VIKEND RECEPT

Cheesecake s makom sve je što želimo ovog vikenda. Naravno da smo nabavili recept

FOTO: pregacha

Irena Gavran s bloga Pregacha uputila nas je u sve detalje pripreme

Cheesecake spada u jednu od onih slastica kojima nikad ne možemo (i ne želimo!) reći ne. Neovisno o tome koliko smo ga već puta jeli, još nam nije dosadio. S druge strane, jako smo otvoreni za eksperimentiranjas namirnicama, pa kad smo na Instagram profilu Pregacha, iza kojeg stoji Irena Gavran, naišli na fotografiju cheesecakea s makom, znali smo da je moramo kontaktirati za detalje. U nastavku provjeriti što će vam sve od sastojka trebati i kako izgleda proces pripreme. Bez brige, nije ništa komplicirano.

Cheesecake s makom

pregacha

Što trebamo?

Podloga

250g mljevenog keksa
125g otopljenog maslaca
2 vanilin šećera

Krema od maka

500ml mlijeka
50g šećera
1 vanilin šećer
50g griza
200g mljevenog maka
50g maslaca
2 bjelanjaka

Krema od sira

600g krem sira
50g šećera (ili više ako želite slađe)
2 žumanjka
1 jaje
sok pola naranče, limuna ili limete
2 žlice gustina

Kako pripremamo?

Prvo napravite mak dio. Stavite kuhati mlijeko i šećere. Kad provrije, dodajte griz i miješajte da se malo skuha. Dodajte mak i miješajte dok ne dobijete gustu, ljepljivu smjesu. Na kraju umiješajte maslac dok se ne otopi. Kremu ostavite da se hladi.

Kad se ohladila, dodajte dva bjelanjaka i miješajte dok ne dobijete jednoličnu, maziviju smjesu. Smjesu istresite pažljivo na podlogu i lagano poravnajte (najlakše je mokrom žlicom). Pećnicu upalite na 170 stupnjeva. Kalup promjera 26 namastite.

Podloga: Mljeveni keks i šećer pomiješajte, pa dodajte otopljeni maslac. Sjedinite smjesu, tako da keks bude obložen maslacem. Istresite smjesu u pripremljeni kalup i dobro utisnite i poravnajte.

Sir dio: Miksajte sve sastojke dok se smjesa ne ujednači. Istresite ju preko mak dijela. Pecite sat vremena, a nakon pečenje ugasite pećnicu i ostavite tortu još dvadesetak minuta malo otvorenoj pećnici. Na kraju izvadite i ohladite do kraja na sobnoj temperaturi, pa u hladnjaku.