SUPER FOOD

Chef iz restorana Beštija dao nam je tri jednostavna i fina vikend recepta za ručak

Kao i svakog vikenda zamolili smo jednog chefa da nam da tri svoja odlična recepta. Razgovarale smo sa Antom Grabićem, chefom novootvorene Beštije koji nam je dao par ukusnih recepata za morska jela

Otvoren tek prije mjesec dana, Bistro Beštija nalazi se u Masarykovoj ulici, a otvorio ga je par koji stoji iza popularnog hvarskog burgeraja Flying Pig.

U njihovom restoranu možete naručiti uglavnom tradicionalna jela, ali na malo suvremeniji i laganiji način. Razgovarale smo s chefom Antom Grabićem koji nam je dao tri ukusna vikend recepta.

Tatarski biftek s prženim kaparima

Što trebate?

  • 400g junećeg bifteka
  • pola čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica paste od slanih inćuna
  • 3 žlice ukiseljenih kapara
  • 2 čajne žličice sjeckanih ukiseljenih kapara
  • 1 žlica soka od naranče
  • pola čajne žličice papra
  • čili prah po želji
  • 2 žlice maslinovog ulja

Meso očististiti te narezati na komadiće željene veličine, dodati sve ostale sastojke te dobro pomiješati.
Za pržene kapare ugrijati biljno ulje na 180 stupnjeva, osušiti kapare te ih dodati i pržiti dok nisu hrskave. Ohladiti pržene kapare te posuti po mesu. Servirati s tostiranim kruhom i maslacem.

Svinjska vratina s komoračem, kaduljom i salaticom od jabuke

Što trebate?

  • 1kg svinjske vratine u komadu
  • 750g korijena komorača
  • 3 Granny Smith jabuke
  • 100g maslaca
  • nekoliko listova svježe kadulje

Kako pripremate?

Svinjetinu posolimo i popaprimo te pečemo u pećnici na 130 C oko 5 sati. Nakon vađenja iz pećnice meso ohladiti te onda narezati na šnite debele 2cm. Prije serviranja zapeći na vrućoj tavi s malo ulja. Komorač narezati na šnite debele 1cm te pržiti na malo ulja s obje strane dok ne dobiju željenu boju. Potom podliti s malo vode i kuhati dok ne bude više vode kako bi omekšao.

Maslac otopiti i maknuti s vatre i potom dodati listove kadulje te dobro promiješati. Kad se maslac malo ohladi procijediti ulje kako bi uklonili listove. Jabuku narezati na kockice te staviti u vodu s malo limunovog soka. Servirati kao na slici i preliti meso maslacem od kadulje. Salatu od jabuke jesti između zalogaja.

Sipa s crnim ribljim rižotom

Što trebate?

Za sipu:

  • 200g sipe
  • pola glavice luka
  • 1dcl bijelog vina
  • 1 češanj češnjaka

Za rižoto:

  • 350g riže
  • pola glavice luka
  • pola češnja češnjaka
  • 1dcl bijelog vina
  • riblji temeljac
  • žlica crnila sipe
  • sok pola limuna
  • 4 žlice naribanog parmezana
  • 100g maslaca

Kako pripremate?

Sitno nasjeckati luk i pirjati, dodati sipu narezanu na komadiće, podliti bijelim vinom i pirjati. Dodati timijan i sitno nasjeckani češnjak. Pržiti sitno nasjeckani luk te dodati rižu i tostirati kako bi zadržali škrob unutar zrna. Podliti bijelim vinom te pričekati da alkohol ispari. Dolijevati riblji temeljac uz neprestano miješanje. Pred kraj dodati crnilo, češnjak, sol, malo soka limuna, parmezan i maslac. Servirajte rižu prvu te na nju dodajte sipu i dekorirajte sitno sjeckanim vlascem i naribanom koricom limuna.