VIKEND RECEPT

Ljepšu tortu odavno nismo vidjele. Posebno je prigodna za Uskrs, a evo i recepta

FOTO: Nina Mrvica

Nina Mrvica s bloga Bake Me uvjerava nas da je recept, unatoč onome što bismo mogli pomisliti, vrlo jednostavan

Slastice s potpisom Nine Mrvice s bloga Bake Me odavno su nas osvojile, pa njezin Instagram profil tako redovito pratimo. Upravo smo ondje naišli na recept za uskrsnu tortu koja izgleda neodoljivo, a za koju Nina tvrda da se priprema vrlo jednostavno. Glavnu riječ u njoj vode vanilija i swiss meringue buttercream, a cijeli recept možete provjeriti u nastavku.

Uskrsna torta

Nina Mrvica

Što trebamo?

Biskvit

220 g maslaca sobne temperature
280 g šećera
115 g ulja
4 jaja L veličine
1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vrećica bourbon vanilije
420 g glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo (12 g)
prstohvat soli
115 g kiselog vrhnja
225 g mlijeka

Swiss meringue buttercream

6 bjelanjaka (L jaje)
385 g šećera
450 g maslaca sobne temperature
jestiva prehrambena boja, roza ili po želji

Dodatno

1 žlica kakao praha
2 žlice ekstrakta vanilije
100 g marcipana
30 g čipsa od kokosa

Nina Mrvica

Kako pripremamo?

Biskvit

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 centimetara, dno im obložite papirom za pečenje, a rubove namastite. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac pa ga izradite lopaticom ili spiralnim nastavkom na klasičnom mikseru. Dodajte šećer pa nastavite izrađivati dok ne dobijete povezanu i kompaktnu smjesu, oko dvije minute. Sada dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Dodajte sol i ekstrakt vanilije.

U zasebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Pola količine dodajte smjesi s maslace pa lopaticom ili spiralnim nastavcima povežite smjesu. Dodajte kiselo vrhnje i mlijeko te izradite smjesu. Sada dodajte preostalo brašno i sve povežite. Biskvit ravnomjerno rasporedite u kalupe (oko 500 grama po kalupu). Pecite 35 do 40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Biskvite ostavite desetak minuta u kalupu pa ih prebacite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade. Po potrebi ohlađene biskvite poravnajte koristeći nazubljen nož.

Krema

Bjelanjke i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili drugu duboku posudu. Kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok vam se šećer ne otopi. Za ovaj korak će vam trebati nekoliko minuta. Posudu maknite s pare, obrišite dno te miksajte na srednjoj brzini dok ne postignete sjajnu meringue, a posuda vam bude hladna na dodir.

Za ovaj korak će vam trebati između pet i osam minuta. Dodajte maslac sobne temperature koji ste prethodno iskidali na kockice pa miksajte dok krema ne postane čvrsta i kompaktna. Ako vam je maslac previše mekan tada vam se krema može grudati, nastavite miksati dok ne postignete kompaktnu kremu. Gotovoj kremi dodajte jestivu boju pa mikserom izradite kremu kako bi se boja ravnomjerno rasporedila. Kremu možete odmah koristiti.

Nina Mrvica

Dekoracija, kakao pasta za špricanje i tijesto

Pomiješajte kakao i vaniliju kako bi dobili pastu za špricanje torte. Čips od kokosa tostirajte u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva na nekoliko minuta, odnosno dok čips ne porumeni. Od marcipana napravite jaja.

Slaganje

Na podlogu postavite prvi biskvit. Pomoću slastičarske vrećice nanesite trećinu kreme, postavite drugi biskvit te na njega postavite drugu trećinu kreme. Postavite zadnji biskvit pa preostalom kremom ukrasite cijelu tortu. Kist za premazivanje umočite u pastu od kakaa i vanilije pa prstom prođite po nitima kista kako bi pasta pošpricala tortu. Pošpricajte cijelu tortu. Tostirani kokos složite u krug poput gnijezda. Na vrh postavite jaja od marcipana. Tortu ohladite prije posluživanja.