GASTRO TEST

Pripremili smo pečenu zobenu kašu o kojoj svi pričaju. Ispala nam je odlično i želimo još

FOTO: Aleksandar Selak

Doručak za dane kad si baš želite ugoditi

I ovaj tjedan nastavljamo s testiranjem viralnih recepata koji se masovno repliciraju na TikToku. Prošli smo vam put pisali sve o iskustvu s mousseom od dva sastojka, čokoladom i bananom, čiji nam je okus bio sasvim korektan, a danas vam predstavljamo još jedan slatki recept. Riječ je o pečenoj zobenoj kaši koja se uglavnom preporučuje jesti za doručak, a koju možete napraviti u bezbroj kombinacija sastojaka. Mi smo se odlučili raditi malo složeniju verziju, odnosno bogatiju sastojcima, ali napominjemo da se može bez problema napraviti i s tek nekoliko osnovih namirnica, poput zobi, mlijeka banane i kojeg orašastog ploda. Priprema će trajati nešto dulje od onog standardnog doruča (ipak morate paliti blender i pećnicu), ali svejedno vam neće oduzeti više od ukupno pola sata vremena. Naš recept i krajnji rezultat možete pogledati u nastavku.

Pečena zobena kaša

Aleksandar Selak

Sastojci

3/4 šalice zobenih pahuljica
šalica mlijeka (mi smo koristili lješnjakovo, može i bilo koje drugo)
banana
malo smrznutih borovnica (ili drugog šumskog voća po želji)
pola žličice praška za pecivo
žlica kikiri maslaca (po želji)
red tamne čokolade (može i za kuhanje)

Priprema

Sve sastojke, osim borovnica i čokolade ubacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kad je gotovo, u smjesu lagano umiješajte borovnice, sve skupa prelijte u posudu za pečenje (mi smo koristili običnu keramičku zdjelicu). Na kraju još na vrh stavite nasjeckanu (ili naribanu) čokoladu pa sve skupa stavite u pećnicu. Ovisno o jačini pećnice, pecite na između 180 i 200 stupnjeva, 15 do 20 minuta. Ako ste sve napravili kako treba, na površini će se stvorit korica, dok će unutrašnja smjesa i dalje biti kašaste teksture.

 

ZAKLJUČAK

Od svih TikTok recepata koje smo dosad pripremali, ovaj nam se vjerojatno najviše sviđa. Okus i tekstura su odlični, sastojci uglavnom zdravi, a jedini je minus što priprema traži malo više vremena. No, pečena zobena kaša čini nam se kao odličan vikend doručak, kad ne moramo juriti i stignemo provesti nešto vremena u kuhinji. Jako nam se sviđa i to što je toliko prilagodljiva različitim okusima, kao i dostupnim namirnicama, a već smo nakon prve napravljene kaše dobili nekoliko ideja kako je unaprijediti. Primjerice, idući smo put naumili probati je s dodatkom mjerice kakvog whey proteina s okusom. Jedva čekamo!