VIKEND RECEPT

Ne možemo prestati gledati ovu tortu od borovnica i bijele čokolade pa smo morali nabaviti recept

FOTO: pregacha

Iza njega stoji Irena Gavrans bloga Pregacha

Mislimo da popriličnom sigurnošću možemo reći da ne poznajemo nikog tko na tortu s naslovne fotografije može reagirati ravnodušno. Mi svakako nismo toliki karakteri, pa smo njezinu autoricu brže bolje odlučili pitati za recept i – baciti se u pripremu. Ova prekrasna torta Irene Gavran s bloga Pregacha donosi duplu dozu bijele čokolade, ali i kontrast u vidu sezonskih borovnica, a najbolje od svega je što postupak i recept zbilja nisu previše zahtjevni. Što sve trebate i kako je napraviti, provjerite u nastavku.

Dupla doza bijele čokolade

pregacha

Što trebamo?

175g omekšalog maslaca
175g šećera
1 vanilin šećer
225g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
3 jaja (M)
100g grčkog jogurta
Žličica ekstrakta od vanilije
Prstohvat soli
100g bijele čokolade (nasjeckane na sitne kockice)
125g bobičastog voća (borovnice, maline, višnje, kupine)

Za kremu

200g krem sira
100g bijele čokolade
200ml vrhnja za šlag

pregacha

Kako pripremamo?

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilacijom. Kalup za torte primjera 26 centimetara namastite i pobrašnite, te odstranite višak brašna. Sve sastojke za biskvit (osim sjeckane čokolade i voća) stavite u posudu za miksanje i smiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Sjeckanu čokoladu i voće stavite u jednu posudu i pospite sa žlicom gustina ili brašna, dobro promiješajte da su svi komadi obloženi brašnom, da spriječite propadanje prilikom pečenja. Špatulom lagano umiješajte čokoladu i voće. Biskvit rasporedite u pripremljeni kalup, poravnajte i pecite otprilike 45 minuta, pa i koji minutu više, ako čačkalica ne izađe čista. Ohladite biskvit u potpunosti.

Za kremu otopite bijelu čokoladu na pari i ostavite da se ohladi skroz, ali da ostane tekuća. Krem sir miksajte, pa mu dodajte otopljenu čokoladu i sjediniti. Na kraju, istresite tekuće vrhnje za šlag i miksajte da se šlag odradi svoje. Dobit ćete laganu, pjenastu, dovoljno čvrstu kremu da se može rasporediti po biskvitu, a da ne curi. Kad ste kremu razmazali po biskvitu, ostavite u frižideru pola sata, sat da se malo stisne. Torta je prekrasna i bez ičega, no možete ukrasiti s još voća, naribane čokolade, posuti kakaom…