VIKEND RECEPT

Morate probati ove pohane tikvice s genijalnim umakom. Recept je super jednostavan

Dala ga nam je Nataša Rajčević

FOTO: nataša rajčević

Dala ga nam je Nataša Rajčević (@burbon_i_borovnice)

“Ako vam se jede nešto slano i hrskavo, nešto što je jako fino toplo, ali i hladno, nije prženo u dubokom ulju i nešto što možete jesti samostalno, kao prilog, u sendviču ili čak nositi kad idete na plažu – ne tražite više”, riječi su kojima je Nataša Rajčević (@burbon_i_borovnice) najavila svoj recept za pohane tikvice s jednim sasvim posebnim umakom, onim od indijskih oraščića. Ovo klasično jelo tako sada možete kušati u nešto modernijoj varijanti, a cijeli recept pogledajte u nastavku.

Hrskave pečene tikvice s odličnom sour kremom od indijskih oraščića

nataša rajčević

Što trebamo?

2 manje tikvice
3 žlice krušnih mrvica
3 žlice palente
3 žlice nutritivnog kvasca
Sol
Crvena dimljena paprika
Češnjak u prahu
Kajenski papar
Origano
Šalica mlijeka ( ili vode)
Par žlica brašna

Za umak

150 grama sirovih indijskih oraščića, natopljenih preko noći
Pola šalice vode (oko 1 dcl)
2 žlice maslinovog ulja
Režanj češnjaka
Malo limunovog soka
1 žlica octa (Nataša koristi jabučni)
Prstohvat soli
Opcionalno – pola žličice senfa

Kako pripremamo?

Od smjese mlijeka i brašna napravite smjesu sličnu smjesi za američke palačinke. Dakle, malo gušću nego za klasične palačinke. Posolite. U drugoj posudi pomiješajte mrvice, palentu,nutritivni kvasac začine i sol. Tikvice narežite na kolutove.

Svaki kolut prvo ubacite u smjesu mlijeka i vode pa u smjesu s mrvicama. Svaki kolut prebacite u protvan obložen papirom za pečenje.
Obavezno ih pecite samo u jednom sloju, i po mogućnosti da nisu previše zbijeni jedan pored drugog. Prelijte mlazom maslinovog ulja pa pecite na 200 stupnjeva 15 minuta, okrenite svaki kolut pa pecite još 10 minuta.

Poslužite uz sour cream od indijskih oraščića. Sve sastojke stavite u blender i blendajte do glatke, kremaste teksture. Vrijeme blendanja će ovisiti o jačini motora vašeg blendera, od nekoliko sekundi do minute. Probajte pa po potrebi doradite začinima, Nataša uglavnom doda još malo limuna. Prebacite u staklenku s poklopcem i držite u hladnjaku do pet dana.