PRIČA

Meneghetti uskoro otvara atraktivnu vinariju u Istri. Posjetili smo ih i ekskluzivno doznali detalje

Bit će otvorena u rujnu ove godine, nalazit će se tik uz velebno imanje, a znamo i kako će izgledati

FOTO: Meneghetti

Prošla su čak dva desetljeća od revitalizacije nekoć napuštenog istarskog imanja Meneghetti u Balama. Svoj luksuzni kompleks nadopunjuju novom vinarijom koja se otvara u rujnu

Od samo dvije etikete vina u početku, danas ih u famoznoj istarskoj stanciji Maneghetti broje njih devet. Od samo šest tisuća boca koje su radili u početku, danas se bliže 100.000. Opće je poznato i kako se ovo luksuzno imanje za jedan malo drugačiji koncept odmora ne ističe samo po svojoj etiketi vina, nego i maslinovog ulja s kojim su zapravo i započeli ovu uspješnu priču te dobili ubrzo vrijedno svjetsko priznanje. Bilo je to 2000. godine kada su sadašnji vlasnici Romana Kajfež i Miroslav Plišo kupili zapuštenu stanciju s 12 hektara zemljišta i stoljetnom gospodarskom zgradom u okolici Bala u sklopu koje su do danas stvorili luksuzni kompleks koji se sastoji od hotelskih soba, rezidencija, vila, 10 bazena, restorana, raskošne prirode, vinograda i vinarije, kušaonice itd. Iako su s uljem u Meneghettiju danas ostali na četiri etikete, kao i na samom početku, proizvode značajno veće količine. No, tu cijela priča ne staje. Naime, nove etikete, nove količine i novi gosti potraživali su nove i veće prostore, stoga su ondje odlučili ponovno podići ljestvicu ponude i sadržaja. U rujnu nam tako stiže nova impresivna Meneghetti vinarija, pozicionirana izvan cijelog imanja, ali od njega udaljena tek 200 metara. Kako bismo doznali ekskluzivne detalje iz prve ruke zaputili smo se u Bale, proveli u Meneghettiju vikend za pamćenje gdje smo se susreli i s Miroslavom Plišom, suvlasnikom imanja te Sandrom Jurić, direktoricom prodaje i marketinga Meneghettija.

Pandemija ih nije značajno okrznula, dapače

Za početak pitala sam ih oboje kako je pandemija koronavirusa i cijela ta situacija utjecala na njih i njihovo poslovanje. “Pa, moram istaknuti kako pandemija nije jako poremetila naše poslovanje, a tome u prilog ide naš koncept koji nudi prostrano imanje te iznimno puno privatnosti neovisno o popunjenosti hotela. Ljudi su to prepoznali, a ono što su svi nekako paralelno osvijestili jest i potreba za povratkom prirodi, a ona je u sklopu Meneghettija zbilja jedinstvena. Ono što mogu navesti kao najveći izazov ove izvanredne situacije svakako je komunikacija prema gostima, odnosno dati im konkretne odgovore što mogu očekivati od ove situacije, koje su aktualne restrikcije i maksimalno im olakšati to neko novo, neizvjesno stanje. Po tom pitanju smo poduzeli sve kako bi gost dobio sve potrebno i prije nego dođe. A cijelu ponudu smo dodatno obogatili i digitalizacijom te personalizacijom usluga. Razvili smo aplikaciju putem koje gost može doznati sve o uslugama i sadržaju na imanju i ondje pronaći sve odgovore ili pak unijeti neke svoje preferencije i kreirati boravak upravo po svojoj mjeri” objasnila je Jurić, dok je Plišo tu cijelu situaciju komentirao ovako. “Covid je kao i sve slično privremenog karaktera – poput ratova, drugih sličnih epidemija, samo sada imamo jednu drugu vrste ugroze. Treba imati na umu kako je čovjek najprilagodljivije biće na svijetu. Čovjek se nauči živjeti pod određenim uvjetima, prilagodi se i pronađe neki novi način života. Ova cijela situacija je možda usporila neke stvari, ali nas definitivno nije zaustavila. Covid će u jednom trenu biti zaboravljen, a život ide dalje. Naša nova vinarija, kao i preostali poslovi idu dalje, i mi se ovdje ponašamo upravo tako” poručuje.

