NOVO MJESTO

Probali smo sendvič od 76 kuna o kojem trenutačno svi pričaju. Ovo su naši dojmovi

Posjetili smo Mangia Paninoteku u Medulićevoj 14

Delikatesna trgovina Mangia, specijalizirana za talijanske proizvode poput pršuta, mortadele, sireva i tjestenina, dobro je poznata svim zagrebačkim gastro entuzijastima. A kad su nedavno na ulazu do otvorili i Paninoteku, mjesto na kojem možete kušati različite vrste sendviča i slastica, svi su (dodatno) o njima počelo pričati. Pregledavajući društvene mreže, činilo nam se da pola grada odlazi degustirati sendviče koji teže otprilike pola kilograma, koji izgledaju nevjerojatno bogato, ali i čija cijena iznosi visokih 76 kuna. U trenutačnoj se ponudi nalazi devet sendviča, redom posluženih u focacciama rađenim prema tradicionalnoj talijanskoj recepturi (focaccia genovese i focaccia s rajčicama i maslinama).

Sendviči s roastbeefom, burratom, mortadelom s pistacijom, …

Između ostalih, nude Trentino speck, sendvič sa Speck Val Rendenom, provolom affumciatom, kremom tartufatom, kremom pecorino i rikulom, Il Padrone roastbeef s roastbeefom, porcini gljivama, grana padanom, kremom od balsamica i rikulom, različite sendviče s nekoliko vrsta mortadele, sendviče s burratom, stracciatellom te pestom od bosiljka. Nude i jedan vege sendvič, s grilanim patlidžanima, kremom od artičoka, porcini gljivama i rikulom. Od slastica i pekarskih proizvoda, tu su kroasani s nekoliko punjenja, torta sa šumskim voćem, cannoli i rum babe, ali njihovo smo kušanje odlučili ostaviti za neki drugi posjet. Danas smo došli samo s jednim naumom – kušati trenutačno najpopularnije sendviče u Zagrebu.

Jednom kad smo detaljno pregledali ploču s ponudom, zaključili smo da svi zvuče prilično dobro, i odlučili se prepustiti u ruke ljubaznih djelatnika. Na naše molbu za preporuku sendviča koji se možda već isprofilirao kao favorit posjetitelja, dobili smo brz i jasan odgovor – Magnifico Cotto. Riječ je o sendviču u focacci genovese s ružmarinom, kuhanom šunkom, stracciatellom, pestom genovese, cherry rajčicama i bosiljkom. Po odabiru sendviča, gledali smo njegovu pažljivu pripremu koja, moramo priznati, djeluje vrlo profesionalno i pomalo meditativno. Mogli smo birati hoćemo li sendvič pojesti na licu mjesta ili ga uzeti za van; odlučili smo se za prvu opciju, iako su vrlo pogodni i za kraći transfer i nešto kasniju konzumaciju.

Što smo kušali i što smo zaključili

Sendvič u fazi pripreme

Neovisno o tome jedete li sendvič sami ili ga dijelite, htjet ćete ga razrezati na pola budući da je zbilja velik. Već smo na samom početku kušanja primijetili koliko je kompaktan, gotovo ništa ne ispada iz njega, ne prljaju se ruke i lako se konzumira. Focaccia je lijepe teksture, hrskava izvana, mekana iznutra, nadjev zbilja bogat, a posebni plus je i što se odmah osjeti kvaliteta svakog pojedinačnog sastojka. No, u kontekstu cijene od 76 kuna (svi sendviči koštaju toliko), za koju se u brojnim zagrebačkim restoranima može pojesti mnogo kompleksniji obrok (kao i kompleksniji sendviči), moramo reći da ukupni dojam nije opravdao. S druge strane, uzeli smo u obzir da ovaj sendvič bez problema mogu dijeliti dvije osobe, bez straha da će ostati gladne.

Neki naš generalni zaključak bi, dakle, bio da se ovaj sendvič isplati uzeti ako ste istinski zaljubljenik u tu formu, s mnogo kvalitetnijim sastojcima od onih na koje smo navikli, ako jako cijenite dobre nareske, sireve i povrće. Ako to nužno niste, a svejedno vas zanima vidjeti oko čega je nastao toliko hype, savjetujemo vam da prvo jedan podijelite s nekim, pa dalje prosudite sami.

Magnifico Cotto (76 kuna)

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube