S blogericom Anom Špelić pripremili smo shakshuku, genijalno bliskoistočno jelo idealno za ljeto
Super fino, super smart
Shakshuka je jelo koje svoje podrijetlo vuče iz zemalja Magreba, izvorno značenje tog naziva označava mješavinu, a danas je najčešće vežemo uz bliskoistočnu kuhinju. Možete je pronaći u zalogajnicama i bistroima diljem cijelog svijeta, mi vas želimo potaknuti da se u pripremu upustite i sami. Riječ je o nevjerojatno jednostavnom jelu koje može poslužiti kao obilni doručak, u slučaju da pred sobom imate dug i naporan dan, ali i sjajni ljetni ručak koji je gotov za manje od pola sata. Jelo se sastoji od umaka od rajčice (svježih ili konzerviranih), povrća poput paprike, luka i češnjaka, jaja i začina koji variraju od recepta do recepta.
Mi smo ga danas naumili naučiti pripremiti jednom zauvijek, a u pomoć smo pozvali food blogericu Anu Špelić. Upravo se ona krije iza Instagram profila @foodie_a26, koji redovito posjećujemo i na kojem nailazimo inspiraciju za razne sezonske recepte. Njezina je shakshuka, između ostalog, posebna i zbog kombinacije začina koju koristi, poput Vegete Maestro peršina i čilija, a cijeli pisani, ali i video recept možete provjeriti u sklopu članka.
SHAKSHUKA
Sastojci
2 srednje velika luka
2 nasjeckane paprike
3-4 režnja češnjaka
400g nasjeckane rajčice
5 jaja
ulje
svježi peršin
feta sir
začini (sol, papar, Vegeta Maestro Peršin, Čili)
Priprema
Na zagrijano ulje dodajte nasjeckani luk. Kratko prodinstajte pa dodajte nasjeckanu papriku. Sve dobro izmješajte i dinstajte dok paprika lagano ne omekša. Zatim dodajte nasjeckani peršin i nasjeckane rajčice. Dinstajte na srednje jakoj vatri. Kada se umak reducira, a povrće omekša, začiniti jelo sa soli, paprom i Vegeta Maestro peršinom, a onda i s malo Vegeta Maestro čilija.
Napravite kuhačom male rupice unutar umaka gdje ćete dodati jaja. Kada ste dodali jaja, poklopite tavu i kuhajte 5 do 8 minuta, ovisno kako volite jesti jaja. Kada su jaja gotova, ugasite vatru. Jelu dodajte svježi peršin i feta sir. Poslužite toplo. Dobar tek!
U sklopu nagradnog natječaja kviza brzine i znanja na platformi Super fino super smart (link na stranicu) tri su sretna dobitnika osvojila paket Vegeta začina.
Sretni dobitnici su: Marijana Major, Nevenka Jugo, Robert Steriner