A kako će nova Meneghetti vinarija izgledati i što će sve imati

Do otvorenja novog kompleksa vinarije ostalo je još dva mjeseca, a uzbuđenje je prilično veliko s obzirom na to da će biti riječ o jednom zbilja posebnom projektu koji će gostima nuditi neke malo drugačije, neočekivane sadržaje. Od Sandre tako doznajem da će se po dolasku prvo ugledati zgrada u kojoj će se u opuštenoj atmosferi moći kušati i kupiti Meneghetti vina i maslinova ulja, ali i proizvodi lokalnih proizvođača. U neposrednoj blizini nalazit će se zgrada proizvodnje u kojoj će iz svega onog što im priroda da stvarati vina Meneghetti. Samo nekoliko koraka dalje, njihova vina koja zahtijevaju dugogodišnje sazrijevanje, u jedinstvenom će vinskom podrumu čekati da dođu do kupca. Ono što će biti posebno dojmljivo jest vinski podrum koji će biti polu-ukopan izgledom i podsjeća na bunker ili vojni hangar. Naime, Plišo dodaje kako upravo to arhitektonsko rješenje predstavlja svojevrsni hommage vremenu kada je u Istri, ali i neposredno pored njih bila najveća vojna utvrda Austrije na Mediteranu i kada je davni vlasnik Stancije Meneghetti, sredinom 19. stoljeća, svojim vinom i maslinovim uljem opskrbljivao časnike Austro-ugarske vojske čije obrambene utvrde svjedoče o tom vremenu i danas. U podrumu će se pak nalaziti vina koja odležavaju u drvenim hrastovim bačvama, VIP degustacijska sala, prostor za njihova arhivska vina te prostor za njihova maslinova ulja. Ono što oboje naglašavaju jest da će novi kompleks vinarije biti potpuno uklopljen u prirodno okruženje te će nastaviti dizajnerske smjernice koje su stvarajući Meneghetti zacrtali 2000. godine.

Odlučili su ne robovati tradiciji, ali poštivati lokalitet

“Kada smo govorili o samom projektu nisam imao ideju kako to riješiti i prezentirati, a da to bude ipak malo izvan konteksta Meneghettija. Povjerenje sam dao cijenjenom istarskom dizajneru Željku Buriću koji je u suradnji s arhitektom Leonidom Zubanom realizirao ovaj zahtjevni projekt. S ovom vinarijom zapravo odstupamo od obrazaca koje smo imali u prve tri faze stvaranja Meneghettija. Iako, i dalje se držimo bitnog u istarskoj arhitekturi, ali smo pritom neke stvari modernizirali i naravno, morali veliki naglasak staviti na funkcionalnost koja je u jednoj vinariji jako bitna. Isto tako, sačuvali smo karakteristični dio prošlosti za ovaj lokalitet” objašnjava Plišo te ističe kako je u cijelu priču involviran veliki tim vođen Mack Projektom koji su projekt vodili. Svi oni su upravo zaslužni za to da vinarija bude klasičan industrijski pogon, ali da ima ono nešto svojstveno vinariji. Kao rezultat tu je stvoren spomenuti polu-ukopani prostor koji je, ponavlja Plišo, svojevrsni tribute povijesnim fortifikacijama koje su obilježile ovaj teritorij. “Svi objekti okolo toga stvaraju u svom odnosu jedan prostori balans. Jako mi je bitno da arhitektura pripada regiji, ali da u njoj ima tradicije, pa makar ona bila i moderna kao što je u ovom našem slučaju vinarije” dodaje i naglašava kako su s vinarijom stvorili zapravo nešto suvremeno, temeljeno na tradiciji i prošlosti koja ih i danas nadahnjuje, ali kojoj pritom nisu robovali.

