SUPER FOOD

Chef iz Fidel Gastra otkrio nam je neke trikove i dao tri odlična recepta

Svakodnevne namirnice na neuobičajen način ono je što se priprema u Fidel Gastru, a uz ove recepte to možete pripremiti i vi

Ako si želite malo zasladiti ovaj vikend zanimljivim receptima, imamo nešto super za vas. Razgovarale smo s chefom Petrom Tomaševićem iz Fidel Gastra. Jela koja pripremaju u ovom restoranu malo su drugačija od onih tradicionalnijih, jer su uglavnom inspirirana mediteranskom i južnoameričkom kuhinjom.

Chef Tomašević naprosto nije mogao izdržati a da nam, uz vikend recepte koje smo ga tražile, ne da i neke savjete i male trikove svoje kuhinje. Mi smo oduševljene, evo tri genijalna recepta.

Seviche od tune

Photo: Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar

Što trebate?

  • file od 180 grama svježe tune
  • 160 grama šećera
  • 130 grama krupne morske soli
  • 500 g rižinog octa (može i jabučni)
  • 25 grama soja umaka
  • 2 komada mladog luka
  • 2 avokada
  • 2 limete
  • 1 svježi crveni čili
  • 10 grama nori algi
  • 50 grama zelene salate
  • 20 grama rikole
  • 20 grama matovilca
  • 1 daikon (japanska repa, može i bijela rotkva)
  • 10 grama tostiranih sezamovih sjemenki

 

Kako pripremate?

Priprema tune:

File tune lagano natrljati sa 130 grama šećera i ostaviti 40 minuta da odstoji. Nakon toga isprati tunu pod mlazom vode te ju natrljati sa 130 grama soli i ostaviti da stoji jedan sat. Ponovno isperite tunu pa stavite file u marinadu od rižinog octa, soje i 25 grama šećera. Držite ju u marinadi oko 20 minuta uz povremeno okretanje. Nakon toga ponovno isperite file. Meso tune voli more i sol pa ju je zato najbolje tretirati kao da je i dalje u moru.

Priprema guacamole salse:

Ogulite dva avokada i smiksajte u blenderu sa sokom od dvije limete. U to dodajte i malo soli i hladne vode kako bi se postigla kremasta struktura.

Priprema salate:

Salatu začinite sa mariniranim uljem i octom. Zrna kukuruza lagano istostirati, a mladi luk i čili narezati. Ovo jelo servirate tako da na dno zdjelice ili tanjura razmažete guacamole kremu, stavite salatu, a tunu narežite na kockice veličine 2 centimetra. Na stol stavite zajedno s kukuruzom i mladim lukom. Posipajte kapljicama čilija i sezamovim sjemenkama.

Juha Bianca

Photo: Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar

Što trebate?

  • 100 grama panko mrvica (japanskih mrvica, u drugom slučaju mogu poslužiti mrvice mokre žemlje)
  • 200 grama blanširanih i očišćenih badema
  • 0,5 litre vode
  • 1 grejp
  • 50 grama bijelog grožđa
  • maslinovo ulje
  • ocat (rižin ili u drugom slučaju jabučni)
  • sol
  • papar
  • 1 limeta

Kako pripremate?

Panko mrvice namočiti u vodi. To su japanske mrvice ali u slučaju ako ih nemate, može poslužiti i mokra žemlja. U blenderu smiksati bademe sa grejpom i panko mrvicama. Pomiješajte s maslinovim uljem, grejpom i octom. Posolite i popaprite po želji. Cilj je da se okus i tekstura izbalansiraju kako bi juha bila nešto između gazpacha i krem juhe. Procijedite kroz fino sito.

Serviranje:

Najbolje bi bilo servirati ovu juhu hladnu u širokim čašama za šampanjac. Ukrasite komadima narezanog grožđa i grejpa, pokapajte sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem i na kraju naribajte malo korice limete.

File lososa sa bobom u kremi od rižota

Photo: Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar

Što trebate?

  • 4 filea lososa od 160 grama
  • 200 grama očiščenog i blanširanog hladnog boba
  • 300 ml “vode” od riže
  • 1 crveni luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 dcl vina
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • 50 grama maslaca
  • 50 grama parmezana (po želji)

Kako pripremate?

Losos operite i stavite u pola litre hladne vode u koju ste prethodno dodali 50 grama krupne morske soli. Tako držite 40-ak minuta. Nakon toga ribu isperite i posušite. Rižu prelijte vodom, lagano posolite i rashukajte da se riža potpuno raspadne. Procijedite rižu, a vodu nemojte baciti nego ju sačuvajte za pripremu rižota od boba. Luk i češnjak lagano dinstajte na maslinovom ulju uz dodatak maslaca. Kada luk omekša dodajte bob i podlijte s malo vina. Daljnji postupak je kao da radite rižoto – miješajte bob i lagano dodajte vodu u kojoj se kuhala riža. Kad je ‘rižoto’ gotov, dodajte masnoću tako da umiješajte maslinovo ulje, maslac i parmezan kako bi dobilo strukturu kremastog rižota. Sevirajte tako da pečeni file lososa stavite na rižoto od boba.