Novo mjesto

U Punta Skali otvoren je pop-up japanski restoran, zanimljiv i vani već itekako popularan koncept

FOTO: Filip Brala

Koncept pop-up restorana ‘danas tu, sutra tko zna gdje’ u svijetu je već dugo popularan

Dva i pol metra duga i 230 kilograma teška tuna koju su pred gostima filetirali sushi majstori i bačva sa sakeom koju se razbilo posebnim maljem za sreću – i tako je tradicija Japana oživljena jučer na svečanom otvorenju Sushi pop-up restorana Jiro u u Falkensteinerovom Hotelu & Spa Iadera u Punta Skali, nedaleko od Zadra.

Vrhunski svježi sastojci i tradicionalna receptura sashimija, nigirija i gunkana u izvedbi sjajnih japanskih chefova oduševili su uzvanike i goste hotela.

Japanska tradicija u Dalmaciji

Filip Brala

Ideja i realizacija pop-up japanskog restorana realizirana je u suradnji tvrtkom Kali tuna čiji je vlasnik i predsjednik Jiro Kambe, prijatelj i poslovni suradnik jednog od svjetski najpoznatijih sushi chefova Nobu Matsuhisa koji je posjetio Zadar u ožujku prošle godine.

Svečano otvorenje podržao je i ZEN-NOH, a jučer je među brojnim uzvanicima bio i japanski veleposlanik Keiji Takiguchi koji je sve pozdravio na hrvatskom jeziku.

Filip Brala

“Ove se godine obilježava 25. obljetnica diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske. Divno je to prijateljstvo između naše dvije države i zato mi je iznimno drago bilo doći u prekrasnu Punta Skalu. Sretan sam što se japanska tradicija i kuhinja ovako lijepo prihvaćaju u Dalmaciji, posebno u Zadru, gdje se već nekoliko godina održava i Sushi & wine festival”, izjavio je Takiguchi.

Zanimljiv koncept

Filip Brala

Koncept pop-up restorana s egidom ”danas tu, sutra tko zna gdje” iznimno je popularan u svijetu, a nit vodilja resorta u Punta Skali je gostima pružiti vrhunsko gastronomsko iskustvo uz bok svjetskim trendovima.

Filip Brala

”Gotovo sva tuna uzgojena u Kalima ide u izvoz, čak 800 tona godišnje ode u Japan gdje je naša tuna posebno cijenjena, zbog toga želimo domaću tunu ponuditi gostima u hotelu, i to ne samo pripremljenu na mediteranski način, već i na japanski. Tako će uz naš poznati Alpe – Adria gastronomski smjer, sushi pop-up restoran uistinu biti posebna nadogradnja i veliko kulinarsko ljetno iznenađenje za naše goste”, dodao je Georg Unterkircher, direktor Punta Skala resorta.

Filip Brala
Filip Brala