RECEPTI

Zara Home ima zbilja odličan prijedlog za kompletnu večeru kod kuće. Donosimo izvrsne recepte

FOTO: TMG Creative, Zara Home

U nedostatku gastro inspiracije Zara Home uskače vam u pomoć. Imaju odlične prijedloge recepata idealnih za blagdane

Zara Home stranicu volimo iz više razloga. Osim zgodnih detalja za uređenje doma, nerijetko nas počaste i s kakvim inspiracijama u domeni gastronomije. Upravo su objavili nekoliko zanimljivih novih recepata, a mi smo instantno odabrale tri favorita koji zajedno mogu činiti kompletnu blagdansku večeru.

U pitanju su peciva sa začinskim biljem, riba s maslacem, kaparima, koromačem i tikvom i za kraj tu je jedna ultimativna slastica u malo drugačijoj interpretaciji – famozna pavlova torta. Okej, za sve skupa će vam trebati malo više vremena i truda, to ne krijemo, ali vjerujemo da će se ovaj pothvat zasigurno isplatiti. U nastavku vam donosimo detaljne upute i divne Zara Home fotografije.

Peciva sa začinskim biljem

Zara Home

Sastojci za 12 peciva:

20 g svježeg kvasca ili jedna vrećica pekarskog kvasca
1 žličica smeđeg šećera
1 žlica mlake vode
280 g brašna za kruh
1 žličica soli
60 ml mlakog mlijeka
1 jaje
svježe mljeveni crni papar
35 g otopljenog maslaca
nekoliko listova timijana
350 g dimljenog lososa

Za nadjev:

250 g ricotte ili kremastog sira
kopar i drugo svježe začinsko bilje nasjeckano po ukusu (kadulja, timijan ili ružmarin)
60 g tvrdog sira (bilo koje vrste)
svježe mljeveni crni papar
otopljeni maslac za premazivanje

Zara Home

Priprema:

U malu posudu, u jednoj žlici mlake vode (ne vruće jer bi toplina mogla poništiti efekt kvasca) otopite kvasac i smeđi šećer. Ostavite da odstoji pet minuta. U veću posudu ili u zdjelu miksera pomiješajte brašno, sol, mlijeko, jaje, papar, nekoliko listića timijana i otopljeni maslac. U to dodajte mješavinu s kvascem i miksajte ili miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ako se smjesa previše lijepi, malo po malo dodajte još brašna. Mijesite četiri minute i stavite smjesu u veliku zdjelu koju ste prethodno namastili. Zdjelu pokrijte i ostavite tijesto da se diže oko jedan i pol sat ili dok se ne udvostruči volumenski.

U međuvremenu, pomiješajte sastojke za nadjev. Kada se tijesto volumenski udvostruči, udarite ga (bušenje tijesta) i oblikujte pravokutnik. Na tijesto nanesite mješavinu začinskog bilja i svježeg sira, ali pripazite da na duljim stranama ostavite rub od dva centimetra tijesta. Zarolajte tijesto počevši od jednog od duljih rubova i izrežite ga kolutiće debljine tri do četiri centimetra. Kolutiće stavite u kalup za muffine koji ste prethodno premazali maslacem. Ostavite pripremljena peciva da odstoje oko 30 minuta, dok se pećnica ne zagrije na 180 ºC. Premažite ih maslacem i pecite 25 do 30 minuta. Zatim ih izvadite iz pećnice i, dok su još topla, po njima raspršite aromatično bilje po ukusu. Poslužite peciva uz dimljeni losos.

Riba s maslacem, kaparima, koromačem i tikvom

Zara Home

Sastojci za 4 porcije:

4 fileta svježe ribe (lubin ili pagar)
sol
bijeli papar
80 g maslaca
3 žlice opranih i ocijeđenih kapara
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 koromač
400 g tikve
6 pastrnjaka
2 limuna

Zara Home

Priprema:

Operite pastrnjak, narežite ga po duljini i začinite. Operite koromač i nasjeckajte na tanke trakice. Dodajte nekoliko kapi soka od limuna. Žlicom oblikujte kuglice od tikve (možete je izrezati i na kockice). Povrće stavite u posudu za pečenje, dodajte limun, sol i papar, zalijte s uljem i pecite na 170 ºC dok ne bude gotovo, no pripazite da se ne osuši. Ostavite na toplome. U neprianjajuću tavu stavite maslinovo ulje da se zagrije. Začinite riblje filete i kad se ulje dovoljno zagrije, stavite ih u tavu s kožom prema dolje. Ostavite ih na vatri nekoliko minuta.

Izvadite filete i stavite ih u vatrostalnu posudu. Kuhanje završite pečenjem na 190 ºC, osam minuta ili dok riba ne bude gotova, ali pripazite da se ne presuši (ovisi o masnoći ribe). U tavi u kojoj ste pržili ribu, na srednje jakoj vatri otopite maslac. Kad se otopi, dodajte ocijeđene i suhe kapare te pažljivo miješajte (kapari ponekad mogu skakati). Uklonite s vatre i umak polijte po ribi. Poslužite s prilogom od pečenog povrća.

Pavlova sa šumskim voćem

Zara Home

Sastojci za 6 ili 8 komada:

4 bjelanjka jaja veličine L
200 g šećera
1 žlica sitno mljevenoga kukuruznog brašna
300 g mascarponea
2 žlice slatkog vrhnja
2 žlice kristalnog šećera
šumsko voće
1 bjelanjak za ledeni izgled
šećer za ledeni izgled
8 jagoda
12 malina

Zara Home

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 90 ºC. Tucite bjelanjak tri minute na sobnoj temperaturi, dok ne postane pjenast. Malo po malo dodajte šećer i nastavite tući, dok smjesa ne postane potpuno čvrsta. Dodajte kukuruzno brašno i promiješajte metlicama miksera. Tako meringa neće upiti vlagu. Na papir za pečenje stavite količinu meringe koju želite ovisno o veličini pavlove koju želite dobiti. Uz pomoć noža, stranom na kojoj se ne nalaze zupci, potezima odozdo prema gore oblikujte okruglu smjesu. Tako oblikovane pavlove stavite u peć i pustite ih tri sata ili dok se ne osuše izvana. U isto vrijeme u peć možete staviti i voće (jagode i maline), dok god su vrata pećnice poluotvorena. Jagode izrežite na tanke kriške od 3 milimetra i stavite ih s malinama na drugi lim s papirom za pečenje. Voće će gubiti vlažnost i na kraju se osušiti.

Da biste postigli ledeni izgled šumskog voća: Trebat će vam voće u savršenom stanju, jedan bjelanjak i šećer. Ovaj se postupak mora napraviti najmanje 12 sati unaprijed kako bi se šećer mogao potpuno osušiti. Operite voće, najbolje ono s glatkom korom, i osušite ga. Premažite voće bjelanjkom i pospite šećerom. Uklonite višak šećera i pustite da se osuši na zraku, na papiru za pečenje ili rešetki. Prije posluživanja, istucite mascarpone, slatko vrhnje i šećer. Dodajte po dvije žlice na svaku pavlovu i na vrh stavite šumsko voće ledenog izgleda i suho voće.