Food bloger Juraj Močilac za nas je pripremio veganski recept za jesenske košarice s kestenom
U potrazi za novim receptima i food blogerima, naišle smo na jedan novi profil na Instagramu ‘Žlica šećera’ iza kojeg stoji 26-godišnji Juraj Močilac
Juraj Močilac diplomirao je informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a trenutno radi u jednom veganskom restoranu. U slobodno vrijeme bavi se fotografijom i pisanjem, provodi vrijeme s društvom, čita i peče kolače. Na svom blogu i istoimenom Instagram profilu objavljuje recepte za veganske slastice, a kako nam kaže, ljubav prema kuhanju se dogodila spontano, a opet nekako prirodno i logično.
“Privlači me to da napravim nešto svojim rukama i da konzumiram hranu u koju sam uložio vlastito vrijeme i trud. Samim time i hrana ima drugačiji okus. Znam koje namirnice koristim i odakle dolaze, a to mi je s vremenom postalo sve važnije.” Kako je prelazio na vegetarijansku i vegansku kuhinju trebao je postati kreativniji u kuhinji jer mu je ponestajalo izbora. Tada je shvatio da se ne mora odreći slastica koje jako voli, već da može uživati u zdravijoj varijanti koja je manje štetna za okoliš.
Uz recepte na svom blogu objavljuje i fotografije koje sam fotografira. “Želim da moji recepti pričaju priču, a da opet nije sve za mene, nego da ih podijelim i s drugima i mogu reći da su zasad reakcije vrlo pozitivne. S vremenom očekujem da ću se usuditi zakoračiti u malo kompleksnije recepte koji će mi obogatiti dosadašnje znanje o veganskoj prehrani, a istovremeno pobuditi dodatnu kreativu.” U nastavku donosimo Jurjev recept za jesenske košarice s kestenom bez glutena i bez rafiniranog šećera.
ŠTO TREBATE
Za koru
- 2 šalice mljevenih oraha
- 1 šalica očišćenih, neslanih suncokretovih sjemenki
- 2 žlice kakaa
- 80 g okoštenih datulja
- 3 čajne žličice kokosovog ulja
- 1 žlica maslaca od kikirikija
- rižino mlijeko
Za kremu/pire
- 450 g neočišćenog kestena ili 300 g oguljenog kestena
- 3 čajne žličice ruma
- 100 ml kokosovog mlijeka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica cimeta
- 1/2 čajne žličice muškatnog oraščića
- 1/2 čajne žličice mljevenih klinčića
- 5 žlica rižinog sirupa
KAKO PRIPREMATE
Prije svega, potrebno je pripremiti kestene tako što ćete ih zarezati pri vrhu, a potom staviti u lonac i prekriti hladnom vodom te staviti da se kuhaju oko 30 do 35 minuta. Koru pripremiti dok se kuhaju kesteni. Staviti sve sastojke za koru ubaciti u blender i miksati dok smjesa ne postane gusta i dovoljno kompaktna da se od nje mogu oblikovati košarice. Za oblikovanje košarica koristio sam obični metalni kalup za muffine. Upaliti i zagrijati pećnicu na 180° C i peći 10 minuta.
Kad su kesteni skuhani i oguljeni, staviti ih u blender i dodati sve ostale sastojke za kremu te izblendati u gustu smjesu. Paziti da ne bude prerijetka, a u slučaju da ispadne pregusto, može se dodati još malo kokosovog mlijeka. Pustiti kremu da se dobro ohladi. Kad se sve dobro ohladilo, napuniti košarice i ukrasiti po želji. Ja sam koristio sjeckane orahe i komadiće kakaa.