_borovnice), a unatoč tome što nosi naziv juha, bez problema će vam funkcionirati kao samostalni obrok. Kako se priprema, provjerite u nastavku.

MAROKANSKA JUHA OD LEĆE

marokanska juha od leće recept
nataša rajčević

Recept za marokansku juhu od leće?

1 žlica maslinovog ulja
Luk ili poriluk, nasjeckan
Stabljika celera, nasjeckana
1 veća mrkva, nasjeckana
1 krumpir, narezan na kockice
Sol, po želji
2 režnja češnjaka, naribana
Žličica svježeg naribanog đumbira
Žličica svježe naribane kurkume
Žličica kumina
Žličica crvene dimljene paprike
Pola žličice cimeta
100 grama crvene leće
100 grama smeđe/zelene leće
0.75 dcl povrtnog temeljca
0.5 dcl vode
200 ml kokosovog mlijeka
2 pune žlice koncentrata rajčice
Sok pola limuna
200 grama baby špinata

Dodaci za marokansku juhu od leće:
Biljni jogurt
Sjemenke buče
Ljubičasti luk

marokanska juha od leće recept

Kako pripremiti Marokansku juhu od leće

Na malo maslinovog ulja dinstajte luk, celer i mrkvu, dok povrće ne omekša. Posolite. Dodajte češnjak, đumbir, kurkumu, kumin, dimljenu crvenu papriku i cimet. Dinstajte dok ne osjetite miris svih začina, dvije do tri minute pa dolijte jedan decilitar vode i dobro promiješajte. Dodajte krumpir, crvenu i smeđu leću pa dinstajte još dvije minute.

Sad dodajte povrtni temeljac, ostatak vode i koncentrat rajčice koji ste prethodno razmutili u par žlica vode. Promiješajte, dovedite do vrenja pa kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Povremeno promiješajte i po potrebi dodajte još malo vode. Nakon pola sata dodajte kokosovo mlijeko pa kuhajte još 10 minuta. Sklonite s vatre pa umiješajte baby špinat i sok pola limuna. Poslužite toplo, sa žlicom veganskog jogurta, kriškama ljubičastog luka i sjemenkama buče.