Pokušala sam napraviti prefinu tortu od limuna, ali sam šlag pretvorila u maslac. Jedva sam uspjela spasiti stvar

Super1 kuhanje

Pokušala sam napraviti prefinu tortu od limuna, ali sam šlag pretvorila u maslac. Jedva sam uspjela spasiti stvar

Nakon skoro neuspješne pripreme torte od sira, naučila sam da se moram držati recepta. U početku je sve išlo glatko, ali sam opet malo zeznula stvar

U redakciji Super1, ali i redakciji Net.hr-a i Telegrama, u zadnje vrijeme su se zaredali rođendani (da, ima nas puno Blizanaca) pa je bilo već krajnje vrijeme da napravim neku osvježavajuću ljetnu tortu. Dugo sam razmišljala koju bih radila, ali nisam htjela komplicirati sa sastojcima pa je izbor pao na klasičnu tortu od limuna.

Torta od sira trebala je biti najlakši kolač koji sam radila, ali onda se pećnica skoro zapalila

Za ovu tortu, baš kao i za onaj moj slavni cheesecake, postoji hrpa recepata, ali odabrala sam onaj koji ne uključuje sir, već samo limun i slatko vrhnje.

Početak je bio optimističan

Započela sam s pripremom kreme i bila sam sigurna da će sve proći glatko jer sam ovoga puta odlučila slijediti recept u svako slovo. Žumanjke sam izmiksala sa šećerom i od ostalih sastojaka zakuhala kremu. Izgledala je odlično i bila sam vrlo ponosna na sebe.

Od slatkog vrhnja sam dobila maslac

Krenula sam raditi šlag od slatkog vrhnja, ali sam pritom zaboravila da se ono ne smije miksati predugo na maloj brzini jer se inače počne pretvarati u maslac. I da, upravo mi se to i dogodilo, a mislila sam da sam taj kulinarski trik već savladala. Uh…

Kolege su spasili stvar

Uhvatila me panika, ali su kolege opet uskočile u pomoć i iz obližnjeg dućana mi donijeli novih pola litre slatkog vrhnja. Pokušaj drugi – miksala sam ga na velikoj brzini minutu dvije i odmahnula kad se pretvorilo u fini, čvrsti šlag.

Biskvit je bio pretanak

S biskvitom nisam imala problema; fino se ispekao, ali mi se činio malo pretanak za toliki kalup…

Nisam htjela komplicirati jer mi je fail sa šlagom već dovoljno digao živce pa biskvit polila sirupom, na njega rasporedila ohlađenu kremu, sve ukrasila šnitama limuna i stavila tortu na hlađenje.

Pojela se u pet minuta

U redakciji su svi jedva čekali da probaju tortu, a komentari su i ovoga puta bili: “Odlična je”, “Ida, ti si službeno naša redakcija kuharica” i slično. Bilo mi je malo lakše.

Eto, na kraju je ipak ispala ukusna. Mislim da je vrijeme da se prestanem živcirati oko sitnih grešaka jer se sve da popraviti. Lekcija naučena.

Što sam koristila:

Krema

  • 2 žumanjka
  • 150 ml mlijeka
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 60 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 žlica gustina
  • sok i kora od 1 limuna

Biskvit

  • 75 grama brašna
  • 1 jaje
  • 75 g šećera
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • naribana korica od 1 limuna

Preljev za biskvit

  • 50 g šećera
  • 75 ml vode
  • sok od pola limuna

Kako sam pripremala:

Za pripremu kreme sam izmiksala žumanjke sa šećerom te im dodala vanilin šećer, gustin, sok i naribanu koricu od limuna. Zakuhala sam mlijeko i u njega umiješala smjesu od žumanjaka te pjenjačom miješala dok se krema nije zgusnula.

Dok se krema hladila, napravila sam šlag od slatkog vrhnja te ga kasnije umiješala u ohlađenu kremu. Za podlogu sam prvo napravila snijeg od bjelanjka, a žumanjak umutila sa šećerom. Žumanjku sam dodala mlijeko, brašno, limunovu koricu i prašak za pecivo, sve povezala i u smjesu potom ručno umiješala snijeg.

Namastila sam kalup za tortu, na dno stavila papir za pečenje te na njega rasporedila smjesu koju sam pekla 15 minuta na 180 °C. Za preljev sam na vatri rastopila šećer u vodi, dodala sok od limuna te time prelila još vruć biskvit.

Kad se biskvit ohladio, na njega sam rasporedila kremu, ukrasila ju šniticama limuna i stavila u hladnjak da se dobro stisne.

Želiš postati dio naše super zajednice i odmah saznati kad objavimo novi video? Subscribeaj se na naš YouTube kanal!