GASTRO TEST

Izdvajamo 10 jela sa zagrebačkog adventa za koja se totalno isplati čekati u redu

FOTO: Aleksandar Selak

Testirali smo ponudu ugostitelja i napravili vodič kroz naše favorite

Advent u Zagrebu u punom je jeku. Grad je ponovno prigodno okićen, u centru je gotovo nemoguće pronaći parking, a ulicama se šire mirisi hrane i pića. Srećom, gastro ponuda se unatrag posljednjih nekoliko godina počela značajnije razvijati, pa već neko vrijeme ciljamo na daleko ambicioznije kreacije od debrecinke s umacima i bazičnih kuhanih vina. A s porastom broja kvalitetnih ugostiteljskih kućica, suočeni smo s drugim tipom problema – prevelikim izborom koji može obeshrabriti.

Upravo kako bismo vam ukazali na slana i slatka jela koja se doista isplati platiti (i za njih čekati u redovima koje je gotovo nemoguće izbjeći), obišli smo sve glavne lokacije u Donjem gradu. Isprobali smo na desetke jela, što prema preporukama chefova, što prema vlastitom nahođenju i na kraju zadovoljno zaključili da se ljestvica ponude iz godine u godinu nastavlja podizati. Vodič kroz naše favorite donosimo vam u nastavku.

Što jesti na zagrebačkom adventu?

Janjeći ragu (Food Anarchy by Matija Bogdan)

Aleksandar Selak

Gdje: Ledeni park, Tomislavac

Opis: ragu od janjetine na humusu s baharatom (bliskoistočna mješavina začina), narom, jogurtom i lepinjom

Cijena: 53 kune

Zašto nam se svidjelo: Chef Matija Bogdan odnedavno više ne radi u restoranu ManO, ali njegova jela zato narednih tjedana možete kušati na otvorenom. Ovaj janjeći ragu oduševio nas je svime, od hrabrih bliskoistočnih aroma kakve u Zagrebu još uvijek (uglavnom) ne možemo pronaći, preko tekstura do broja korištenih namirnica. I ne manje važno, omjer uloženog i dobivenog je iznimno korektan, budući da cijena nijednog jela ne prelazi 55 kuna.

Beg’s Purple Haze sarmice (Beg’s Plant Based)

Aleksandar Selak

Gdje: Fooling Around by Fuliranje (terasa hotela Esplanade)

Opis: Tri mini sarme u ljubičastom kiselom zelju punjene Beyond Meat mesom i rižom, pire krumpir s biljnim mlijekom i kokosovim maslacem, ljubičasto kuhano sjeckano zelje, reducirani umak sarme, bijeli sezam

Cijena: 82 kune

Zašto nam se svidjelo: Jako cijenimo plant-based jela koja ciljaju na publiku koja nadilazi vegane i vegetarijance. Ekipa iz kućice Beg’s Plant Based uskoro bi trebala otvoriti restoran, a do tad zagrebačku publiku na raznim festivalima uvjerava kako meso i mliječni proizvodi nisu preduvjet dobrog obroka. Ove sarme, za koje zelje sami kisele, zbilja podsjećaju na one tradicionalne, ali dodaci poput sezama i reduciranog umaka podižu je na stepenicu više.

Smeš burger (Nebo by Deni Srdoč)

Aleksandar Selak

Gdje: Fooling Around by Fuliranje (terasa hotela Esplanade)

Opis: brioche pecivo, 100 posto junetina, Portabello gljive, hrskavi luk, cheddar, devil umak, jalapeño papričica

Cijena: 75 kuna

Zašto nam se svidjelo: Kad Deni Srdoč, čovjek pod čijem su vodstvu dva restorana dobila Michelinovu zvjezdicu (Draga di Lovrana, Nebo), kuha na adventu, onda znate da to ne treba propustiti. Burger, za koji nam je otkrio da ga priprema onako kako ga za gablec voli jesti osoblje restorana Nebo, savršeno je sočan, pun okusa i idealan ako volite pikantno. Devil umak se radi od kombinacije srirache, sweet chillija, majoneze, Jack Danielsa i njihovog domaćeg barrique octa, a burger završavaju u pizza peći. Mala zamjerka ide samo na to što naziv burgera sugerira da je rađen smash metodom (koja podrazumijeva pritiskanje pljeskavice skupljene u kuglu na grilu da ona bude posve tanka), a naš na oko i teksuturu mesa nije tako djelovao. Burger koji smo mi kušali bio je relativno klasičan, ali i dalje ukusan.

Gnudi s bučom (Esplanade)

Aleksandar Selak

Gdje: Fooling Around by Fuliranje (terasa hotela Esplanade)

Opis: gnudi s kremom od bundeve i meda, crumble od bučinih sjemenki

Cijena: 50 kuna

Zašto nam se svidjelo: Ako ste se zasitili silnih varijacija sendviča/burgera i tražite nešto drugačije, svakako provjerite ove gnude s potpisom Ane Grgić Tomić. Ovo comfort jelo na trenutke podsjeća na njihove slavne štrukle, ali u konačnici ima kompleksniji okus. Divna kombinacija slatkog i slanog, jelo s kojim bismo bili zadovoljni da ga nađemo na jelovniku bilo kojeg ozbiljnijeg bistroa.

