VIKEND RECEPTI

Ovu tortu od malina i jogurta želimo isprobati odmah. Najbolje je što se ne mora ni peći

FOTO: BITE IT QUICK

Mihaela s bloga Bite It Quick s nama je podijelila recept za sirovu tortu savršenu za ljetne dane

Kombinaciju jogurta i voća poput malina, uz ostale dodatke, često jedemo za doručak. No, danas vam predlažemo da kombinaciju ovih namirnica isprobate u jednoj sirovoj torti. Recept smo pronašle na blogu Bite It Quick, a Mihela, koja iza njega stoji, uputila nas je u sve detalje pripreme. Već znate da pećnicu ne trebate paliti, a mi ćemo dodati i da ćete teško pronaći desert koji je više osvježavajuć, a u isto vrijeme pun okusa. Cijeli recept provjerite u nastavku.

TORTA OD JOGURTA I MALINA

BITE IT QUICK

Što trebamo?

Podloga
150 grama digestive keksa mljevenih
30 grama šećera
90 grama rastopljenog maslaca

Nadjev
400 grama običnog jogurta
250 grama vrhnja za šlag
60 ml svježe iscijeđenog soka od limuna
10 grama mljevene želatine ili 6 listića + 2 žlice vode
200 grama šećera
1 žličica ekstrakta/arome vanilije
150 grama malina

Umak/Žele od malina
200 grama malina svježih ili smrznutih
30 grama šećera
1 žličica želatine + 1 žlica vode ako želite samo umak, ne trebate koristiti

BITE IT QUICK

Kako pripremamo?

Dno kalupa za torte s pomičnim obručom, promjera 20 centimetara, obložite papirom za pečenje. Kekse sameljite, dodajte im šećer, promiješajte. Dodajte rastopljeni maslac, sve dobro izmiješajte i dobro utisnite u dno pripremljenog kalupa, čašom ravnog dna. Stavite u hladnjak. Za nadjev, u manji lonac stavite želatinu, dvije žlice vode i dvije žlice limunovog soka. Ostavite da nabubri oko 10 minuta.

Zagrijavajte na laganoj vatri dok se želatina ne rastopi, ali nemojte dopustiti da zavrije. U velikoj zdjeli za miksanje, dodajte jogurt, šećer, vaniliju i ostatak limunovog soka. Dobro izmiksajte. U drugoj zdjeli vrhnje za šlag istucite u čvrst šlag. U smjesu sa želatinom dodajte nekoliko žlica jogurt smjese, promiješajte da se sjedini. Sve ulijte natrag u smjesu s jogurtom.

Koristeći špatulu, nježno umiješajte tučeno slatko vrhnje. Izvadite kalup iz hladnjaka i po podlogi od keksa rasporedite maline. Koristeći žlicu, polako ulijevajte smjesu preko podloge i malina, tek toliko da pokrijete maline (ako naglo izlijete smjesu, maline neće zadržati svoje mjesto, nego će se ‘razletjeti’ po podlogi). Kada pokrijete maline, tada slobodno izlijte ostatak smjese. Stavite u hladnjak na najmanje pet sati.

BITE IT QUICK

Za žele/umak, izmiješajte želatinu s jednom žlicom vode i ostavite da odstoji. U manji lonac stavite maline i šećer, zagrijavajte nad slabom vatrom dok se šećer ne rastopi i umak se malo ne zgusne, oko četiri minute, duže ako koristite smrznute maline. Maknite s vatre, pustite da se hladi oko jedne minute, te dodajte nabubrenu želatinu. Miješajte dok se želatina u potpunosti ne rastopi. Ako želite, smjesu stražnjom stranom žlice protisnite kroz sitno cjedilo, da biste se riješili koštica.

Pustite da se kratko ohladi i prelijte preko torte. Stavite u hladnjak dok se ne stvrdne. Ako samo radite umak, ne trebate koristiti želatinu, a umak kuhajte duže, oko osam minuta, čak i duže ako je jako rijedak. Pustite da se ohladi i poslužite s tortom. Da bi vam se torta lakše ‘odlijepila’ od kalupa i ne popuca, stavite je u zamrzivač 30 minuta do jedan sat prije skidanja obruča, a prije skidanja obruča, nožem prijeđite između kalupa i torte.