SUPER FOOD

Vrhunski chef iz restorana ManO2 dao nam je odličan vikend recept za ručak i desert

I ovog vikenda zamolili smo jednog chefa da nam da svoj prijedlog za ručak. Razgovarale smo sa Hrvojem Kroflinom, poznatim chefom restorana ManO2

Hrvoje Kroflin jedan je od 36 hrvatskih chefova koji su svojim vrunskim receptima doprinijeli nastanku kuharice Croatia – The Cookbook, urednika Mate Jankovića, u kojoj se nalazi više od 150 vrhunskih jela. Neka od jela koja možete lako pripremiti otkrio je upravo chef Kroflin te nam je preporučio dva ukusna vikend recepta.

Tataki od crne svinje ( 4 osobe)

tataki od crne svinje, Mano2, Ivan Rebic i Hrvoje Kroflin, foto: Ana Mihalic

ŠTO TREBATE?

800g kare-a od crne svinje
8 rotkvica
manji daikon
ulje badema
ulje sezama
soja umak

DRESSING ZA SVINJETINU

ulje badema -2 jušne žlice
rižin ocat – 1 jušna žlica

KAKO PRIPREMATE?

Meso obradimo te pripremimo za daljnju upotrebu. Ispečemo kratko na tavi da ostane lagano roza u sredini. Pomiješamo sve sastojke za dressing te meso prelijemo tim umakom te pustimo da malo odstoji. Rotkvicu i daikon očistimo i narežemo po želji te začinimo s malo sezamovog ulja, soja sosa i čilija. Prah od washabi-a napravimo tako da pomiješamo vodu, washabi i maltodextrin.

MEĐIMURSKA GIBANICA

ŠTO TREBATE?

35 kora za savijače

Nadjev od maka:

1 kg sjemenki maka
7 dl vrućeg mlijeka
8 žlica meda
1 jušnu žlicu mljevenog cimeta
40 g šećera (umutiti pjenjačom 2 bjelanjka)
5 žlica vanilin šećera
180g omekšanog maslaca

Prokuhajte mlijeko i prelijte mak. Ostavite 45 minuta. Dodajte sve ostale sastojke, bjelanjke posljednje.

Nadjev od svježeg sira:

800 g svježeg kravljeg sira (iscijediti višak vode)
Naribana kora od 3 limuna
70 dag šećera, prstohvat soli
3 žlice vanilin šećera
4 žlice višenamjenskog brašna
0,2 l kiselog vrhnja

Nadjev od oraha:

1 kg mljevenih oraha
0,5l vrućeg mlijeka
40 g šećera (2 bjelanjka umutiti pjenjačom)
5 žlica vanilin šećera
160g omekšalog maslac
3 žlice meda
2 dl ruma

Prokuhajte mlijekoi prelijte orahe. Ostavite 45 minuta. Dodajte sve ostale sastojke, bjelanjke na kraju dodoati.

Nadjev od jabuka:

2,5 kg naribanih jabuka (ocijediti ih)
1 žlica mljevenog cimeta
2 limuna (sok i korica)
4 žlice vanilin šećera
70 g šećera (2 bjelanjka umutiti pjenjačom)
Dodajte malo krušnih mrvica ako vam je smjesa previše vlažna
300g grožđica – natopljenih u rumu s malo vode

KAKO PRIPREMATE?

Premažite pladanj za pečenje s maslacem i počnite slagati. Svaki sloj kore premažite otopljenim maslacem. Na dno staviti dvije kore. Neka svaki sloj između nadjeva ima dvije kore. Prvo stavite nadjev od maka, zatim nadjev od sira, nadjev od oraha te nadjev od jabuke. Posljednje dvije kore premažite slatkim vrhnjem i ostavite 15 minuta da sve odstoji. Stavite u pećnicu i pecite 1 h na 180 ° C.

Poslužite sa sorbetom od jabuka ili jogurta.