VIKEND RECEPT

Što kažete na domaći sladoled s bučinim sjemenkama i uljem? Imamo laki recept

FOTO: Darko Debić

Dao nam je Darko Debić s bloga i Instagram profila Samo jedan griz

Godišnji odmori su za većinu možda već završili, ali ljeto još uvijek traje. Visoke temperature i dalje nas tjeraju da u kuhinji provodimo minimalno vremena, pa vam ovog vikenda tako sugeriramo da se okušate u brzoj pripremi svima omiljene ljetne slastice – sladoleda. No, nije riječ o klasičnom sladoledu, već o onom od bučinih sjemenki i ulja, za koji je zaslužan food bloger Darko Debić, čiji blog, ali i Instagram profil redovito pratimo. Slatko, drugačije i osvježavajuće; cijeli recept donosimo vam u nastavku.

Sladoled s bučinim sjemenkama i uljem

Darko Debić

Što trebamo?

200 ml slatkog vrhnja
200 ml mlijeka
60 g šećera
4 žutanjka
60 g tostiranih sjemenki buče, usitnjene u mlincu za kavu
3 jušne žlice ulja od buče
zeleni papar

Kako pripremamo?

Žumanjke sa šećerom miksati dok ne postanu pjenasti. Zakuhati mlijeko, maknuti sa štednjaka. Pet žlica mlijeka umiješati u smjesu jaja i šećera, pa sve uliti u ostatak mlijeka. Masu kuhati na pari, ne smije doseći temperaturu veću od 80 °C. Kada masa postane gusta i obloži drvenu kuhaču maknuti s vatre. Odmah ohladiti na zdjeli s ledenom vodom.

Umiješati hladno slatko vrhnje, mljevene sjemenke i ulje buče u ohlađenu smjesu od jaja. Po želji dodati zeleni papar. Masu zalediti u aparatu za sladoled prema uputama proizvođača. Poslužiti uz sjemenke buče u karameli.