VIKEND RECEPTI

Morate probati napraviti ovaj brzi džem od borovnica i čokolade. Imamo recept

FOTO: darko kontin

Dao nam ga je Darko Kontin s bloga Darkova Web Kuharica

Pri ruci vam je ostalo svježih borovnica i u potrazi ste za načinom na koji biste ih mogli iskoristiti? Stigli ste na pravo mjesto. Danas vas želimo potaknuti da napravite fini domaći džem – čak i ako se nikad u tome niste okušali. Recept Darka Kontina koji smo pronašli na njegovom blogu Darkova Web Kuharica, a koji je podijelio i na svom Instagram profilu, nevjerojatno je jednostavan. Najbolje je to što će vam za njegovu pripremu, uz borovnice, trebati još samo dva sastojka, a za cijeli proces nećete morati izdvojiti više od petnaestak minuta. Recept vam donosimo u nastavku.

Brzi džem od borovnica i tamne čokolade

darko kontin

Što trebamo? (za 5 staklenih teglica za zimnicu)

1 kilogram borovnica (svježe i slatke)
150 grama tamne čokolade (s 85% kakaa)
1 cijela limeta (koristi se kora i sok limete)

Kako pripremamo?

Hladnom vodom isperite prljavštinu s borovnica. Oprane borovnice prebacite u duboki lonac. Podesite štednjak na srednju snagu i vilicom (ili gnječilicom za krumpire) krenite drobiti i prešati borovnice.

Naribajte koru limete, a zatim iz limete iscijedite sok. Dio soka limete postepeno ulijte u lonac s borovnicama. Usred kuhanja isprobajte okus džema i po ukusu dodajte ostatak soka limete.

Džem kuhajte uz povremeno miješanje desetak minuta do trenutka kada u loncu više nisu vidljive cijele borovnice. Kada džem počne kipjeti nastavite ga kuhati do željene gustoće. Dužim kuhanjem džem postaje koncentriraniji i gušći.

Kada ste završili s kuhanjem džema sklonite lonac sa štednjaka i borovnicama dodajte sitno sjeckanu tamnu čokoladu i naribanu koru limete. Pomiješajte sve sastojke i prelijte džem od borovnica ravnomjerno u nekoliko steriliziranih staklenih teglica za zimnicu. Odmah poklopcima zaklopite teglice s džemom. Prije nego pospremite teglice džema u smočnicu ili u hladnjak ostavite ih da se ohlade na sobnu temperaturu.