VIKEND RECEPT

Za ovaj tart od smokvi i čokolade ne morate paliti pećnicu. A i priprema je brza

Smokve i čokolada, ne može biti loše, zar ne?

FOTO: Instagram @cookie.djo

Smokve i čokolada, ne može biti loše, zar ne?

Za ove vrućine Martina s gastro bloga @cookie.djo pripremila je jedan recept za desert bez pečenja, a dodaje da ni truda ne treba pretjerano puno. Ono što vam treba je malo sastojaka, jedan blender, 20-ak minuta dobre volje i slatke domaće smokve. Dakako u pitanju je jedan sočni i ukusni tart od smokava nakon kojeg ćete polizati prste. U nastavku vam donosimo detaljni recept, a možete ga isprobati već ovaj vikend.

Što trebamo?

podloga
100 g badema
150 g zobenih pahuljica
15 g kokosovog ulja
50 g javorovog ili agavinog sirupa
30 ml zobenog mlijeka

krema
200 ml gustog kokosovog mlijeka
100 g tamne čokolade
oko 300 g smokvi
1 žlica chia sjemenki
1 žlica smeđeg šećera

Kako pripremamo?

Kokosovo ulje otopiti pa ga staviti u blender s ostalim sastojcima. Blendati nekoliko minuta da nastane ljepljiva smjesa pa je rukama utisnuti u papirom obložen kalup za tortu ili tart. Ja sam koristila mali kalup promjera 18 cm.

Kokosovo mlijeko ugrijati u lončiću pa maknuti s vatre i u vruće ubaciti čokoladu. Miješati da se otopi. U blender staviti smokve, chiju i šećer te izblendati da nastane smjesa nalik na pekmez. U to uliti kokosovo mlijeko s čokoladom, još jednom kratko blendati pa izliti na podlogu. Proizvoljno po vrhu ukrasiti kriškama smokvi. Staviti u hladnjak na minimalno tri sata da se krema stisne.