GASTRO

Kreće sezona mladog boba. Donosimo vam pet recepata kako ga spremiti

Bob je divna proljetna namirnica puna proteina i idealna za sve obrok od doručka do večere

FOTO: Daria Shevtsova/Pexels

Bob je divna proljetna namirnica puna proteina i idealna za sve obrok od doručka do večere

S dolaskom svibnja dolazi nam i sezona mladog boba, a na nekoliko se štandova na Dolcu može pronaći već sada. Bob je inače mahunarka, jednogodišnja biljka kojoj sezona traje od kraja travnja pa negdje do kraja lipnja. Vrlo je nježan, ali sadrži puno proteina zbog čega ga rado biraju oni koji u prehrani izbjegavaju meso.

Kad je već veći dobro mu je skinuti opnu koja može ostati tvrda, a idealan je kao prilog samo skuhan desetak minuta pa propirjan na maslinovom ulju ili maslcu s malo češnjaka te na kraju posipan s malo mente. No, niz je načina kao pripremati bob. Možete ga koristiti umjesto slanutka u humusu, pripremiti od njega juhu ili salatu ili ga jednostavno poslužiti prijanog na tostu za jedan uzbudljivi doručak. u nastavku donosimo pet recepata koji će vas insprirati kako spremati bob ovog proljeća.

Humus od boba

Tost s bobom

Juha od boba

Salata s mozzarellom i bobom

Njoki s bobom i pancetom