NOVO MJESTO

U centru grada otvoren je Oakberry. Nude originalne acai zdjele i smoothieje

Riječ je o brazilskoj franšizi koja u svijetu ima već preko 500 poslovnica

Za sve oni koji i dalje negoduju oko nedovoljno bogate ponude (zdravog) doručka u Zagrebu, imamo dobre vijesti. U samom centru grada, na adresi Petrinjska 31, otvoren je Oakberry. Mi smo ga među prvima imali prilike posjetiti, a vlasnica, Jasna Jakovljević, objasnila nam je da je riječ o brazilskoj franšizi koja u svijetu ima preko 500 poslovnica. Posluju od 2016., a sama ih je otkrila slučajno, na jednom putovanju u Dubai. Rekla je kako joj se koncept zdravog, ali istovremeno brzog doručka, kao osobi koja je stalno u pokretu i nema vremena razmišljati o obrocima, jako svidio. Odrasla je u Austriji, pa joj je originalna ideja bila Oakberry dovesti ondje, no zbog restrikcija povezanih s pandemijom koronavirusa to nije bilo moguće.

Možete birati između acai zdjele ili smoothieja

Kao iduća opcija joj se nametnula Hrvatska, pa je nakon zemalja Južne Amerike, SAD-a, Kine, UAE i drugih, Oakberry prošlog lipnja stigao u Split. Nakon opsežne potrage za prostorom u centru Zagrebu, konačno je, priča nam, pronašla onaj s koji je udovoljavao svim kriterijima. Ponuda im je prilično jednostavna; možete birati između zdjela (bowls) i smoothieja u četiri različite veličine. Baby Oak od 250ml stoji 49 kuna, Classic od 380ml za 59 kuna, Works od 450ml za 69 kuna te The Oak od 600ml za 79 kuna, odnosno 10 kuna manje za svaki ako odaberete smoothie umjesto zdjele. Baza jednog i drugog je acai, inače bobice koje rastu isključivo u Amazonskoj prašumi, u specifičnoj tropskoj klimi. Ne koriste nikakve zamjene poput acai praha, već prešanu acai pulpu koju im iz Brazila dostavljaju zamrznutu, uz dodatak malog postotka agave sirupa, budući da su same po sebi gorke. Acai bobice, doznajemo, iznimno su bogate vlaknima i antioksidansima pa ih, između ostalih, obožavaju konzumirati i sportaši.

A jednom kad se odlučite za zdjelu ili smoothie, pa veličinu, vrijeme je za nadjeve. U slučaju da odaberete zdjelu, možete ih stavljati u neograničenoj količini (uz napomenu da postoji posebna sekcija s onima koji se dodatno naplaćuju), dok u smoothie besplatno možete staviti do njih tri. Nadjevi su dosta zanimljivi, pa tako imaju sve od granole i kokos pahuljica, preko kakao nibsa, badema, zobenih pahuljica, chie, goji bobica, mango pirea, meda, kondenziranog mlijeka i sjemenki lana, do svježeg voća poput banane, jagode i kivija. Na pitanje o najpopularnijim odabirima, naša nam je sugovornica odmah odgovorila da ne možete pogriješiti ako odaberete kombinaciju s kikiriki maslacem, pireom od manga, granolom, chia pudingom i nasjeckanim svježim voćem. U našem smo današnjem posjetu odlučili probati upravo jednu takvu zdjelu (zdjela je ovdje samo generički naziv, pakira se u plastične čaše), ali i jednu s drugačijom kombinacijom, prema našem ukusu.

Acai Bowl Baby Oak (49 kuna)

Već je i najmanja veličina sasvim dovoljna za početak dana, dok su sve veće od nje već prilično obilne. Acai je imao bolji, bogatiji i zanimljiviji okus u odnosu na sva druga mjesta u gradu na kojima smo ga imali prilike kušati, nadjevi su ukusni i sve skupa funkcionira prilično dobro – pod uvjetom da vam za doručak nije problem izdvojiti konkretniji novčani iznos. Radno vrijeme Oakberryja je svaki dan od 8 do 20 sati, a ono će, ovisno o potrebama gostiju, potencijalno mijenjati. Osim toga, Oakberry obroke ćete moći naručiti i putem dostavnih servisa Wolt, Glovo i Bolt Food. Više informacija možete doznati ovdje.

Acai Bowl Classic (59 kuna)

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube