Twix cheesecake zvuči predobro da bismo ga propustili. Odmah smo nabavili recept
Dala nam ga je Irena Gavran s bloga Pregacha
Recept nam je dala Irena Gavran s bloga Pregacha
Baš kad smo pomislili da smo za neko vrijeme gotovi s pripremom torte od sire, blogerica Irena Gavran (koja stoji iza bloga Pregacha i istoimenog Instagram profila), uvjerila nas je da se predomislimo. No, nije riječ o još jednom klasičnom receptu za cheesecake, već o onome koji tu tortu spaja s omiljenom Twix čokoladom, odnosno varijacijom na temu. Čokolada i karamela u kombinaciji s laganim sirom? Zvuči predobro da ne bismo probali. Ako se i vi slažete s nama, cijeli recept možete provjeriti u nastavku.
Twix cheesecake
Što trebamo?
Podloga
350g mljevenog keksa
200g otopljenog maslaca
Krema
500g krem sira
100g šećera
150g vrhnja za šlag s mliječnom masti
200g milerama
2 jaja
Karamel
170g šećera
70g maslaca
Pola žličice soli
120ml ugrijanog vrhnja za šlag s mliječnom masti
Glazura
100g mliječne čokolade
50ml vrhnja za šlag
Kako pripremamo?
Namastite kalup za torte (26 cm) sa svih strana, a pećnicu upalite na 140 stupnjeva. Sitno mljeveni keks pomiješajte s otopljenim maslacem, pa sjedinite. Smjesu utisnite u kalup tako da vam pokrije dno i dio obruča. Ostavite sa strane.
Za kremu sve sastojke ubacite u posudu za miksanje i dobro smiksajte, pa istresite na podlogu od keksa. Stavite peći nekih sat i pol. Krema će biti dovoljno pečena, iako će se u sredini još micati na dodir. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim u potpunosti u hladnjaku.
Za karamel krenite topiti šećer i kad se šećer otopi dodajte maslac i sol. Miješajte dok se smjesa ne ujednači. Na kraju dodajte vruće vrhnje za šlag s mliječnom masti. I miješajte jednu minutu dok ne dobijete fini karamel. Karamel dobro ohladite, a zatim prelijte preko torte.
Na kraju napravite ganache i prelijte preko karamele.