GASTRO

U Boškincu ovog vikenda gostuje slavni baskijski chef Iñaki Bolumburu. Evo što možete očekivati

FOTO: PR

Za kraj ljeta restoran Boškinac priprema pravu kulinarsku poslasticu, gostovanje mladog i renomiranog chefa Iñakija Bolumburu

O tome da vam poseban razlog za posjet Boškincu ne treba, pisale smo tik nakon kušanja novog, ljetnog menija. No, ako ste ga slučajno trebali, dobili ste ga; ovaj vikend ondje gostuje slavni chef Iñaki Bolumburu. Dolazi iz malog grada Derio s periferije Bilbaa i prva je generacija kuhara u svojoj obitelji. Njegova se obitelj bavila proizvodnjom namirnica, lovom, ribolovom, očuvanjem okoliša, fermentacijama no ne i profesionalno kuhanjem.

Nakon završene Ugostiteljske škole u Bilbau, te učenja i rada u nekoliko tradicionalnih baskijskih restorana, radio je u nekim od najboljih svjetskih restorana koji su ga oblikovali u kuhara kakav je danas. Četiri godine provedene u restoranu Nerua osobito su mu bile važne i formativne, ne samo zbog Inakijevog položaja sous chefa Joseana Alije i chefa njegovog razvojnog tima, već i zbog mnogih putovanja i gostujućih večera širom svijeta koji je pripremio s njim.

Trenutno chef Bolumburu gradi svoj vlastiti put kao nomadski kuhar, kuhajući unutar koncepta pop-up restorana kako bi promovirao svoju eklektičnu kuhinju s jakim baskijskim korijenima. Nakon brojnih gostujućih večera koje je održao u Estoniji, Londonu, Moskvi, Lisabonu, dolazi u Boškinac gdje će zajedno s chefom Matijom Bregešom i njegovim timom pripremiti gala večeru u subotu, 29. kolovoza. Inače, i Matija Bregeš je svoje iskustvo stjecao u Baskiji , u restoranu Azurmendi s tri Michelinove zvjezdice a koji se nalazi u samoj blizini Bilbaa.