VIKEND RECEPTI

Nakon slatkog, vrijeme je da probate recept za slani cheesecake. Super je za blagdane

FOTO: what's for dessert

Za ovu malo drugačiju deliciju zaslužna je Tamara s bloga What’s for dessert?

Znamo da su mnogi već krenuli ozbiljno razmišljati o jelovnicima za nadolazeće blagdane. I dok nemamo ništa protiv tradicionalnih delicija, pažnju vam povremeno volimo skrenuti i na njihove varijacije. Cheesecake sam po sebi svakako ne spada u tradicionalne slastice ovih prostora, ali se svejedno radi o jednom od najčešće rađenih kolača/torti u vrijeme blagdana – i svako drugo. Danas vam ne donosimo još jedan način pripreme slatkog cheesecakea već, za promjenu, slane verzije. Pronašli smo je kod Tamare s bloga What’s for dessert?, a cijeli recept, kojim ćete, sigurni smo, oduševiti goste, provjerite u nastavku.

Recept za slani cheesecake

kako napraviti slani cheescake
what's for dessert

Što trebamo?

100 g grisina (Tamara koristi bezglutenske)
50 g rastopljenog maslaca
300 g krem sira
180 g kiselog vrhnja
začini prema ukusu (sol, papar, vlasac, češnjak, paprika,…)
2 jaja

Kako pripremamo?

Grisine na fino sameljite u multipraktiku. Dodajte im rastopljeni maslac i pomiješajte. Smjesu rasporedite u košarice za muffine i utisnite (jedna žlica smjese u svaku košaricu). Stavite u frižider na 30 minuta.

Krem sir i kiselo vrhnje začinite prema ukusu pa izmiksajte. Možete koristiti i začinjeni krem sir (sa začinskim biljem ili pikant) pa onda nije potrebno dodavati začine. Umiksajte jedno po jedno jaje pa smjesu rasporedite u košarice za muffine. Ako koristite vodootporne košarice, posložite ih u dublju posudu za pečenje pa ulijte vode da 1/2 kalupa bude u vodi. Ako koristite papirnate košarice, stavite ih u kalup za muffine pa kalup stavite u dublju posudu za pečenje i ulijte vodu tako da 1/2 kalupa bude u vodi.

Pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 160°C dok površina ne očvrsne. Košarice izvadite iz kalupa i pustite da se ohlade na rešetki. Cheesecake možete peći i na klasičan način bez vode, ali tada će biti zbijeniji, dok se pečenjem u vodenoj kupelji dobije kremastija struktura. Ohlađeni cheesecake izvadite iz košarica i stavite u hladnjak preko noći. Poslužite uz pečene mini rajčice, ružice od salame ili neki umak po želji.