GASTRO TEST

Trgana junetina, buncek i burger. Ovo je 5 najboljih jela s adventa na Gornjem gradu

FOTO: Aleksandar Selak

Baš naš advent nudi jela chefova kao što Marin Medak, Mario Mandarić i Stjepan Vukadin

Nakon detaljnog obilaska adventskih kućica u Donjem gradu, uputili smo se provjeriti ponudu na Gornjem. Za naš prvi posjet, odabrali smo Baš naš, smješten na platou Gradec, u neposrednoj blizini gastronomski ipak neuzbudljivijeg Caffe de Matoš adventa. Preko tjedna radi od 16 do ponoći, odnosno petkom i subotom do 1 poslije ponoći, a subotom i nedjeljom i starta ranije, već od 11 sati. Na Gornjem gradu ponuda hrane nije ni blizu toliko široka kao u Donjem, ali to ne znači i da nema dobrih jela. U nastavku izdvajamo naših pet, što slatkih što slanih, favorita.

Strgalo se june (Chef’s Trio)

Aleksandar Selak

Sastojci: trgana junetina, salata, chips, pecivo

Cijena: 89 kuna

Opis: Iza ove kućice stoje Melkior Bašić, Stjepan Vukadin i Damir Tomljenović, chefovi i članovi žirija kulinarske emisije Masterchef. Uz njih, na kućici rade ovogodišnji kandidati, a njihova ponuda uvjerljivo je najzanimljivija na platou. Za ovaj sendvič od junećih obraza već smo čuli s više strana. Coleslaw salata, hrskava rimska zelena salata, umak od majoneze, senfa i tabasca, čips od krumpira i dehidrirani luk zbilja lijepo, i u smislu okusa i u smislu tekstura. Zamjerka jedino ide visokoj cijeni, za koju se ne tako davno jelo s junećim obrazima moglo pojesti u restoranima u centru grada. No, cijene na adventu su generalno tema za sebe.

Zdimio buncek (Chef’s Trio)

Aleksandar Selak

Sastojci: trgani buncek, kiseli kupus, spicy senf

Cijena: 74 kune

Opis: Još jedno jelo Masterchef ekipe koje nam se svidjelo. Prije svega, pozdravljamo pojavu tradicionalnih hrvatskih jela na adventu. Ovaj buncek dolazi s malim modernim twistom. Poslužuje se u ciabatti, meso se priprema klasično, ali se trga, baš kao i zelje. Umak spicy senf cijelu priču lijepo zaokružuje. Jednostavno, ukusno, taman toliko drugačije da nas buncek ponovno zaintrigira.

Pulled Pork Burger (Porchetta)

Aleksandar Selak

Sastojci: sporo pečena svinjska plećka, coleslaw salata, BBQ umak, brioche pecivo

Cijena: 68 kuna

Opis: Splitski chef Mario Mandarić kućice ima i Fuliranju na Strossmayerovom trgu i na Baš naš adventu. Ponuda je identična, pa dok smo o njegovom finom porchetta sendviču s jabukama i orasima već pisali, ovaj smo se put odlučili na kušanje burgera – i to po njegovoj osobnoj preporuci. Iskreno nam je rekao da je konačna punina okusa iznenadila i njega samoga, kao i da upravo to jelo jede svaki dan otkako su kućice krenule s radom. Sastojci su jednostavni, ali meso je visoke kvalitete, a rade i sami svoj BBQ umak, što se također osjeti. Još jedan siguran odabir na Gornjem gradu.

Debrecinka s ukiseljenim povrćem (Rougemarin)

Aleksandar Selak

Sastojci: pecivo, debrecinka, ukiseljeno povrće

Cijena: 38 kuna

Opis: Rougemarin kućica dobar je odabir za sve one koji traže vrlo jednostavna, ukusna jela, za koja neće trebati izdvojiti previše novaca. Ako jedete kobasice, pobrinite se da one budu iz domaće izrade, u domaćem pecivu kakve nude Marin Medak i njegova ekipa. Igrom slučaja smo ovaj put izdvojili debrecinku, ali nećete pogriješiti ni s kranjskom s topljenim sirom ili bečkom s krumpir salatom.

Fritule (Rougemarin)

Aleksandar Selak

Sastojci: fritule, šećer, preljev po želji

Cijena: 32 kune

Opis: Medak nam je ispričao što ga je kod ponude fritula na adventu iz godine u godinu živciralo to što se mahnito posipaju štaub šećerom i to što se poslužuju prelivene s malo ‘čokoladne vodice’. Problematici oskudnog preljeva doskočio je tako što je s tri vrste umaka, između kojih se može birati (čokolada-lješnjak, karamela-kikiriki, krema od vanilije-pekmez od šljiva), obložio cijele čaše u kojima se poslužuju, i još ih dodatno prelio preko fritula. Mi smo kušali karamela-kikiriki varijantu i zaključili da ćemo doći probati i ostale dvije. Poštene fritule kakve bi trebale biti.