GASTRO

Domaći njoki, rižoto sa šparogama ili janjeće kofte? Otišli smo na ručak u Market i probali novitete

FOTO: TMG Creative

Po tko zna koji put, s ručka smo otišli i više nego zadovoljni

Dođe li do toga da se svi članovi naše redakcije moraju usuglasiti oko jednog dobrog mjesta u gradu za ručak, pogotovo ako govorimo o omjeru cijene i kvalitete, vrlo je vjerojatno da ćemo se odlučiti za Market. Već godinama redovito posjećujemo onaj originalni, u Gundulićevoj, a u više smo navrata pisali i o novootvorenom Marketu 2, s većim prostorom i terasom, ali istom kulinarskom vizijom – klasike domaće kuhinje ponuditi s nekim twistom, po povoljnoj cijeni i pripremljene od svježih namirnica. Na ručak smo otišli u prvi Market, i to povodom predstavljanja novog, ljetnog menija chefa Gorana Stanisavljevića i njegovog marljivog tima.

Nekoliko starih jela u novim interpretacija i nekoliko noviteta

Pileća prsa s bulgur salatom, sezonskim povrćem i romesco umakom, 76 kuna

Kako nam je u kratkom razgovoru ispričao vlasnik, Fran Ćurković, novi se meni sastoji od kombinacije posve novih jela i novih interpretacija starih. “Neka smo jela odlučili ponoviti jer su bila iznimno tražena. A s obzirom da ih na meniju nije bilo preko godine dana, odlučili smo prihvatiti sugestije gostiju”, krenuo nam je pojašnjavati. Na novom se meniju, tako uz juhu koja se mijenja svaki dan, ovisno o dostupnosti namirnica, i dosad, po našem skromnom mišljenju, najzanimljivijeg deserta koji su imali, brownieja s limunom i đumbirom te coulisom od jagode, nalazi još sedam jela.

Domaći njoki s gljivama i špinatom u umaku od dolce gorgonzole, 68 kuna

Pileća prsa s bulgur salatom, sezonskim povrćem i romesco umakom odlična su opcija za one koji žele laganiji, fit obrok, tuna ragu s pire krumpirom i tapenadom u svojoj bi vas jednostavnosti mogla prilično iznenaditi, dok domaći njoki s gljivama i špinatom u umaku od dolce gorgonzole spadaju u naše favorite ovog jelovnika. Ne šalimo se, doslovno ih nismo mogli prestati jesti. A dobra vijest za sve one koji svoj obrok (pa čak iako se radi o njokima u umaku od gorgonzole) ne mogu zamisliti bez mesa je ta da postoji opcija istog jela s dodatkom lungića.

Što prvo probati?

Sezonski rižoto (šparoge, grašak, kozji sir), 72 kune

Ova su tri jela, doznajemo, ujedno ona koja u Marketu doživljaju svojevrsnu reprizu, a moramo spomenuti i njihov uvijek naprosto fenomenalni sezonski rižoto. Ovaj put dolazi sa šparogama, graškom i kozjim sirom, a o tome je li nam u utrci za pobjednika comfort food kategorije bolji on ili prethodno spomenuti njoki, do trenutka pisanja ovog teksta nismo se mogli odlučiti. Otiđete li Market na ručak, toplo vam savjetujemo da za početak kušate jedno od ta dva jela.

Svježa tjestenina sa sporo kuhanom patkom i komoračom, 88 kuna

Novi meni je chefu Stanisavljeviću poslužio i za igranje s namirnica koje dosad u restoranu nisu koristili, janjetinom i patkom. Janjeće kofte s prženim krumpirima i salatom s umakom od jogurta sa sezamom tako su njegova interpretacija janjećeg mesa uz dašak istočnjačke kuhinje, dok je svježa tjestenina sa sporo kuhanom patkom rađena od domaće tjestenine u raguu od patke, a dašak svježine jelu daje komorač. Konačno, već spomenuti desert, brownie s kremom od limuna i đumbira i coulisom od jagoda okusom i teksturama zbilja nam je lijepo zaokružio ionako lijepo radno poslijepodne u Marketu. Velika preporuka i za njega.

Tuna ragu s pire krumpirom i tapenadom, 104 kune
Janjeće kofte s prženim krumpirima i salatom s umakom od jogurta sa sezamom, 92 kune
Brownie s kremom od limuna i đumbira i coulisom od jagoda, 34 kune