Gastro specijal

Kraj ljeta ne možemo zamisliti bez mirisnih punjenih paprika. Hungry Mile otkrio nam je najbolji recept

U gastro specijalu “Kuhaj, peci, svima reci! by Hungry Mile“ poznati food influencer priprema ukusna i zdrava jela, otkriva male tajne i daje najbolje savjete. Ovoga puta pripremao je slasne punjene paprike, a u malo gastro druženje pozvao je kolege Katarinu Đozović i Darka Debića

Kada je dobra hrana u pitanju, Hungry Mile nikada ne iznevjeri očekivanja “gladnih usta” uvijek željnih finih zalogaja. Koje god jelo pripremao, Mile uvijek nastoji dati mu svoj “touch”, neku posebnu caku, tajni sastojak koji uz prstohvat stručnost i ljubavi prema kuhanju, obroku daju posebnu notu. Tako je bilo i ovaj put. Odlučio je pripremati svoje omiljeno jelo – punjenu papriku, bez koje je nemoguće zamisliti početak jeseni.

Da u kuhanju uistinu vrijedi pravilo da je dobra priprema pola obavljenog posla, Mile itekako zna te je gastro druženje započeo pripremom namirnica i pomagača bez kojih ne može zamisliti kuhanje. Svježe paprike, svježe mljeveno meso, začine i krumpire, Mile je pripremio uz pomoć Delimano proizvoda i – Delimano ekpress lonca Quick u kojem se hrana brže kuha. Mile je potom dočekao svoje goste, kolege Katarinu Đozović i Darka Debića i kuhanje je moglo započeti. Uživali su pripremajući zajedno mirisne i slasne punjenje paprike. Slastan ručak bio je gotov za tek pola sata!

RECEPT

Punjena paprika s pire krumpirom

Sastojci:
– 8-10 čvrstih paprika babura
– 850 g mljevenog mesa (miješano junetina/svinjetina ili čista junetina)
– 100 g riže dugog zrna
– 1 jaje
– 3 glavice luka
– 1 češnjak
– mast ili ulje
– sol, papar, šećer
– mala vezica svježeg peršina
– 700 ml pasirane rajčice
– komad svježeg celera (stabljika celer)
– po želji malo korijenastog povrća
Za pire krumpir:
– 1 kg krumpira
– manji komad maslaca
– malo mlijeka
Priprema:
Dvije glavice luka očistite i sitno nasjeckajte. Manju tavicu zagrijte pa dodajte masnoću po izboru i na laganoj vatri pirjajte luk, a kad postane staklast dodajte mu dva sitno sjeckana češnja češnjaka i još kratko pirjajte. Ostavite da se prohladi.
U međuvremenu paprikama odstranite peteljku i napravite otvor kroz koji očistite papriku od sjemenki i pregrada, pazite da ostane cijela.
Mesu dodajte rižu, sol, papar, jaje, luk i češnjak pa sve dobro sljubite, najbolje rukama.
Paprike punite smjesom mesa, ali ih nemojte prepuniti, ni puniti do vrha, jer mora ostati mjesta za širenje mesa i riže uslijed kuhanja. Posložite ih u veću, širu posudu.
U Delimano ekspres loncu Quick na masnoći pirjajte sitno sjeckani luk, a kad povene dodajte mu isjeckani češnjak, celer i ostalo korijenasto povrće. Sve povrće kratko pirjajte pa zalijte pasiranom rajčicom, dodajte sol, papar, šećer i druge začine po želji. Po potrebi dolijte i malo vode.
Kada umak zakuha u lonac tijesno poslažite paprike, otvorima prema gore. Smanjite vatru i poklopite ekspres poklopcem, te kuhajte oko 12 do 15 minuta. (Bez ekspres lonca kuhajte otprilike sat i pol.)
U međuvremenu pripremite pire krumpir: krumpire ogulite i izrežite na kockice podjednake veličine. Stavite u veći lonac i dodajte vode malo iznad krumpira. Kad zakuha posolite i kuhajte dok krumpir ne postane mekan. Dobro ga ocijedite pa mu dodajte mlijeko, maslac, papar i po potrebi još soli. Gnječilicom ga dobro razradite.

Svi proizvodi korišteni za pripremu ovog recepta sada su dostupni po posebnim cijenama. Provjerite ovdje.

 

Ne propustitie Super1 gastro specijal “Kuhaj, peci, svima reci! by Hungry Mile“. Poznati food bloger pokazuje kako se pripremaju delicije uz pomoć vakuumskog ekstraktora MultiFresh i Delimano FiveStar Legend posuđa.