Teleći bečki u sendviču (Balon)

Aleksandar Selak

Gdje: Fooling Around by Fuliranje (terasa hotela Esplanade)

Opis: teleći bečki odrezak pohan u pročišćenom maslacu, krema od krumpira, gel od brusnica, limun, lisnate salate

Cijena: 72 kune

Zašto nam se svidjelo: Uvijek nas veseli vidjeti izvedenice naširoko popularnih tradicionalnih jela. Naravno, ako su dobro napravljene. Teleći bečki odrezak iz restorana Balon, koji prvi put sudjeluje na Fuliranju, upravo je takav primjer. Restoranski klasik s lakoćom su pretvorili u format kakav traži street food, odnosno dobili ukusni sendvič uz koji najbolje paše kakvo dobro craft pivo.

Drugačija sarma (Picnic)

Aleksandar Selak

Gdje: Fuliranje, Strossmayerov trg

Opis: Juneći ragu, pjena od krumpira, kiseli kupus, ulje od peršina, dimljena paprika, sourdough foccacia

Cijena: 64 kune

Zašto nam se svidjelo: Jedno od najboljih jela koja smo uopće kušali na adventu. Zadarski Picnic napravio je vrlo modernu, a opet street food formatu primjerenu verziju sarme. Klasični okus sarme je tu, ali komponente poput ulja od peršina i pjene od kiselog krumpira jelo čine daleko razigranijim. Ne smijemo zaboraviti spomenuti ni finu sourdough foccaciu. Preukusno, promišljeno jelu na žlicu po razumnoj cijeni.

Porchetta sendvič (Porchetta)

Aleksandar Selak

Gdje: Fuliranje, Strossmayerov trg

Opis: rolana svinjska potrbušina, orasi, karamelizirana jabuka, grožđice, honey dijon, ciabatta

Cijena: 75 kuna

Zašto nam se svidjelo: Jela hvaljenog splitskog chefa Marija Mandarića zagrebačka publika nije imala prilike previše puta kušati. No, njegov renome bio nam je dovoljan razlog da s entuzijazmom posjetimo kućicu iza koje stoji. Ovaj smo sendvič odabrali jer nas je zanimalo kako će u praksi funkcionirati sastojci koji na papiru zvuče dobro. I nismo pogriješili. Okusi jabuke i oraha su dovoljno blagi da ne prestraše one koji ne vole eksperimentirati, a opet sendvič čine dovoljno drugačijim i zanimljivim.

Katsu ramen (Torikaya)

Aleksandar Selak

Gdje: Fuliranje, Strossmayerov trg

Opis: ramen rezanci, pileći temeljac, miso tare, pileći zabatak u panko mrvicama, marinirani bambus, pak choi, mladi luk, enoki gljive, ulje od poriluka, nori alga

Cijena: 85 kuna

Zašto nam se svidjelo: Chef Vid Nikolić postavio je jelovnike azijskih restorana kao što su Time, Soi Fusion, ali i Torikaya koja se nalazi na Fuliranju. Njegove ramene jeli smo već više puta, ali poželjeli smo ih testirati i u verziji mobilnih kuhinja, na otvorenom. Katsu ramen naš je test prošao s odličnom ocjenom; pun je okusa, okrijepio nas je, različite teksture namirnica nisu se izgubile, a na kraju moramo reći i da je odličan odabir ako ste zaista, zaista gladni.

El Toro Xmas Pita Bread (El Toro)

Aleksandar Selak

Gdje: Fuliranje, Strossmayerov trg

Opis: mljeveno juneće meso, pikantna salsa, wasabi majoneza, mladi špinat, prženi luk, dimljena mozzarella, rajčica, pšenična lepinja

Cijena: 74 kune

Zašto nam se svidjelo: Festivalski repertoar El Toro inače odlikuju moćni okusi. No, neovisno o tome što biste prema sastojcima, poput wasabi majoneze i pikantne salse mogli zaključiti da je i ovaj sendvič u lepinji takav, zapravo je blagog okusa. To nam, međutim, nije smetalo. Sendvič je sočan, pun sira, kompaktan i ukusan, a svidio nam se i moment špinata (umjesto, primjerice, rikule ili iceberg salate) koji u ovakvim formatima ne srećemo često.

Chestnut Rocky Road (Taika)

Aleksandar Selak

Gdje: Fooling Around by Fuliranje (terasa hotela Esplanade)

Opis: aromatizirani kesten pire infuziran premium rumom i vanilijom, sirup od datulja, crni tahini, crumble od sjemenki, košarica i žličica na bazi zobi

Cijena: 39 kuna

Zašto nam se svidjelo: Prije svega nam je bio fora moment održivosti. Ovaj desert, naime, cijeli možete pojesti, uključujući košaricu i žlicu. I dok okus košarice i žlice nije nešto zbog čega bismo do Taika kućice ponovno požurili, ostatak kremastog deserta svakako je. Na prvi pogled izgleda obično, ali sastojci popu sirupa od datulja i (pogotovo) crnog tahinija (paste od crnog sezama) čine da se od prvog zalogaja izdvaja iz mase. Baš dosta ugodno iznenađenje.