Pileći lollipop, štrudla od janjetine ili rižoto s bijelom ribom? Bili smo u Marketu 2 i probali novi meni
Uz mesna i riblja, u standardnoj se ponudi uvijek nađe i barem jedno vegansko jelo
U Zagrebu nema previše restorana, posebice onih koji se klasificiraju kao bistroi, koji bez iznimke predstavljaju kompletno nove menije s promjenom godišnjeg doba. Market, smješten u Gundulićevoj ulici, jedan je od takvih restorana, pa smo vam tako nedavno pisali sve o tome koliko smo uživali u rižotu s graškom i šparogama te njokima s gljivama i špinatom. Market 2, otvoren prije nekoliko mjeseci na Tomašićevoj 6, slijedi njegov primjer i redovito unapređuje svoju ponudu. Nakon uvođenja bruncha, ondje je ovih dana također predstavljen novi meni, koji se razlikuje od onog u Gundulićevoj. No, osnovna premisa im je zajednička – ponuditi mahom tradicionalna jela, pripremljena od namirnica s Dolca, s modernim twistom.
Kao i uvijek, na meniju ćete svakog dana naći dnevnu juhu, koja se razlikuje ovisno o dostupnosti namirnica (danas su nudili juhu od bijelog graha s limunom i sušenom rajčicom). Osim toga, u ponudi je uvijek i nekoliko dnevnih jela koja funkcioniraju kao svojevrsna varijanta gableca. Mi smo se za naš današnji ručak odlučili fokusirati na nova jela u stalnoj ponudi; tu su domaći njoki sa smeđim šampinjonima i povrćem koje sami rade, a kako smo doznali od osoblja, u kuhinji se vole poigrati s povrćem, pa u ovom jelu prevladava zeleni umak od špinata. Sad već standardno, na meniju imaju sezonski rižoto, koji je danas bio spravljen od bosiljka i bijele ribe, iako napominju da se namirnice i u njemu mijenjaju opet ovisno o dostupnosti na placu. Jako nam je zanimljiv bio i Pohani pileći Lollipop, varijacija klasičnog pohanca s krumpirićima i salatom, odnosno coleslawom.
Od mesnih jela, nude se još i ražnjići od lungića, uz koje se serviraju flatbread, salata od ljubičastog kupusa, grilani mladi luk i domaći bijeli umak. Također, tu je i jedan od naših favorita, obilna štrudla od janjetine s umakom od salate, ali pašticada od junećih obraza s rimskim njokom. Juneći obrazi, doznali smo, odabrani su umjesto uobičajene junetine, te rimski njoki koji se rade od grisa umjesto običnih njoki. Za ljubitelje ribe, tu je file bijele ribe s krumpirima u umaku od blitve, ponovno jedna nova interpretacija tradicionalnog jela, ribe s krumpirom i blitvom.
Konačno, u svojoj ponudi uvijek imaju i jedno vegansko jelo, pa nakon sjajnog steaka od cvjetače s prošlog menija, dolazi jelo naziva Vegan s Dolca, ponovno rađeno tako da prati trenutačno dostupne namirnice. Danas smo tako kušali prekrasno servirani falafel s bogatom salatom i umacima. Za kraj, nude i nešto slatko; mousse od čokolade s coulisom od bobičastog voća i tostiranim bademima uz zanimljivi dodatak papra, ali i dnevni desert. Nađete li se u širem centru grada i poželite li otići na ručak ili večeru koji predstavljaju zbilja dobru vrijednost za novac, Market 2 je provjerena adresa.