GASTRO TEST

Napravili smo čuvenu tortu od banane s interneta. Evo kako nam je ispala i kako nam se svidjela

FOTO: Aleksandar Selak

Izgleda nevjerojatno primamljivo, ali kakvog je okusa?

Jednom kad smo prihvatili činjenicu da je TikTok postao društvena mreža na kojoj se ovih dana dijele recepti o kojima se najviše priča, odlučili smo ih redom krenuti testirati u redakciji. U prošlom smo navratu tako pokušali napraviti kremastu limunadu koja nas i nije pretjerano oduševila, ali nismo se dali obeshrabriti. Nastavljamo dalje s testiranjem viralnih recepata, a danas je došao red na jednu jednostavnu slasticu. Riječ je o receptu za tzv. Banana Egg Cake, odnosno tortu od banane koja od vas neće tražiti čak ni da upalite pećnicu. Priprema se na tavi, nećete morati izdvojiti više od dvadesetak minuta svog vremena, a radi se od sastojaka koje većina uvijek ima kod kuće; banana, jaja, mlijeka, brašna, šećera, soli i ulja. U neke recepte dodaju se još i sastojci poput ekstrakta vanilije ili praška za pecivo, ali oni nisu nužni. U nastavku vam donosimo popis i omjere sastojaka koje smo koristili, proces pripreme i fotografije koje ih detaljno prate.

Banana Egg Cake

Aleksandar Selak

Sastojci

2 banane
2 jaja
malo mlijeka
50g šećera
5g soli
200g brašna
2 žličice maslinovog ulja (može i suncokretovo)

Priprema

U širokoj tavi žlicom ravnomjerne posipajte šećer tako da prekrije dno. Bananu ogulite, narežite na malo deblje kolutove i rasporedite ih po cijeloj tavi, odnosno šećeru. U zdjelice razbijte dva jaja, dodajte sol i šećer pa sve skupa umutite pjenjačom. U smjesu dodajte malo mlijeka pa ponovno krenite mutiti. Nakon toga, dodajte brašno i ponovno umutite. Kad smjesa postane gušća, kremasta, dodajte joj dvije žlice maslinovog ulja, ponovno umutite, a onda izlijte preko banana, tako da izgleda poput palačinke.

Na srednje jakoj vatri kuhajte nekoliko minuta, a onda poklopite i ostavite još nekoliko minuta. Kad smjesa djeluje kompaktno, polako je pokušajte odići od dna, odnosno odlijepiti rubove. Tavu poklopite tanjurom pa je okrenite kako bi se torta okrenula. U vruću tavu dodajte još malo ulja pa ponovite postupak s tortom na drugoj strani. Po želji poslužiti sa šlagom ili tučenim vrhnjem. Fotografije cijelog postupka provjerite u galeriji u nastavku.

ZAKLJUČAK

Aleksandar Selak

Ako ste kliknuli na originalni link recepta koji se nalazi u uvodu teksta, i fotografije usporedili s našima, vidjeli ste da su rezultati prilično različiti. Slastice iz YouTube recepata, teška srca priznajemo, izgledaju mnogo bolje od našeg pokušaja. Međutim, okus je na mjestu. Tekstura dobivenog tijesta također je vrlo dobra, a kombinacija s bananom funkcionira odlično. Ovaj bismo recept svakako voljeli napraviti još koji put i, tko zna, možda nam i vizualno s vremenom bude ispadao bolje. Čini nam se da bi mu se posebno mogla veseliti djeca, kao i to da bi dobro išao uz kuglicu sladoleda od vanilije ili tučeno slatko vrhnje.