GASTRO

Nekoliko ukusnih recepata s medvjeđim lukom koje biste mogli početi pripremati stalno

FOTO: shutterstock

Od njoka, preko pesta, pa sve do krepke juhe

Početak proljeća, između brojnih drugih biljaka, donosi i obilje medvjeđeg luka, zvanog još i srijemuš, crijemuš, divlji luk i šumski luk. Riječ je o samonikoloj biljci karakterističnog mirisa češnjaka, koja upravo u odnosu na češnjak ima i nekoliko prednosti; s obzirom na to da je samonikla, možete biti sigurni da nije kemijski tretirana, a također je i nutritivno snažnija u odnosu na češnjak. Obiluje tako vitaminom c, karotenom i drugim vrijednim spojevima, a dobra je vijest da će vam u obrocima, u slučaju da, naravno, nemate problema s intenzivnim okusom luka, biti vrlo ukusan. Najčešće se od medvjeđeg luka priprema pesto, mnogi vole juhu, njoke ili aromatizirani maslac koji onda možete koristiti u pripremi brojnih drugih jela, a neke od najzanimljivijih video recepata na koje smo naišli donosimo vam u nastavku.

Pesto

Njoki

Juha

Pita zeljanica

Aromatizirani maslac