intervju

U Hrvatsku je stigla famozna Lagree Fitness metoda. Odradila sam trening koji je zabavan, ali i zahtjevan

Kako smo u S1 redakciji većinom svi u nekom treningu, uvijek smo spremne za ovakve izazove. Isprobala sam popularnu Lagree Fitness metodu

Kad smo čule da je u Hrvatsku stigla famozna Lagree Fitness metoda jednoglasno smo zaključile da se moramo upustiti u taj izazov. Da cijela stvar bude zanimljivija, baš je zagrebački Motus Melior na adresi Hektorovićeva 2 postao jedini centar u Hrvatskoj te jedan od pet u Europi koji nudi ovaj vani iznimno popularni oblik vježbanja.

Dogovor za probni trening odmah je pao, a u cijelu priču uvela nas je stručna i ljubazna mr.sc. Margareta Marković, trenutačno jedina certificirana instruktorica u Hrvatskoj prema spomenutoj Lagree metodi. Iako sam o Lagreeu čula samo najbolje stvari u smislu vrlo učinkovitog treninga koji je izrazito povoljan za tijelo, te pogledala bezbroj video, samo ću reći da sam se u samom startu itekako precijenila.

Priznajem i da sam s trunkom skeptičnosti slušala Margaretu kad mi je na početku objašnjavala da je Lagree, bez obzira na to što se aktivno bavim vježbanjem, jedna posve drugačija i zahtjevnija priča, kako za tijelo tako i za um.

Jakost, izdržljivost, stabilnost, fleksibilnost…

Vjekoslav Skledar

Pomislila sam, pa ne može biti baš tako zahtjevno jer ipak sam ja osoba od redovitog treninga, ali ukratko, kući sam otišla istovremeno pokunjeno, ali i kao pobjednica. Pokunjeno? Zato što sam jedva izdržala najlaganiju basic varijantu Lagree treninga od kojih 40 minuta i na kraju pala s nogu te danima poslije imala upalu mišića, a kao pobjednica zato što unatoč svemu ni u jednom trenutku nisam odustala.

No, u čemu leži zapravo cijeli hype? Za početak, Margareta mi kaže kako je u pitanju jedinstven pristup vježbanju oblikovan kako bi stimulirao jakost, izdržljivost, stabilnost trupa te fleksibilnost i ravnotežu u gotovo svakoj vježbi. U to sam se uvjerila i sama već nakon prve serije vježbi koje se inače sve izvode na tzv. megaformeru koji je dizajnirao fitness-guru Sebastian Lagree.

U pitanju je sprava s oprugama i nizom varijabli koje možete koristiti dok vas trenerica na to navodi. Ono što je zgodno za znati jest da bih vam odmah preporučila da si nabavite grip socks, odnosno protuklizne čarape koje će vam uvelike olakšati izvođenje vježbi, a to će vam sugerirati i sama Margareta. A dok ih ne nabavite, možete vježbati i bosi.

Megaformer nije sprava za mučenje, ne brinite

Vjekoslav Skledar

Da je trening visokog intenziteta postat će vam jasno već u prvih par minuta, odnosno to da cijelo tijelo radi u gotovo svakoj vježbi, ali i da je istovremeno zabavno – što po mom mišljenju nije nimalo naodmet. “Vježbanjem se postiže visok utrošak kalorija, od 500 do 800, a tu su i izdužena muskulatura te poboljšan tonus mišića u samo 50 minuta” napominje mi Margareta dok mi ispravlja trup te nadodaje kako je zapravo riječ o ultimativnom načinu vježbanja jer istovremeno razvija sve komponentne čovjekova fitnessa – aerobni fitness, mišićni fitness, te fleksibilnost muskulature i pokretljivost tijela, kao i ravnotežu i stabilnost trupa i zglobova.

Ono na što nisam dosad navikla u vježbanju i što u biti ne preferiram jer sam po prirodi dosta nestrpljiva, a što sam ovdje za sebe vidjela kao potencijalni problem, jest to da su kretnje kod Lagreea sporije i vrlo kontrolirane. Naime, u pitanju su fluidni prelasci iz vježbe u vježbu, ali i jednostavna regulaciju otpora kako uz pomoć opruga, tako i uz pomoć samog pokreta.

Margareta mi ističe kako je zapravo moguće odraditi veliki broj varijacija vježbi usmjerenih određenim dijelovima tijelima. Otkriva i kako niti jedan trening zapravo nije isti jer megaformer omogućuje čak 400 vježbi uz niz varijacija. To mi se činilo kao velika prednost jer nema mjesta za gubljenje motivacija, što kod vježbača zna često biti razlog u smislu odustajanja, a isto tako, ono još bitnije, ne stagnira se u transformaciji.

Mišići su stalno podvrgnuti izazovima, a to je genijalno

Vjekoslav Skledar

“Mišići su kod Lagree metode zapravo neprekidno podvrgnuti izazovima, što rezultira optimalnim rezultatima u najkraćem vremenskom roku” govori mi trenerica dok se meni niz leđa cijedi znoj uz priželjkivanje – nadam se da je ovo zadnja vježba (smijeh).

No, unatoč kratkotrajnim crnim mislima ne dam se smesti jer mi je na početku već istaknula kako su to treninzi visokog intenziteta rada, dakle bila sam upozorena, pri čemu mi se i posebno dopala činjenica, kao i većini koji su se možda već u ovome okušali, ili tek budu, a ta je da Lagree utječe na učinkovito sagorijevanje kalorija i masti. Znam da će mnogima upravo ta rečenica biti jedan od motivatora da se pokrenu.

Iako sam stekla dojam da Lagree nije za svakoga, Margareta me odmah razuvjerila. Naglašava činjenicu kako se ovdje izbjegavaju nagli i eksplozivni pokreti, kretnje, koji mogu ozlijediti mišiće, tetive i zglobove, radi čega je Lagreee Fitness primjeren vježbačima različite dobi, spola i razine forme. Dakle, stvarno ne morate biti u formi niti imati kakvo predznanje da biste krenuli s Lagreeom.

Male grupe vježbača i stručan kompletni nadzor

Vjekoslav Skledar

Iako su tek startali s grupama Lagreea u Motusu, Margareta mi je ponosno kazala kako su se svi polaznici odmah navukli te da se broj članova stalno povećava. No, govori kako rade u malim grupama, do najviše šest osoba što i instruktoru omogućuje učinkovito doziranje opterećenja i kompletni nadzor nad svim vježbačima.

Pa, ako ste spremni na transformaciju, i neke nove izazove uz koje ćete sigurno pomaknuti granice za koje niste znali ni da postoje, i pritom se osjećati genijalno, kao da ste nešto dobro napravili za sebe i svoje tijelo, onda biste definitivno trebali dati priliku Lagree Fitness koji bi vas mogao baš ugodno iznenaditi i izazvati. Paket od 8 Lagree treninga u grupi koštat će vas 1.000 kuna, što je 125 kn po treningu, ali kombinacije su razne, o čemu se možete informirati detaljnije ovdje.

I da, znam da na fotkama izgledam kao da to radim s megalakoćom, ali vjerujte mi, trebat će vam ručnik i rezervna majica, a upala mišića (za koje niste znali ni a postoje) je zagarantirana.

Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba