VIKEND RECEPT

Uvijek je dobro vrijeme za Pavlovu s jagodama i mentom. Ovaj recept morate isprobati

FOTO: @_zelenjava_

Dala nam ga je Karla Lojen (@_zelenjava_)

Ljetne mjesece, između ostalog, jedva čekamo i zbog divnog sezonskog voća kojeg podjednako volimo jesti i samog, i kao sastojak u raznim slasticama. A jedna od naših omiljenih slastica svakako je Pavlova torta, a recept za jednu od njezinih varijacija ovog smo puta pronašli na Instagram profilu Karle Lojen, @_zelenjava_. Ova torta s jagodama i mentom izgleda vrlo efektno, a priprema, što nam je bitno, nije pretjerano komplicirana. Cijeli recept donosimo vam u nastavku.

Pavlova s jagodama i mentom

@_zelenjava_

Što trebamo?

Za koru od bjelanjaka

4 bjelanjka sobne temperature
160 g šećera
1 žlica gustina
1 žlica octa

Za curd od jagoda

4 žumanjka
125 g jagoda, sitno nasjeckanih
1 žlica soka od limuna
1 žličica ekstrakta od vanilije
100g maslaca
50 g šećera
prstohvat soli

Dodatno

200 ml slatkog vrhnja
150 g jagoda
listići svježe mente

Kako pripremamo?

Upalite pećnicu na 140 C. Bjelanjke prebacite u čistu zdjelu i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Pripremite šećer, gustin i ocat. Nastavite miksati i postupno u četiri navrata dodajte šećer. Miksajte oko pet minuta, dok se šećer ne otopi. Na kraju dodajte gustin i ocat.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Oblikujte koru od bjelanjaka, promjera cca 20 centimetara. Stavite peći Pavlovu 90 minuta. Nakon 90 minuta ugasite pećnicu ali nemojte je otvarati. Ostavite koru da se hladi u pećnici još dva sata. Nemojte uopće otvarati pećnicu dok se potpuno ohladi.

Za curd otopite maslac na srednjoj vatri. Kad u maslacu nastanu mjehurići dodajte sve ostale sastojke. Kuhajte uz stalno miješanje 7-10 minuta, dok ne dobijete teksturu sličnu kuhanom pudingu. Protisnite gotovu kremu kroz sito kako biste se riješili eventualnih mrvica od kuhanja (nije obavezno). Prekrijte kremu prozirnom folijom i ohladite u hladnjaku.

Kada je kora gotova krenite slagati tortu, najbolja je ako je napravite netom prije serviranja, ali može stajati u hladnjaku do jedan dan. Slatko vrhnje izmiksati u šlag. Šlag pažljivo namažite po kori. Preko šlaga rasporedite curd od jagoda. Na curd rasporedite jagode narezane na četvrtine. Posipajte tortu nasjeckanim listićima mente.