RECEPT

Petra iz Biškota nam je pokazala kako se rade pravi macaronsi i, da, imamo i video

FOTO: Aleksandar Selak

Macaronsi su jedan od najosjetljivijih deserata za pripremu, a Petra nam je napokon pokazala kako se radi taj čuveni francuski kolačić

Ne znamo za vas, ali svaka od nas je barem jednom probala napraviti macaronse i da, svaki put su propali. Macaronsi se pripremaju još od 16. stoljeća kad su nastali u Italiji i nakon čega ih je Katarina Medici donijela sa sobom u Francusku, ali su nevjerojatno osjetljivi za pripremu i ne zna ih pripremiti svatko.

Da bi otkrile kako to nastaju pravi macaronsi i što sve može utjecati na uspjeh ili neuspjeh kod pripreme, posjetile smo Petru Oršanić koja se krije iza Facebook i Instagram stranica Biškot. Petra nam je pokazala kako pripremiti macaronse francuskom metodom i detaljno nam objasnila kako izvesti svaki korak da nešto ne bi pošlo po zlu.

ŠTO TREBATE

(za 24 komada odnosno 12 cijelih macaronsa)

138 g bademovog brašna
125 g šećera u prahu
105 g bjelanjaka
105 g šećera
sol

KAKO PRIPREMATE

Bjelanjke odvojite od žumanjaka dan ili dva prije pripreme macaronsa kako bi odležali u frižideru. Kad krenete spremati macaronse, izvadite bjelanjke iz frižidera i pričekajte da dođu na sobnu temperaturu prije nego krenete s pripremom. Zatim počnite mikserom tući bjelanjke pa kad se zapjene u njih počnite dodavati kristal šećer. Tucite ih sve dok se šećer sasvim ne otopi, odnosno kad više ne čujete njegov krckavi zvuk, a znat će te da je snijeg gotov kad postane staklastog izgleda i kad podignete metlicu miksera na kojoj ostaje čvrsti stožasti vrh od bjelanjaka koji ne pada.

Dok to radite zaustavljajte mikser par puta ako je potrebno da provjerite u kojoj je fazi snijeg jer ako je prečvrst macaronsi će biti pretvrdi, odvojeni i napuhnuti. Pritom je važno ne okrenuti mikser na najveću brzinu, nego je postepeno povećavati i to samo do predzadnje brzine. Ako želite macaronse u boji onda u ovoj fazi dodajte par kapi prehrambene boju.

Potom se bademovo brašno pomiješa sa šećerom u prahu i prosije ako je potrebno (Petrino je iz specijaliziranog dućana za slastice pa se radi baš o brašnu za macaronse, stoga ako ga radite sami pazite da je dovoljno sitno i da ga dobro prosijete) pa se dio po dio dodaje bjelanjcima. Prvo ide otprilike jedna trećina i tako dalje. Važno je da se ravnomjerno umiješaju u snijeg kako ne bi ostale grudice. Isto tako je bitno da se zrak koji postoji unutra istisne tijekom miješanja.

Treba miješati 40 do 45 puta. Petra miješa kružnim pokretom tako da smjesa jednim zamahom napravi oblik zareza, a zna da je smjesa gotova kad sa žlice teče poput meda ili lave. Možete provjeriti i je li gotova tako da njome ispišete broj 8, ako to možete učiniti smjesa je gotova. Treba paziti da se ne miješa predugo kako ne bi postala pretekuća zato provjeravajte više puta tijekom miješanja kako smjesa teče sa žlice i možete li njome napisati broj 8.

Smjesa potom ide u dresir vrećicu te se istiskuje na pleh za pečenje. Petra koristi silikonsku podlogu za macaronse koja ima male kružiće tako da su joj macaronsi uvijek jednake veličine. Kad potrošite cijelu smjesu uzmite pleh i bacite ga nekoliko puta, ne s prevelike visine, na krpu.

Tako će višak zraka izaći van, a onda pogledajte dobro imali na macaronsima još mjehurića sa zrakom. Ako ih ima možete ih probiti lagano čačkalicom. Zatim ostavite macaronse da odleže tako na plehu od pola sata do sat vremena, a znat ćete da su spremni za pećnicu kad ih dotakne prstom, a oni više ne prijanjaju za prst. Površina im mora postati glatka, a onda ih pecite na 130 stupnjeva od 18 do 20 minuta, ovisno o pećnici.

Petra ih je na kraju dodatno ukrasila jestivim zlatnim prahom koji je otopila u malo votke te ih je nadjenula čokoladnim ganacheom koji je ranije pripremila, a vi unutra možete dodati bijelu čokoladu, pekmez, kremu od limuna ili bilo kakvo drugo punjenje koje volite. Zapravo kod macaronsa je najvažnije slijediti proceduru koja je vrlo jednostavna, ali je treba više puta isprobati da se uhvati zapravo osjećaj.

PAR SAVJETA ZA SAVRŠENE MACARONSE

  • Bjelanjci moraju odležati u frižideru dan ili dva prije pripreme.
  • Vlažnost zraka utječe na pripremu macaronsa pa ako vani pada kiša ili ima puno magle, dno im može ispasti šuplje.
  • Kad miksate bjelanjke i šećer u snijeg nikad ne okrećite mikser na najveću brzinu i zaustavljajte ga par puta prije kraja da biste provjerili u kojoj je fazi i zaustavili mikser u pravom trenutku odnosno kad na njegovim metlicama ostaju čvrsti vršci snijega koji ne padaju.
  • Smjesu bjelanjaka, šećera i bademovog brašna treba miješati 40-45 puta tj. kad njome možete ispisati broj 8 ili kad teče sa žlice kao med.
  • Macaronsi prije pečenja moraju odležati od pola sata do sat vremena.
  • Za savršeno jednake macaronse nabavite silikonsku podlogu s krugovima.