KULTURA

Nova izložba Nikoline Ivezić progovara o zlostavljanju žena. Prema prvim fotkama izgleda jako moćno

U srijedu, točnije 15. rujna, umjetnica Nikolina Ivezić otvorit će novu izložbu na Rokovom perivoju

Ovih dana nas u gradu očekuje veliki val kulturnih događanja, a među njima je i otvaranje nove izložbe umjetnice Nikoline Ivezić. Ovog puta izložit će instalaciju koja se sastoji od pedesetak ženskih glava u prirodnoj veličini. Gotovo su identične, istih frizura, sklopljenih očiju i zatvorenih usta. Iako djeluju kao lutke iz izloga, svaka od njih ima različite ozljede na licu. Rad se zove Abused i progovara o zlostavljanju žena i njihovoj nemoći da se suprotstave.

“Prema dostupnim pokazateljima svaka treća žena u obitelji doživi neku vrstu psihičkog ili fizičkog nasilja, jer 30-40 posto žena koje se jave policiji i traže zaštitu od nasilja, prođu na način da ih se privede kao drugooptužene za nasilje u obitelji. Nakon što provedu noć sa zlostavljačem u postaji, budu prekršajno kažnjene podjednako kao i njihov zlostavljač, tako da policija i samu prijavu okarakterizira kao nasilje. Policija je ta koja prva dolazi u kontakt sa žrtvom, te bi oni trebali biti ti koji trebaju zaštititi žrtvu nasilja u obitelji, ali nedovoljno koriste instrumente zaštite, kao što su zabrana prilaženja ili udaljenja iz zajedničkog doma, te su žrtve te koje odlaze iz doma, a ne zlostavljač. Iako je zbog korona virusa uočen porast zlostavljanja, niti u jednoj autonomnoj kući za zlostavljane žene i djecu ne planiraju se povećati sredstva. A dana 5. ožujka 2021. vladajući u saboru nisu prihvatili izmjene članka 156. kaznenog zakona, kojim bi se spolno zlostavljanje gonilo po službenoj dužnosti, što znači da će nedavne prijave žrtvi otići u zastaru. Datum održavanja izložbe vezan je uz 22. rujna, kada se u Hrvatskoj na taj dan obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu”, rekao nam je Hrvoje Milić, književnik i likovni umjetnik.

Ovo je prvi put da se umjetnica bavi mračnijim temama koje se ne mogu niti prikazati drugačije nego što jesu. Dodatne informacije o izložbi, pronađite na Facebook eventu.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba