Gastro užitak

Tuna odrezak u raznim kombinacijama može biti brz i balansiran obrok. Imamo 5 recepata za prste polizati

Recepti za sočan tuna steak

FOTO: Unsplash

Iako je tuna u hrvatskoj kuhinji prilično zastupljena namirnica, većina ju koristi u konzerviranoj verziji. Ipak, odrezak od tune sve se češće nalazi na jelovnicima restorana, što onih koji nude domaću hranu, što onih koji iskušavaju razne asian fusion varijante. Danas vam kroz nekoliko jednostavnih recepata želimo pokazati da odrezak od tune uz malo truda baš svatko može pripremiti i kod kuće.

Tuna odrezak: 5 brzih recepata

Kod pripreme tuna odreska najbitnije je postići točno vrijeme duljine pečenja i odrediti koliko ga sirovog, odnosno pečenog želite. Uz omiljeni prilog, poput salate ili blitve i krumpira, dobit ćete zbilja kvalitetan i balansirani obrok oko kojeg se isplati potruditi. Ako trebate dodatnu inspiraciju ili tuna odrezak recept vjerujemo da ćete ih pronaći u jednom od ovih koje donosimo u nastavku.

pixabay

Tuna odrezak i povrće s grilla

Sastojci:

• fileti tune

• 1 patlidžan

• 1 tikvica

• svježa žuta i crvena paprika

• maslac sa začinskim biljem

Priprema:

1. Tikvice očistiti i narezati na kolutove, paprike također očistiti i narezati na kocke. Patlidžan narezati na kocke veličine zalogaja, premjestiti ga u zdjelu, pokapati s malo limuna da ne oksidira, dodati tikvice, posoliti i izmiješati sastojke. Preko svega staviti narezane paprike, sve zajedno poklopiti tanjurom i ostaviti da odstoji kako bi tikvice omekšale, a patlidžan pustio gorčinu.

2. Nakon 20-ak minuta povrće izvaditi iz zdjele i staviti ga na grill tavu i polako ga okrećući peći sa svih strana. Gotovo pečeno povrće premjestiti u neku vatrostalnu posudu, prekriti aluminijskom folijom i ostaviti da se omekša.

3. U istu tavu na preostalu masnoću staviti peći filete tune. Filete odozgo posolimo, pokapamo s vrlo malo maslinovog ulja i pečemo na jakoj vatri. Nakon 3-4 minute po želji filete tune okrenemo na drugu stranu, posolimo i pečemo još toliko.

4. Za to vrijeme omekšalo povrće posipajte s malo svježe ili suhe majčine dušice, posolite, začinite svježim mljevenim paprom, malo promiješajte i složite na tanjur. Gotovu tunu složite na povrće. Preko tune stavite krišku maslaca sa začinskim biljem.

tuna odrezak s povrćem
shutterstock

Odrezak od tune prema receptu Jamieja Olivera

Sastojci:

• tuna u komadu

• malo korijandra

• sol

• papar

• maslinovo ulje

• limun

Priprema:

1. Narezati tuna odreske na debljinu od dva centimetra.

2. U mužaru usitnite sol, korijandar i papar. Mješavinu istresite na dasku i u njome s jedne i druge stane obložite tuna odreske kako bi dobili na hrskavosti i imali bogatiji okus. Tunu s jedne i druge strane pokapati s malo maslinovog ulja.

3. Tunu staviti na grill tavu na koju prethodno ne stavljate ulje. Tuna se s jedne strane peče maksimalno dvije minute. Kad ju ispečemo s druge strane, izvadimo ju na tanjur i pokapamo s malo maslinova ulja.

