GASTRO

Probali smo neke od najskupljih sendviča u gradu. Ima odličnih, ali i prilično prosječnih

FOTO: Aleksandar Selak

Koštaju od 53 do 95 kuna, a evo i koji se sve to sastojci u njima nalaze

Ako ste se kroz proteklih nekoliko mjeseci, pa čak i godina, upitali što se dogodilo s cijenom hrane u restoranima i kad su sendviči i burgeri počeli koštati jednako (ili više) kao mnogo razrađenija glavna jela, niste jedini. Neovisno o tome želite li pojesti brzi zalogaj u neformalnom bistrou ili klasični ručak u centru Zagreba, a uz to popiti i jedno piće, vrlo ćete vjerojatno potrošiti preko stotinu kuna. To, naravno, samo po sebi ne mora biti problem; ako ste s jelom zadovoljni, ako je ono zanimljivo, ako biste ga preporučili dalje i još ga koji put poželjeli jesti.

Upravo smo se zato odlučili na opsežan pothvat potrage za nekim od najskupljih sendviča u Zagrebu, o kojima se priča i u čiju se kvalitetu brojni gastro entuzijasti kunu. Od hotelskih barova do street food formata i barova, evo gdje smo ih sve pronašli, po kojim cijenama i koje bismo vam iskreno preporučili probati, a koje biste, zapravo, mogli zaobići.

KAI (Jurišićeva 2a)

Katsu Sando

Sastojci: marinirana pileća prsa u panko mrvicama, katsu umak, azijska coleslaw salata, dimljeni sir, prženi luk, tostirani mliječni kruh, uz prilog prženog batata s majonezom i mladim lukom

Cijena: 78 kuna

Dojam: KAI slovi za jednu od daleko najpouzdanijih street food adresa u gradu, u što smo se uvjerili i prilikom našeg posljednjeg posjeta. Njihov Katsu Sando sendvič s piletinom ima već gotovo kultni status, zbog čega ga ponavljaju iz menija u meni. Što se nas tiče, neka to nastave raditi zauvijek. Ultimativni comfort obrok koji nas je osvojio svime od bogatog, zanimljivog okusa do super zanimljivih tekstura. Dolazi s (vjerojatno) najboljim prženim batatom u gradu i, po nama, apsolutno vrijedi svake kune koju za njega platite. I da, zasitit će i one zbilja gladne.

Katsu Vege

Sastojci: tofu u tempuri, katsu umak, azijska coleslaw salata, prženi luk, tostirani mliječni kruh, uz prilog prženog batata s majonezom i vlascem

Cijena: 75 kuna

Dojam: Na veliko veselje svih onih koji ne jedu meso, a svejedno vole dobre, bogate sendviče, Katsu ovdje dolazi i u varijanti s tofuom u tempuri. Sve što smo napisali za mesnu verziju, stoji i za onu bezmesnu; riječ je o doista ozbiljno dobrom sendviču, a ako bismo baš morali istaknuti minornu zamjerku, rekli bismo da bi tofu odresci mogli biti nešto tanji.

PANINOTEKA MANGIA (Medulićeva 14)

Magnifico Cotto

Sastojci: focaccia genovese s ružmarinom, kuhana šunka, stracciatella, pesto genovese, cherry rajčice, bosiljak

Cijena: 76 kuna

Dojam: Isplati ga se probati ako ste baš istinski zaljubljenik u formu klasičnih sendviča, s mnogo kvalitetnijim sastojcima od onih na koje smo uglavnom navikli, ako jako cijenite kvalitetne nareske, sireve i svježe povrće. Ako to nužno niste, a svejedno vas zanima vidjeti oko čega je nastao toliki hype, savjetujemo vam da prvo jedan podijelite s nekim, budući da su svakako dovoljno veliki. Naš je generalni dojam da je cijena, s obzirom na konačni okus i sastojke, ipak previsoka.

Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar (Mihanovićeva 1)

Club sendvič

Sastojci: piletina, hrskava panceta, pečeno jaje, salata od crvenog zelja, posluženo uz pomfrit i domaći kečap od rajčice

Cijena: 95 kuna

Dojam: Još jedan comfort obrok koji bismo uvijek mogli iznova naručivati. Dobro poznati okusi sendviča koji, pogađamo, vole otprilike svi, sendviča koji prvo mami vizualno, a onda i kombinacijom okusa i tekstura. Sočan je, hrskav, baš kakav treba biti, a posebno pohvaljujemo dodatak krumpirića s domaćim kečapom (zbog kojih, prilično smo sigurni, nećete moći pojesti cijeli obrok do kraja). Da, ovo je najskuplji sendvič koji smo kušali, ali cijena se treba razumjeti u kontekstu kultnog zagrebačkog hotela s pet zvjezdica i jednom od najviših razina usluge na koju u Zagrebu možete naići.

Lari & Penati (Petrinjska 42a)

Reuben sendvič

 

Sastojci: raženi kruh, marinirana govedina sa sirom i slatkim zeljem, kiseli krastavci, dresing

Cijena: 65 kuna

Dojam: Ako i inače volite Reuben sendvič, svakako preporučujemo da ga dođete kušati i ovdje. Ako ga još niste imali prilike kušati, također vam toplo savjetujemo da posjetite Lare & Penate. Okusi su istančani, moćni, dominira slatkoća zelja, raženi je kruh dobre kvalitete, meso mekano, porcija obilna. Na Reuben se vraćamo, a zamjerke nismo uspjeli pronaći.

Trinity Bar (Kraljevićeva 24)

Wanpaku losos

Sastojci: dimljeni losos, majoneza, sirni namaz, paprika, iceberg salata, mrkva

Cijena: 53 kuna

Dojam: Jedini sendvič s popisa koji ne bismo preporučili. Prije svega, jedini se služi u baru i ne radi se na licu mjesta (stigao nam je već za nekoliko minuta od narudžbe, u isto vrijeme kad i kava), što se i osjeti. Daleko najveći problem ovog sendviča je što se okus pojedinačnih sastojaka gotovo ne može razaznati, već sve skupa kao da ima tu neku istu notu hrane koja je stajala u hladnjaku uz drugu hranu. Porcija je izdašna, ali cijena je puno, puno previsoka za ono što se dobije, pogotovo u odnosu na ostale sendviče koje smo za ovaj članak kušali.