GASTRO

Salata od tonkatsu piletine, ramen ili savršeni tacosi? Probali smo novi meni u Fidel Gastru i doista uživali

FOTO: Aleksandar Selak

Fidel Gastro ima novi, prilagođeni meni, za koji chef Petar Tomašević iskreno kaže da je najbolji dosad

Fidel Gastro, jedan od restorana koje uvijek rado posjećujem, ponovno je otvorio svoja vrata, a onda i predstavio novi meni. Mi smo se, naravno, odmah uputili ondje kako bi provjerili detalje ponude i po dolasku primijetili niz promjena; na stolovima se ne nalazi ništa, papirnati podložak i beštek na tanjuru donosi se tek nakon što sjednete, na nekoliko se mjesta nalaze dezinfekcijska sredstva, jelovnici su plastificirani, ali i izvješeni na zidu tako da ih se može pogledati bez da ih se prima, a dolaze i s QR kodom koji se može učitati.

Meni prilagođen novim okolnostima, ali – najbolji dosad

Salata Kopno, 86 kuna
Aleksandar Selak

Chef Petar Tomašević uveo nas je u detalje menija i odmah na početku našeg razgovora naglasio da je sve skupa prilagođeno novim okolnostima; danas je, više nego ikad prije, važno ponuditi dobru vrijednost za novac. Nova je ponuda i dalje prepoznatljiva, u stilu restorana, a Tomašević nam je iskreno rekao i kako je smatra najboljom dosad. Uvjeren je da na njihovom meniju svatko može pronaći za sebe, a opisuje ga kao raznolikog u svakom smislu; od tekstura do izbora jela.

Salata More, 86 kuna
Aleksandar Selak

Sve su namirnice, posebno nam naglašava, birane tako da se prati sezona, a nabavljaju se od provjernih OPG-ova. S dobrom namirnicom, napominje, možete napraviti čuda, a s lošom gotovo ništa. Neke od klasika restorana su odlučili zadržati – tu je omiljena Tonkatsu salata, nešto drugačija verzija ramena, kao i predjela koja uključuje tacose, ali i njihove prepoznatljive salate, koje su ovaj put podijeljene u tri sekcije, kopno, more i vrt.

Okusi ni ovaj put nisu razočarali

Salata Vrt, 68 kuna
Aleksandar Selak

Svoj nam stil kuhanja opisuje kao izvlačenje maksimuma iz najboljih namirnica, i ponovno ističe koliko je njihova kakvoća važna. Ljudi su, dodaje, već pomalo zaboravili izvorne okuse svakodnevnih namirnica. Isto tako, rekao nam je da im je važno gostima ponuditi nutritivno ispravne opcije ručka ili večere, i izbjeći onaj osjećaj težine nakon obroka.

Praščić sa Žumberka na putu oko svijeta, 138 kuna
Aleksandar Selak

Mi smo, kroz naša dva posjeta (prvi je bio netom prije početka pandemije i zatvaranja restorana), kušali nekoliko glavnih jela i predjela; od ribljih i mesnih tacosa, preko sve tri salate (naš je apsolutni favorit menija Vrt, salata od kvinoje s čipsom od divlje riže, pickleom od sezonskog povrća, pireom od korijena peršina i pjenom od kokosa), a onda i glavnih jela.

Mare Nostrum (file brancina), 148 kuna

Tu su odlični Praščić sa Žumberka na putu oko svijeta (pružite mu šansu čak i ako inače ne spadate u ljubitelje svinjetine), lagani tuna odrezak u sezamovim sjemenkama, ukusni file brancina, a onda i spomenuta Tonkatsu salata s piletinom koja ni nas nije razočarala (dapače, vraćamo se po nju prvom prilikom i apsolutno nam je jasno zašto su stalni gosti, kako smo doznali, lobirali za njezin povratak na meni), te ramen s katsu piletinom i curryjem koji donosi pravu rapsodiju okusa.

Tuna Fidel, 148 kuna
Aleksandar Selak
Ramen, 84 kune
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak