GASTRO TEST

Pripremili smo pohanu piletinu s TikToka koja se zapravo ne poha. Totalno iznenađenje

FOTO: Aleksandar Selak

Recept traži tek nekoliko sastojaka i doista ne može biti jednostavniji

Priznajemo, TikTok nas nije uvijek naveo na točan trag kad je kuhanje u pitanju. Hrpa video uradaka u trajanju od nekoliko desetaka sekundi koje smo ondje pregledavali često su sugerirala da je nešto mnogo ukusnije nego što zaista je. Pravi primjer za to mogla bi biti viralna torta od banane koja nam nije ispala ni blizu onako kako je ispala TikTokerima ili jogurt tost koji se uzdizao u nebesa, a zapravo je posve prosječna i neupečatljiva opcija doručka.

No, moramo biti pošteni pa reći da smo s TikToka preuzeli i neka jela koja smo nastavljali redovito pripremati, kao što je pečena zobena kaša. Upravo zato što se među brojnim lošim receptima može pronaći i poneki stvarno dobar, testiranju TikTok recepata još uvijek nismo rekli ne. Danas smo se tako odlučili za jedan koji ovih dana viđamo na sve strane – pohanu piletinu koja to zapravo nije. Zaintrigirala nas je jer, navodno, okusom ne odskače previše od klasičnog pohanog mesa, a jelo je daleko zdravije i jednostavnije za pripremu. Nekoliko osnovnih i jedan pomalo neobični sastojak, pećnica i dvadesetak minuta vremena sve je što nam je bilo potrebno. Cijeli recept, a onda i naše dojmove, možete provjeriti u nastavku.

Piletina s jogurtom i corn flakesom

Sastojci

2-3 manje šnicle pilećih (može i purećih) prsa
2-3 žlice grčkog jogurta
100 grama corn flakesa
začini po želji (mi smo koristili meksički cajun mix)

Priprema

Šnicle istući batom za meso, pod uvjetom da već nisu dovoljne tanke. Dobro ih začinite svim začinima koje želite koristiti, s obje strane. Zatim ih premažite žlicom grčkog jogurta (količinu prilagodite veličini šnicla), dobro ga utrljajte, pa sve skupa omotajte prozirnom folijom. Stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a meso izvadite malo ranije iz hladnjaka da se temperira. U međuvremenu, u vrećicu za zaleđivanje sa zatvaračem stavite corn flakes. Dobro je zatvorite, pa preko nje nekoliko puta pređite valjkom kako biste ih usitnili. Meso uvaljajte u usitnjene pahuljice sa svih strana i dobro ga pritisnite. Stavite peći pećnicu na 20-ak minuta, dok ne dobije lijepu hrskavu koricu zlaćane boje. Poslužiti uz bilo ono što i inače jedete uz pohano meso.

ZAKLJUČAK

Ovaj recept nam se jako svidio. To što mu je priprema vrlo kratka i jednostavna samo je dodatni plus, no bez konačnih zadovoljavajućih okusa i tekstura to ne bi bilo dovoljno. Piletina je zbog marinade od jogurta ostala jako lijepo sočna, dok je corn flakes dao onu finu hrskavost koju vežemo uz pohano meso (mrvicu je na jedom dijelu zagorio, ali ništa što bi nam previše smetalo). Da ne bi bilo zabune, ovako pripremljen pohanac biste uvijek mogli razlikovati od onog klasičnog, primarno zbog toga što nije mastan i što puno lakše pada na želudac, što su zapravo sve redom pozitivne stavke.

Mrvicu je manje sočan i više se mrvi, ali kad usporedimo nered u kuhinji koji nužno nastupa kod klasičnog pohanja, kao i uloženo vrijeme, za nas dileme nema. Uz salatu ili pečene krumpire, ovako pripremljeno meso, vjerujemo, svidjet će se svima koji inače vole pohano. TikTok nam je upravo dao razlog da se (možda) nikad ne vratimo na staro.