VIKEND RECEPT

Morate probati ovaj kuglof od bundeve s bijelom čokoladom, cimetom i rumom. Evo recepta

FOTO: @hungry_mile

Danas vam predlažemo još jedan slatki recept kojim biste mogli upotpuniti svoj ovogodišnji blagdanski jelovnik. Pronašle smo ga na blogu Jedi do mile volje, iza kojeg stoji Mile Butorac, poznatiji kao Hungry Mile. Kako kaže, kuglof s bundevom i bijelom čokoladom, bio je dio njegovog jesenskog stola, ali zbog svojih će aroma cimeta i ruma odlično funkcionirati i u vrijeme blagdana. Cijeli postupak pripreme provjerite u nastavku.

Kuglof s bundevom recept

Kuglof s bundevom recept
@hungry_mile

Kuglof s bundevom sastojci

  • 250 g maslaca (sobne temperature)
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 jaja
  • 350 g brašna (+ brašno za kalup)
  • 1 prašak za pecivo
  • 550 g pire od bundeve
  • 2 žličice cimeta
  • 100 g grožđica
  • rum

Kuglof s bundevom sastojci:

– Pire za kuglof s bundevom je jednostavan za pripremu

Muškatnu bundevu ili hokaido tikvu operite, prepolovite i očistite od sjemenki. Zamotajte je u alu-foliju (ako je bundeva veća, izrežite je na četvrtine), stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat na 170°C. Izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi pa žlicom odvojite meso bundeve od kore. Uz pomoć štapnog miksera izradite glatki pire i ohladite ga.

– Pripremite kuglof

Grožđice namočite u rumu, i ostavite da nabubre. Kalup za kuglof premažite manjim komadom maslaca i pobrašnite, te ostavite sa strane. Pećnicu stavite grijati na 180 stupnjeva. U dublju zdjelu izrežite maslac sobne temperature, te mu dodajte šećer i vanili šećer i miksajte dok ne postane pjenasto. Smjesi dodajte cimet (ako dodajete koricu naranče dodajte je sad) i krenite dodavati jedno po jedno jaje, između dodavanja dobro izmiksajte.

Na najmanjoj brzini dodajte dobro izrađeni pire od bundeve i miksajte dok se sve ne sjedini, polako dodajte brašno, te na kraju umiješajte prašak za pecivo. Grožđice ocijedite od viška ruma i špatulom ih dobro rasporedite po smjesi.

Smjesu prebacite u pripremljen kalup za kuglof i stavite peći. Pecite sat vremena ili dok se ne ispeče (provjerite čačkalicom – ako je čista, gotovo je). Kad je pečeno, ostavite da se hladi oko pola sata i onda izvadite iz kalupa. Po želji hladni kuglof ukrasite s glazurom po izboru.

*Dodatni savjeti

Za bogatiji i više blagdanski okus dodajte koricu naranče ili cimet zamijenite s mješavinom začina za medenjake. Pire možete pripremiti i večer prije, ostaviti da se ohladi preko večeri i ujutro ga doraditi i nastaviti s daljnjom pripremom kuglofa.