VIKEND RECEPT

Pogledajte samo ovu tortu od kestena i mascarponea. Priprema traje duže, ali trud se sigurno isplati

Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup s nama je podijelila sve tajne pripreme

FOTO: Strawberry soup

Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup s nama je podijelila sve tajne pripreme

Vrijeme pred nama sve će nam manje dozvoljavati da dulje vrijeme provodimo na otvorenom. No, kako nam kod kuće ne bi bilo previše dosadno, oboružali smo se zanimljivim receptima koje bi valjalo isprobati, a jedan odlični danas predlažemo i vama. Riječ je o receptu za tortu s kestenima i mascarponeom, koji je blogerica Tihana Lohinski s bloga i istoimenog Instagram profila Strawberry Soup odlučila nedavno ispeći sama sebi za rođendan. Torta ima malo više komponenata i koraka pripreme, ali Tihana nas je uvjerila da priprema svejedno nije teška, a krajnji će se rezultat ionako isplatiti. Sve detalje provjerite u nastavku.

Torta od kestena i mascarponea (Jesenska rođendanska torta)

Strawberry soup

Prhka podloga

Sastojci

150 grama glatkog brašna
100 grama maslaca
1 žlica kakao praha
40 grama šećera u prahu
1 žlica ruma
2 žlice hladne vode (dodajte po potrebi, samo ako se tijesto još nije sjedinilo. Ako se prhko tijesto već može lijepo umijesiti, vodu ne treba dodavati.)

Postupak

Pomiješajte brašno, šećer u prahu i kakao. Maslac narežite na sitne kockice ili trakice pa prstima umijesite mrvičasto tijesto.
Dodajte rum i po potrebi hladnu vodu pa tijesto umijesite do kraja. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se malo stisne i ohladi, na otprilike sat vremena. Nakon što se prhko tijesto malo stisnulo u hladnjaku, razvaljajte ga u krug promjera 26 centimetara pa stavite u kalup za torte. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 12 do 15 minuta.

Voćni sloj

Sastojci

150-200 grama smrznutog šumskog voća (možete koristiti i neko drugo voće, npr. borovnice, višnje…)
1-2 žlice meda
malo vode
1 žlica gustina

Postupak

U lončiću pomiješajte sve sastojke pa ih zakuhajte na laganoj vatri uz miješanje. Kuhajte nekoliko minuta dok se voćna smjesa ne stisne dovoljno da ju možete nanijeti na tijesto.

Meki biskvit

Sastojci

20 grama omekšalog maslaca
40 grama šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
1 žličica praška za pecivo
70 grama glatkog brašna

Postupak

Izmiksajte maslac sa šećerom i vanilin šećerom pa toj smjesi dodajte jaja, jedno po jedno. Miksajte još malo, a zatim kuhačom umiješajte brašno i prašak za pecivo. Smjesu za biskvit izlijte u kalup za torte promjera 26 centimetara. Kalup prethodno obložite papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 15 do 18 minuta (dužina pečenja ovisi o pećnici, čačkalicom možete provjeriti je li biskvit pečen).

Strawberry soup

Krema od kestena

Sastojci

250-300 grama kesten pirea
250 ml vrhnja za šlag
2-3 žlice ruma (količinu možete prilagoditi vašem ukusu)
1 žličica arome vanilije
šećer* (Tihana je koristila nezaslađeni kesten pire pa je u kremu dodala dvije žlice meda jer nije htjela da bude preslatka. Ako koristite već zaslađeni kesten pire, ne morate dodavati šećera u kremu ili ga možete dodati onoliko koliko vam odgovara)

Postupak

Umutite vrhnje za šlag. Kesten pireu dodajte rum, vaniliju i šećer ili med ako ga koristite. U to umiješajte izrađeno vrhnje za šlag i dobro pomiješajte tako da krema bude ravnomjerna.

Mousse od mascarponea

Sastojci

250 grama mascarponea
125 ml vrhnja za šlag
2 žličice želatine u prahu + 4 žlice hladne vode
2 žumanjka
2 žlice meda ili 60 grama šećera (i ovdje šećer možete prilagoditi vašem ukusu pa ga staviti više ili manje.)
1 žličica arome vanilije

Postupak

Pripremite želatinu: pomiješajte ju s vodom i ostavite nekoliko minuta da nabubri. Za to vrijeme u lončiću pomiješajte žumanjke i med ili šećer. Miješajte na pari nekoliko minuta, dok smjesa ne postane svijetlo žuta i gušća. Žumanjke zatim maknite s pare i dodajte im nabubrenu želatinu pa sve dobro promiješajte. U posebnoj posudi umutite vrhnje za šlag. Žumanjcima dodajte mascarpone i aromu vanilije, a na kraju ručno umiješajte umućeno vrhnje za šlag. Probajte kremu, ako vam nije dovoljno slatka, dodajte još malo šećera u prahu pa sve dobro izmiješajte.

Slaganje torte

Na dno kalupa za torte stavite najprije prhku kakao podlogu. Najbolje je da to radite u obruču od kalupa, pa ga možete skinuti nakon hlađenja, kad se torta potpuno stisne. Po njoj ravnomjerno rasporedite šumsko voće.

Na sloj šumskog voća stavite pečeni biskvit. Na biskvit izlijte kremu od kestena. Na kremu od kestena rasporedite mousse od mascarponea. Možete ga staviti uz pomoć slastičarske vrećice ili jednostavno izliti i nožem ili žlicom izravnati na vrhu.

Po mascarpone kremi možete rasporediti čokoladne ukrase, naribanu čokoladu, kandirane trešnje, kakao ili neke druge ukusne ukrase po vašoj želji. Tortu dobro ohladiti pa poslužiti.