Interaktivni sadržaj kao jedna od velikih posebnosti

Osim svojevrsnog bunkera, bit će tu niz posebnosti koje će pridonijeti atraktivnosti samog zdanja vinarije, ali i mogućnosti dobivanja dobivanja šire slike i drugačije perspektive obližnjeg Meneghetti imanja, vinograda i stancije. Sandra skreće pažnju kako će u tom smislu biti posebno zanimljiv interaktivni sadržaj koji će u sklopu nove vinarije nuditi. Ističe kako su u cijelom tom procesu stvaranja sadržaja bili iznimno kreativni jer žele ponuditi nešto malo drugačije, posebnije u odnosu na slične vinske koncepte. Ondje će se, govori, jednako dobro osjećati ljubitelji vina, sommelieri, ali i svi ostali znatiželjnici. Vinariju planiraju iskoristiti i u umjetničke svrhu u smislu izložbi, a kako se vino smatra ionako jednom vrstom umjetnosti, vide to u Meneghettiju kao sjajnu poveznicu. Bit će tu i raznih programa, tura kroz koje planiraju provesti sve svoje goste, a neke od njih imaju već i sada na koje su jako ponosni, a na koje svi jako dobro reagiraju.

Je ne sais quoi moment

Na pitanje o konkurenciji i sve više novih vinskih hotela, posebice u Istri u posljednje vrijeme, Sandra govori kako rado potiču cijelu tu scenu. “Drago mi je što ima sve više vinarija, vinskih hotela jer mi ovdje ne predstavljamo isključivo samo sebe nego cijelu regiju, Istru, i to je važno. Volimo tu zdravu konkurenciju, da svi zajedno radimo na toj promociji. No, kad me već pitate čime bismo se možda izdvojili od drugih to je onaj je ne sais quoi moment koji gosti uvijek ističu, a koji osjete u smislu energije i efekta vinograda, prirode, slobode kojom su okruženi” otkriva moja sugovornica, a dodaje i činjenicu da je u planu da nova vinarija radi kroz cijelu godinu, bude otvorena za sve, ne samo goste hotela, dok će se na mjestu postojeće vinarije u sklopu Meneghetti imanja sagraditi još nekoliko rezidencija, vila i na taj način povećati smještajni kapacitet koji im je prijeko potreban. Doznajem, naime, kako je ondje smještaj vrlo često potrebno rezervirati mjesecima unaprijed, kao i to da se mnogi gosti iz godine u godinu vraćaju i što su svi prepoznali čari i prednosti njihovog jedinstvenog imanja, usluge i sadržaja koje ondje nude.

Meneghetti pjenušac je zbilja izvanredan

Za kraj razgovora obavezno je bilo da se dotaknemo teme vina, jer kakva bi to vinska priča bila da nije bilo govora o tome. Sandra mi objašnjava da svatko tko prvi put dođe tu da je njihovo Meneghetti vino prvo što kušaju i da budu uvijek zadovoljni te da ga jako hvale, posebice pjenušac. S tim se moram složiti jer smo ga kušali i mi, a malo je reći da je itekako osvojio i naša nepca. Sandra dalje ističe i svježu malvaziju koja je jako interesantna te ljudi na nju jako dobro reagiraju. Od premium etiketa pak izdvaja crveno vino Meneghetti Red punog tijela, jake i guste konzistencije, koje je ujedno zrelo i uravnoteženo, a od bijelih njihov Meneghetti White dugotrajne i intenzivne arome koji svi jako dobro prihvaćaju. To su samo neka vina za koja se trude da njihovi gosti ne ostanu zakinuti, a sve to skupa i puno više od toga moći ćemo svi zajedno kušati, kupiti i educirati se u njihovoj novoj impresivnoj Meneghetti vinariji koja svoja vrata otvara početkom jeseni u formi tzv. soft openinga, a koju ćemo po otvorenju odmah posjetiti i donijeti vam, naravno, ekskluzivnu priču iz prve ruke.