VIKEND RECEPT

Vikend je pravo vrijeme za pripremu domaćih churrosa. Ovaj recept morate probati

FOTO: Nina Mrvica

Dala nam ga je Nina Mrvica s bloga Bake Me

Novih slastica, barem što se nas tiče, nikad ne može biti na odmet. Upravo vas zato danas želimo ohrabriti da kušate klasičnu španjolsku slasticu, popularne churrose, koji su se kroz protekle godine mogli kušati i na brojnim adventskim štandovima. Churrose još nazivaju i španjolskim uštipcima, a tradicionalno se poslužuju s čokoladom. U slučaju da ste već zaintrigirani, ili da ako ste ih već negdje imali prilike kušati i želite još, u nastavku provjerite recept Nine Mrvica s bloga i istoimenog Instagram profila Bake Me.

Churros s umakom od čokolade

Što trebamo?

250 ml vode
90 g maslaca
pola žličice soli
2 žlice šećera (30 g)
140 g glatkog brašna
2 – 3 velika jaja

Dodatno

150 g šećera
2 žličice cimeta

Umak od čokolade

200 g čokolade za kuhanje
200 g vrhnja za šlag

Kako pripremamo?

U lonac s debljim dnom stavite vodu i maslac koji ste prethodno iskidali na komadiće. Dodajte šećer i sol te sve kuhajte na srednje jakoj vatri. Kad se maslac otopio, a voda zakuhala maknite lonac s vatre, dodajte brašno pa kuhačom naglo sve promiješajte. Miješajte dok se sve ne poveže i dok ne primijetite da je na dnu lonca tanki fil od brašna, za ovaj korak će vam trebati oko jedna do dvije minute ili dok vam tijesto ne postigne temperaturu od 75 – 79° C.

Tijesto prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Nina tijesto miksa špatulom kako bi se ohladilo što prije, ali možete ga ostaviti i nekoliko minuta kako bi se ohladilo prije dodavanja jaja. Ako jaja odmah dodate skuhat će se u tijestu i dobit ćete grudice. Jaja pomiješajte u zasebnoj posudi toliko da se povežu. Sada ulijte malo jaja te miksajte, ponovo ulijte malo jaja te nastavite miksati. Trebate dodati toliko jaja da vam smjesa bude sjajna te da vam, kad dignete miješalicu od miksera tijesto pada u obliku slova ‘v’ s nje. Bitno je da vam je tijesto sjajno i glatko, ali da nije prerijetko. Nina uglavnom stavi 2,5 jaja L veličine.

Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu s većim zvjezdastim nastavkom. Ulje ugrijte do 170 stupnjeva pa smanjite vatru na laganu. Pazite da vam ima dovoljno ulja kako bi se churrosi mogli nesmetano pržiti. Istisnite tijesto iz slastičarske vrećice te ga pomoću kuhinjskih škara otkidajte kad ste zadovoljni veličinom, Ninini su obično dugi oko 10 centimetara. Pržite ih oko minutu sa svake strane, odnosno dok ne porumene. Churrose izvadite na pripremljen kuhinjski ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće pa ih potom uvaljajte u šećer pomiješan s cimetom.

Za umak od čokolade, čokoladu iskidajte na sitne komadiće pa je stavite u posudu. Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja pa ga prelijte preko komadića čokolade. Špatulom promiješajte sastojke dok ne dobijete sjajnu i povezanu smjesu. Umak ulijte u posudu te poslužite uz churrose.