VIKEND RECEPTI

Nije nam dosta slatkog pa smo nabavili recept za Pavlovu s jabukom i orasima

Karla Lojen (@zelenjava_) podijelila nam je recept za Pavlovu

FOTO: @zelenjava

Karla Lojen (@zelenjava_) podijelila nam je recept za Pavlovu

I ovog smo vikenda više nego voljne isprobavati nove recepte, ali i testirati svoja slastičarska znanja. Barem probati. Ako ste i vi raspoloženi za malo kreative u kuhinji, predlažemo vam da se upustite u pripremu Pavlove s jabukom i orasima koji nam je dala Karla Lojen s profila Zelenjava. Neka slana jela smo već isprobali, npr. veganski curry i uvjerili se u njezinu preporuku. Sada je vrijeme za isprobati nešto slatko, pogotovo ako ste ovaj vikend odlučii provesti kod kuće. Ipak su u pitanju beze kore.

PAVLOVA S JABUKOM I ORASIMA

Što trebamo?

Beze kore:
3 bjelanjka, sobne temperature
150g šećera
1 žlica gustina (kukuruznog škroba)
prstohvat soli

Krema:
300 ml slatkog vrhnja
pola žličice cimeta

Karamelizirane jabuke:
4 jabuke
100 ml slatkog vrhnja
žličica cimeta
pola žličice đumbira
žličica arome vanilije
2 žlice šećera

Karamelizirani orasi:
100 g oraha
50 ml slatkog vrhnja
2 žlice šećera

 

Kako pripremamo?

Beze kore:
Stavite šećer, sol i gustin u zasebnu zdjelu. Miksajte bjelanjke dok ne postanu čvrsti snijeg. Zatim u 3-4 navrata dodajte ostale sastojke neprestano miksajući. Kada se sve dodali nastavite miksati još 4-5 minuta dok ne dobijete sjajnu gustu kremu. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje koji ste zalijepili uz pomoć malo bjelanjaka sa stražnje strane rubova. Tučene bjelanjke rasporedite u kružnom obliku otprilike promjera 20 cm. Kora će se malo proširiti tijekom pečenja. Pecite na 140°c 50 min, te ostavite u zatvorenoj pećnici da se ohladi.

Krema:
Istucite slatko vrhnje i cimet u šlag.

Karamelizirane jabuke:
Jabuke očistite i narežite na tanke ploškice ili kockice. Prebacite ih u zdjelu, dodajte začine i dobro promiješajte.
Na srednjoj vatri otopite šećer dok ne počne tamniti, zatim pažljivo dodajte slatko vrhnje brzo miješajući. Kuhajte otprilike minutu neprestano miješajući. Dodajte jabuke i kuhajte još 10-ak minuta dok jabuke ne omekšaju i krenu se lijepiti za dno.

Karamelizirani orasi:
Orahe popržite na tavi. Kada zamirišu maknite ih s vatre i stavite sa strane. Na srednjoj vatri otopite šećer dok ne počne tamniti, zatim pažljivo dodajte slatko vrhnje brzo miješajući. Kuhajte otprilike minutu, te dodajte orahe i maknite s vatre.

Nakon što se sve potpuno ohladi posložite kolač. Na koru premažite kremu. Na kremu rasporedite jabuke i na kraju po vrhu rasporedite orahe. U slast!