Svakodnevne namirnice na neuobičajen način ono je što se priprema u Fidel Gastru, a uz ove recepte to možete pripremiti i vi
Ako si želite malo zasladiti ovaj vikend zanimljivim receptima, imamo nešto super za vas. Razgovarale smo s chefom Petrom Tomaševićem iz Fidel Gastra. Jela koja pripremaju u ovom restoranu malo su drugačija od onih tradicionalnijih, jer su uglavnom inspirirana mediteranskom i južnoameričkom kuhinjom.
Chef Tomašević naprosto nije mogao izdržati a da nam, uz vikend recepte koje smo ga tražile, ne da i neke savjete i male trikove svoje kuhinje. Mi smo oduševljene, evo tri genijalna recepta.
Seviche od tune
Što trebate?
- file od 180 grama svježe tune
- 160 grama šećera
- 130 grama krupne morske soli
- 500 g rižinog octa (može i jabučni)
- 25 grama soja umaka
- 2 komada mladog luka
- 2 avokada
- 2 limete
- 1 svježi crveni čili
- 10 grama nori algi
- 50 grama zelene salate
- 20 grama rikole
- 20 grama matovilca
- 1 daikon (japanska repa, može i bijela rotkva)
- 10 grama tostiranih sezamovih sjemenki
Kako pripremate?
Priprema tune:
File tune lagano natrljati sa 130 grama šećera i ostaviti 40 minuta da odstoji. Nakon toga isprati tunu pod mlazom vode te ju natrljati sa 130 grama soli i ostaviti da stoji jedan sat. Ponovno isperite tunu pa stavite file u marinadu od rižinog octa, soje i 25 grama šećera. Držite ju u marinadi oko 20 minuta uz povremeno okretanje. Nakon toga ponovno isperite file. Meso tune voli more i sol pa ju je zato najbolje tretirati kao da je i dalje u moru.
Priprema guacamole salse:
Ogulite dva avokada i smiksajte u blenderu sa sokom od dvije limete. U to dodajte i malo soli i hladne vode kako bi se postigla kremasta struktura.
Priprema salate:
Salatu začinite sa mariniranim uljem i octom. Zrna kukuruza lagano istostirati, a mladi luk i čili narezati. Ovo jelo servirate tako da na dno zdjelice ili tanjura razmažete guacamole kremu, stavite salatu, a tunu narežite na kockice veličine 2 centimetra. Na stol stavite zajedno s kukuruzom i mladim lukom. Posipajte kapljicama čilija i sezamovim sjemenkama.
Juha Bianca
Što trebate?
- 100 grama panko mrvica (japanskih mrvica, u drugom slučaju mogu poslužiti mrvice mokre žemlje)
- 200 grama blanširanih i očišćenih badema
- 0,5 litre vode
- 1 grejp
- 50 grama bijelog grožđa
- maslinovo ulje
- ocat (rižin ili u drugom slučaju jabučni)
- sol
- papar
- 1 limeta
Kako pripremate?
Panko mrvice namočiti u vodi. To su japanske mrvice ali u slučaju ako ih nemate, može poslužiti i mokra žemlja. U blenderu smiksati bademe sa grejpom i panko mrvicama. Pomiješajte s maslinovim uljem, grejpom i octom. Posolite i popaprite po želji. Cilj je da se okus i tekstura izbalansiraju kako bi juha bila nešto između gazpacha i krem juhe. Procijedite kroz fino sito.
Serviranje:
Najbolje bi bilo servirati ovu juhu hladnu u širokim čašama za šampanjac. Ukrasite komadima narezanog grožđa i grejpa, pokapajte sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem i na kraju naribajte malo korice limete.
File lososa sa bobom u kremi od rižota
Što trebate?
- 4 filea lososa od 160 grama
- 200 grama očiščenog i blanširanog hladnog boba
- 300 ml “vode” od riže
- 1 crveni luk
- 1 režanj češnjaka
- 1 dcl vina
- maslinovo ulje
- sol i papar
- 50 grama maslaca
- 50 grama parmezana (po želji)
Kako pripremate?
Losos operite i stavite u pola litre hladne vode u koju ste prethodno dodali 50 grama krupne morske soli. Tako držite 40-ak minuta. Nakon toga ribu isperite i posušite. Rižu prelijte vodom, lagano posolite i rashukajte da se riža potpuno raspadne. Procijedite rižu, a vodu nemojte baciti nego ju sačuvajte za pripremu rižota od boba. Luk i češnjak lagano dinstajte na maslinovom ulju uz dodatak maslaca. Kada luk omekša dodajte bob i podlijte s malo vina. Daljnji postupak je kao da radite rižoto – miješajte bob i lagano dodajte vodu u kojoj se kuhala riža. Kad je ‘rižoto’ gotov, dodajte masnoću tako da umiješajte maslinovo ulje, maslac i parmezan kako bi dobilo strukturu kremastog rižota. Sevirajte tako da pečeni file lososa stavite na rižoto od boba.