4. Ostaviti ju da odstoji nekoliko minuta, a zatim nakapajte s malo limunova soka. Poslužite ju sa salatom od rajčice ili šparogama.

pexels

Grilani tuna odrezak s citrusima

Sastojci:

• tuna steak

• sol

• papar

• 3 jušne žlice maslinovog ulja

• 2 jušne žice soja sosa

• 1 jušna žlica šećera

• sok 1 limuna

• limunova korica

• 1 čajna žlica đumbira

• 2 usitnjena režnja češnjaka

• 1/2 šalice narezanog peršina

• maslinovo ulje

• 4 šalice špinata

Priprema

1. Sve sastojke, maslinovo ulje, sol, papar, soja sos, šećer, limunov sok, limunovu koricu, đumbir, češnjak i peršin staviti u zdjelu i promiješati. U smjesi na dva sata marinirati tuna odreske.

2. Na grillu sa svake strane dvije minute peći tuna odreske.

3. U tavi zagrijte maslinovo ulje, stavite špinat, posolite ga i popaprite. Gotov je kad povene.

4. U tavi zagrijte mješavinu u kojoj se marinirala tuna.

5. Servirajte špinat, na njega stavite tunu koju ćete preliti zagrijanom marinadom.

Grilani tuna odrezak s citrusima
shutterstock

Ahi tuna prema receptu Gordona Ramsayja

Sastojci:

• tuna steak

• soja sos

• bijele i crne sjemenke sezama

• wasabi prah

• voda

• bjelanjci

• korica limete

Priprema:

1. Tunu u komadu podijelite na dva dijela. Prvi komad priprema se tako da ju marinirate u soja sosu. Wasabi u prahu pomiješajte s vodom dok ne dobijete glatku smjesu koju ćete izliti u duboku vatrostalnu zdjelu.

2. U drugoj posudi pomiješajte bjelanjke koje ćete preliti u vatrostalnu zdjelu. Sa svih strana tuna steak uvaljajte u bjelanjke, steak posolite, poparite i naribajte koricu limete po njemu. U posudu stavite bijele i crne sjemenke sezama kojima ćete sa svih strana obložiti tunu. Naribajte još malo limetine korice.

3. Prvi tuna steak izvadite iz marinade i sa svih ga strana premažite wasabi pastom te pospite bijelo crnim sjemenkama sezama.

4. U tavu stavite ulje, a kad se ono zagrije tunu sa svake strane pecite 45 sekundi, sve dok sjemenke sezama ne dobiju boju. Ne smiju pocrniti. Kad se tuna ispeče narežite ju na komade.

pixabay

Odrezak od tune s limunom, začinskim travama i krumpirom

Sastojci za tunu:

• tuna steakovi

• 6 jušnih žlica maslinovog ulja

• sok 1/2 limunovog soka

• 1 čajna žlica soli

• 1/2 čajne žlice papra

• 1/2 čajne žlice origana

• 1/2 čajne žlice timijana

• 1/4 čajne žlice bosiljka

• 1 čajna žlica češnjaka u prahu

• limun narezan na kriške

Sastojci za krumpir:

• 700 gr. krumpira

• 2 jušne žlice maslinovog ulja

• 1 čajna žlica soli

• 1/2 čajne žlica origana

• 1/2 čajne žlica timijana

• 1/4 čajne žlice bosiljka

• 1 čajna žlica češnjaka u prahu

• ribani sir

Priprema:

1. U vrećici za zamrzavanje pomiješajte sve sastojke. U mješavinu dodajte tuna steakove i sve zajedno pomiješajte. Dodajte im kriške limuna.

2. Neoguljeni krumpir prepolovite na pola, dodajte mu maslinovo ulje, origano, timijan, baziliko i češnjak u prahu i sve zajedno pomiješajte.

3. Na namašćeni protvan stavite krumpir, a po njemu posipajte ribani sir. Na 230 stupnjeva krumpir pecite 15 minuta.

4. Nakon što preokrenete krumpir na prozvan naslažite i mariniranu tunu s kriškama limuna. Krumpir posipajte s još malo ribanog sira. Sve zajedno na 230 stupnjeva pecite šest minuta.

5. Izvadite protvan, okrenite tuna steak na drugu stranu i pecite još 6 minuta na 230 stupnjeva.

pixabay