VIKEND RECEPTI

Kako vam se čini kolač s dvostrukom dozom šljiva? Nama jako dobro pa smo ekspresno nabavili recept

FOTO: TMG CREATIVE/DARKO DEBIĆ

U detalje pripreme uputio nas je Darko Debić, koji stoji iza bloga Samo jedan griz

“Mirisan brzi kolač s duplom dozom šljiva, svježe šljive i pekmez od šljiva. Jednostavan za pripremu, stvoren za početnike. Pekmez biskvitnoj smjesi daje sočnost, probaj, mislim da će ti se svidjeti”, riječi su kojima je Darko Debić (@samo_jedan_griz) svoje pratitelje pokušao uvjeriti da pripreme ovu zanimljivu slasticu. Što se tiče nas, u svom je naumu i uspio, pa smo tako ovaj recept odmah spremili. U nastavku provjerite što će vam sve trebati ako ga se i samo odlučite raditi i kako cijeli proces pripreme izgleda.

Mirisni brzi kolač s duplom dozom šljiva

Darko Debić

Što trebamo?

250 g glatkog brašna
1 čajna žličica praška za pecivo
0,5 čajne žličice soda bikarbone
1 čajna žličica cimeta
1 čajna žličica đumbira u prahu
150 g pekmeza od šljiva
2 jušne žlice meda
125 g maslaca
50 g šećera
1 vanili šećer
500 g šljiva
2 jaja
240 ml mlijeka
marmelada od marelica za premaz

(za pleh 25 x 35 cm)

Kako pripremamo?

Pećnicu uključiti na 180°C. Pleh za pečenje obložiti papirom. U zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo, soda bikarbonu, cimet i đumbir. U lončiću na laganoj vatri otopiti maslac i dodati šećere, maknuti s vatre. Ubaciti pekmez i med, dobro promiješati i ostaviti par minuta da se malo prohladi. Šljive oprati, prepoloviti i izvaditi koštice. Jaja pjenjačom umutiti s mlijekom.

Smjesu s maslacem dodati u brašno, promiješati i dodati mješavinu jaja i mlijeka. Miješati dok masa ne postane ujednačena. Izlijati masu u pripremljeni pleh, položiti šljive tako da je kora u dodiru s tijestom. Staviti u pećnicu, nakon pola sata provjeriti čačkalicom. Još toplo premazati marmeladom od marelica. Poslužiti još mlako uz kuglicu vanilije