GASTRO

Dobili smo još jednu adresu za brunch u gradu. Probali smo sve što nudi Market u Tomašićevoj

FOTO: Aleksandar Selak

Krajem prošle godine pisali smo o otvorenju Marketa 2, restorana koji je nastavio lijepu priču Marketa iz Gundulićeve. Prostor je veći, najavljena je terasa i razna događanja, ali osnovna filozofija je, doznali smo tada, ista – ponuditi klasična jela s pomakom, spravljenih od namirnica s tržnica, po visokim kriterijima struke, ali i korektnim cijenama. Prilikom tadašnjeg posjeta, od vlasnika, Frana Ćurkovića, čuli smo da im je u planu nuditi i brunch. A s obzirom na to da je on službeno uveden i može ga se kušati svake subote od 10 do 12.30 sati, naša se redakcija dogovorila za gastro sastanak u Tomašićevoj 6. Naumili smo probati sve na brunch meniju i upravo smo to i učinili ne bismo li vam prenijeli naše iskrene dojmove i pronašli favorite.

Jaja na šalši s prepečenim kruhom (44 kune)

No, prije kušanja, kratko smo razgovarali s Franom o cijelom konceptu. Kako nam je rekao, naprosto je smatrao da Zagrebu nedostaju mjesta kakva se mogu naći po gradovima kao što su Berlin i Amsterdam, na kojima se može pojesti dobar brunch. U Gundulićevoj ga nisu mogli uvesti već i zbog ograničenog prostora u kuhinji, dok im ovaj u Tomašićevoj, koji je veći, to bez problema omogućuje. Za početak, kaže nam, odlučeno je da brunch bude samo subotom jer mu se čini da u Zagrebu još uvijek ne postoji kultura brunchanja tijekom radnih dana. No, pokaže li se da ima interesa, i to mogu promijeniti. Sama ponuda jela bazira se na jajima; ljudi ih jako vole, povoljna su i, objašnjava Fran, zadovoljavaju i jednu i drugu stranu.

Omlet s trapistom s tartufima, domaćim prepčenim kruhom, maslacem i salatom (54 kuna)

U ponudi se trenutačno nalazi šest različitih jela; jaja na šalši s prepečenim kruhom koji sami rade njihova su interpretacija poznatog jela shakshuka, tu je i kajgana na pari s crumbleom od špeka, salatom i prepečenim kruhom koja su, upravo zbog kuhanja na pari nevjerojatno pahuljaste teksture. Za ljubitelje snažnijih aroma tu je omlet s trapistom s tartufima, kruhom, maslacem i salatom. Naredni blok jela predstavljaju sendviči; sendvič s lososom, ricotta sirom, kaparima, ukiseljenim lukom i rotkvicom te rikolom brzo se prometnuo u našeg favorita, a u stopu ga prati i vege sendvič s kozjim sirom i sotiranim povrćem. Za ljubitelje slatkog, tu je french toast s kremom od mascarponea i bobičastim voćem koji nam se također jako svidio.

Kajgana na pari, crumble od špeka, salata i domaći prepečeni kruh (46 kuna)

Zapravo, sjedeći u razigranom interijeru ovog restorana, u lijepo subotnje sunčano jutro, zaključili smo da je Market 2, vrlo brzo stao uz bok prvog Marketa i postao jedno od naših omiljenih gradskih adresa. Uvođenje bruncha na takvoj lokaciji bio je logičan potez, a konkretna ponuda jela doista parira onoj iz gradova koje je kao inspiraciju naveo vlasnik. A osim bruncha, novitet su tzv. Wine Dinner eventi, koji se kroz ožujak održavaju svakog četvrtka, a nadalje će se, najvjerojatnije, organizirati jednom mjesečno. Svaki će put gostovati druga hrvatska vinarija, pa će se uz četiri posebno osmišljena slijeda hrane dobiti i pomno uparena vina, za više nego pristojnu cijenu od 250 kuna. Više informacija možete doznati ovdje.

Sendvič s lososom (58 kuna)
Sendvič s kozjim sirom i sotiranim povrćem (48 kuna)
Slatki french tost s kremom od mascarponea i bobičastim voćem (34 kune)