VIKEND RECEPT

Za vikend si ugodite ovim genijalnim japanskim palačinkicama. Evo recepta

FOTO: Darko Debić

Darko Debić otkrio nam je kako se priprema slastica dorayaki

Ako se ovih dana zaželite nečeg slatkog, točno znamo što trebate pokušati pripremiti. Nemamo ništa protiv tradicionalnih palačinki na kojima smo odrasli, ali japanska inačica dorayaki trenutačno nam zvuči nešto primamljivije. Riječ je o mini palačinkama koje se slažu jedna na drugu, a između njih se nalazi slatko punjenje. Recept nam je otkrio Darko Debić s bloga Samo jedan griz, a cijelog vam ga donosimo u nastavku.

DORAYAKI

Darko Debić

Što trebamo?

Za 20 palačinkica:

90 g mlijeka
120 g glatkog brašna
40 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
1 čajna žličica praška za pecivo
10 g meda
1 čajna žličica ulja
100 g namaza od čokolade i lješnjaka

Kako pripremamo?

Šećer, vanilin šećer i jaje umutiti pjenjačom, dodati med, ulje i mlijeko. U drugoj zdjelici pomiješati brašno i prašak za pecivo, prosijati mješavinu u zdjelu s prvom smjesom. Sve spojiti pjenjačom u glatku masu, bez grudica. Ostaviti masu u hladnjaku barem 15 minuta.

Tavu s neprianjajućim premazom ugrijati na laganoj vatri, staviti kap ulja i prebrisati papirnatom salvetom. Ovo je bitno, tava treba biti suha i na lakšoj vatri, tako se dobije prepoznatljiva dorayaki vanjska boja palačinki. Stavljati po jednu žlicu smjese na tavu, ostaviti razmak između. Kada rupice prekriju gornju površinu špatulicom proći ispod palačinke i okrenuti.

Gotove palačinkice stavljati u poklopljenu posudu, tako se ne suše. Na sredinu palačinke staviti hrpicu namaza i poklopiti drugom. Držati ih u poklopljenoj posudi ili svaku umotati u prozirnu foliju.